A cincea ediţie a expoziţiei în câmp AgriPlanta - RomAgroTec se desfăşoară în perioada 4-7 iunie, la Fundulea, în judeţul Călăraşi. Evenimentul reuneşte toţi producătorii şi importatorii de utilaje agricole care activează în prezent pe piaţa românească.
Ca şi în anii precedenţi, organizatorul - DLG InterMarketing - a alocat o suprafaţă generoasă (16.000 mp) pentru demonstraţiile practice cu tehnică agricolă de ultimă oră, unde vizitatorii, în special fermierii interesaţi, se vor putea convinge de performanţele în lucru ale maşinilor şi utilajelor agricole înscrise în program. Demonstraţiile din teren vor fi coordonate şi comentate de către Ovidiu Ranta, profesor universitar Catedra de mecanizare a USAMV Cluj-Napoca. Specialistul în mecanizare agricolă ne-a oferit detalii despre noutăţile tehnice care vor fi prezente la expoziţia de la Fundulea.
Pe ce suprafaţă se vor desfăşura demonstraţiile şi în ce condiţii?
Ovidiu Ranta: Pentru lucrările solului avem pregătite 10 hectare, suprafaţă împărţită în zona de prelucrare a solului, zona de prelucrare a miriştii şi zona de semănat. Această tematică a fost stabilită în funcţie de numărul agregatelor şi de numărul de participanţi. Va fi repartizată câte o demonstraţie pe zi la lucrările solului, iar la tehnici moderne pentru protecţia plantelor avem pregătite două demonstraţii pe zi la deplasarea pe teren denivelat - “Bumpy Road”.
Care sunt beneficiile acestor demonstraţii practice în informarea publicului vizitator?
Ovidiu Ranta: În primul rând este un foarte bun mijloc de comunicare şi de a demonstra sau de a arăta „pe viu” performanţele şi caracteristicile tehnice ale maşinilor direct în câmp, astfel încât fermierii să îşi poată alege tehnologia potrivită în funcţie de specificul zonei în care lucrează şi în funcţie de specificul culturilor. Diferenţa majoră dintre o expoziţie statică şi una dinamică este tocmai acest element - demonstraţiile practice, punându-se maşinile în mişcare, exact acolo unde au fost ele gândite să lucreze; se poate vedea imediat efectul asupra solului sau influenţa asupra plantelor, dacă discutăm de maşinile pentru tratamentele fitosanitare, ceea ce înseamnă cu siguranţă un mijloc mult mai exact de informare şi de documentare în alegerea unei maşini sau a unei tehnologii de către fermier.
Care este feedback-ul din partea fermierilor?
Ovidiu Ranta: Există un feedback deosebit de pozitiv, lumea este foarte mulţumită şi sunt foarte mulţi fermieri din toată ţara care vin doar pentru a vedea demonstraţiile. Oamenii vor să vadă maşinile în lucru şi, în general, ei ştiu cam ce îşi doresc. În ziua de astăzi, fermierii români sunt destul de avansaţi în ceea ce priveşte cunoaşterea tehnicii, au ajuns la un nivel la care doresc să facă lucru de fineţe şi atunci vor sa vadă maşinile în lucru.
Dezvoltată ca o platformă de comunicare şi networking pentru profesioniştii din agricultură, expoziţia AgriPlanta - RomAgroTec 2015 se desfăşoară pe suprafaţă totală de 60.000 mp, fiind structurată pe mai multe zone: zona de expunere în aer liber, zona de demonstraţii cu maşini agricole şi zona de loturi demonstrative pentru principalele culturi agricole.
PROGRAM DEMO AGRIPLANTA
• “Tractor şi Tractorist” - Vino şi testează-ţi abilităţile în manevrarea tractoarelor (zilnic, între 4 şi 7 iunie)
• Demonstraţii comentate cu maşini agricole în acţiune (zilnic, între 4 şi 7 iunie):
- de la orele 11.00 şi 15.30: “Tehnici moderne pentru protecţia plantelor” - maşini de erbicidat testate în condiţii de câmp, pe “Bumpy Road” (simulare teren accidentat)
- de la ora 13.00: “Lucrările solului şi semănat” - prezentare de maşini agricole în lucru pentru tehnologii moderne
NOU! Importanţa tehnologiei în garantarea veniturilor fermierilor şi a calităţii produselor. Ateliere tematice cu aplicabilitate practică.