Adama
Vinasa Rompak

Student la Mecanizare agricolă

Publicat: 21 iulie 2014 - 10:20
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara este singura universitate de ştiinţe agricole din ţară care are specializarea Maşini şi Instalaţii pentru Agricultură şi Industrie Alimentară (MIAIA).

Aceasta este o specializare foarte căutată în ultimii ani de către absolvenţii de liceu, datorită cererii destul de mari de specialişti în acest domeniu, atât în Regiunea V Vest, cât şi în celelalte regiuni ale ţării.

mecanizare-agricola-2014_b

În anul 2012 specializarea MIAIA pentru cursurile de zi a fost acreditată conform raportului ARACIS, nr. 6050 din 20.12.2012, conform domeniului de studii universitare de licenţă HG 966/2011, în baza OUG75/2005, aprobată prin Legea 87/2006 şi a HG 1418/2006. Acest lucru a fost posibil printr-o colaborare foarte bună între USAMVB Timişoara şi Universitatea Politehnica din Timişoara, prin protocolul încheiat între cele două universităţi nr. 17686 din 18.12.2012 (UPT), respectiv 8462 din 18.12.2012 (USAMVB Timişoara) şi semnat de către cei doi rectori. A fost un pas foarte important făcut de cele 2 universităţi pentru dezvoltarea acestei specializări în viitor. Diploma şi titlul obţinut de absolvenţi este cel de "inginer mecanic" în specializarea "Maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industrie alimentară”. Capacitatea de şcolarizare în primul an de studii, la învăţământ "cu frecvenţa" este de 50 de locuri, conform Raportului ARACIS. 25 de locuri sunt la “buget” şi 25 de locuri sunt la “cu taxă”.

Absolvenţii se pot angaja în domenii precum:
• Fabrici de producţie în domeniul maşinilor agricole şi instalaţiilor pentru industria alimentară (proiectare, construcţie, etc.);
• Fabrici de producţie în domeniul automotive;
• Firme pe partea de distribuţie tractoare, maşini agricole, maşini de recoltat, combine şi utilaje pentru industria alimentară care sunt dealeri pentru marile firme din lume din acest domeniu (service, piese de schimb, vânzări, diagnoză).
• Ferme agricole şi zootehnice (exploatare, service, etc.);
• Service pentru maşini agricole şi instalaţii pentru industria alimentară;
• Service Auto;
• Institute de cercetare în domeniul maşinilor agricole şi instalaţiilor pentru industria alimentară;
• Învăţământ preuniversitar şi universitar;
• Direcţiile Agricole Judeţene;
• Oficiile Judeţene de Consultanţă Agricolă (Camerele Agricole);
• Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Practică de specialitate în companii de renume

Absolvenţii şi studenţii noştri au fost angajaţi după terminarea studiilor sau chiar în timpul acestora, au făcut practică în timpul studenţiei, şi-au făcut proiectul de diplomă, şi-au făcut laboratorele, au beneficiat de materiale de ultima generaţie în domeniul maşinilor şi instalaţiilor din agricultură, la firme de prestigiu din domeniu, precum: IPSO John Deere România, dealer tractoare şi combine John Deere; Agrocomerţ Holding Timişoara – dealer Claas, Lemken şi Amazone România; Titan Machinery – dealer tractoare şi combine Case; Maschio – Gaspardo România; Claas România; MEWI Orţişoara – dealer tractoare Fendt, Valtra şi Challenger, combine Fendt, dealer maşini agricole Horsch; Tehnologia Agricolă Voiteg; Munax Timişoara – dealer tractoare Landini; Combinatul Agroindustrial Curtici; Vest Tract – dealer tractoare Belarus; DDA Cons Săcălaz – dealer tractoare Deutz Fahr; Banat Tractor Service; Recosemtract; Tehnodiesel – Dudeştii Noi, dealer tractoare Massey Ferguson; MAP Agricultură; Agroline Oradea; Hunrom Oradea; Tehnofavorit Bonţida; Tadis Agro; Wirax Sântion, Jud. Bihor; Big Dutchman; Agri Inovaţie – sisteme de precizie GPS pentru agricultură; Gea Westfalia România; Vaderstad România; Bergerat Monnoyeur Caterpillar România; Guttler; Austro Disel – dealer tractoare Massey Ferguson; Trelleborg România; Silotech S.R.L.; Baywa Technik Germania; Agritronic – sisteme de precizie GPS pentru agricultură; COMTIM Smithfield; DLG Intermarketing; etc..

student-la-mecanizare_b

Obiective propuse

În cadrul acestei specializări se formează ingineri mecanici capabili să conceapă, să îndrume şi să conducă procese tehnologice specifice maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară, atât în industrie, cât şi în agricultură.

Obiectivele acestei specializări sunt: analiza, calculul şi proiectarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară; cunoaşterea proceselor tehnologice şi a instalaţiilor specifice agriculturii şi industriei alimentare; modelarea şi simularea proceselor din agricultură şi industria alimentară; utilizarea de software specific; însuşirea metodelor privind fabricarea, mentenanţa, fiabilitatea şi exploatarea maşinilor şi instalaţiilor pentru agricultură şi industria alimentară; proiectarea, organizarea şi conducerea proceselor de producţie în unităţile constructoare de tractoare, maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară; proiectarea de maşini şi instalaţii pentru agricultură şi industria alimentară; conceperea, organizarea şi conducerea tehnologiilor de mecanizare din agricultură şi industria alimentară; organizarea şi conducerea lucrărilor de întreţinere, revizii, reparaţii şi service în unităţile din agricultură şi industria alimentară; abilitatea de a lucra independent şi în echipă; cooperare interdisciplinară şi inovare; cunoaşterea metodelor moderne de conducere a exploataţiilor agricole; cunoaşterea unor elemente financiar-contabile şi aplicarea legislaţiei în domeniul agriculturii şi industriei alimentare în concordanţă cu standardele europene; abilitatea de a fi eficace (a face ceea ce trebuie) şi eficient (a folosi resursele cât mai economic).

Universitatea de la Timişoara deţine singurul “Laborator de maşini pentru protecţia plantelor din România”, realizat în colaboborare cu partea germană, cel care a pus bazele acestuia a fost domnul Dr. ing. Walter Stahli, care a lucrat timp de 15 ani la firma RAU în Germania şi care a predat cursul de “Maşini pentru protecţia plantelor” 10 ani în cadrul Universităţii noastre.

Vrei să fii student la MIAIA? Iată Calendarul admiterii 2014!

Sesiunea iulie 2014
• 14.07.2014 - 28.07.2014 - (De luni până vineri de la ora 8:00 la ora 15:00, iar sâmbată de la ora 8:00 la ora 12:00)
• 28.07.2014 - afişarea rezultatelor
• 29.07.2014 - confirmarea locurilor bugetate până la ora 14:00
• 30.07.2014 - confirmarea locurilor cu taxă
Sesiunea septembrie 2014
• 08.09.2014 - 18.09.2014 - (Înscrieri în limita locurilor rămase libere. În 18.09 înscrieri până la ora 14:00)
• 18.09.2014 - afişarea rezultatelor
• 19.09.2014 - confirmarea locurilor cu taxă
Programul înscrierilor:
• Luni - Vineri 8:00 - 15:00
• Sâmbătă 8:00 - 12:00

Vizualizat: 2806 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

02 decembrie 2024 - 15:43

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează astăzi că în perioada 02 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025. 

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

19 noiembrie 2024 - 22:52

Programul Rabla pentru tractoare se deschide pe 22 noiembrie 2024, cu etapa înscrierii în program a dealerilor de mașini agricole.

Record mondial de balotat!

Record mondial de balotat!

17 noiembrie 2024 - 16:59

Producătorul norvegian Kverneland a stabilit un nou record mondial de balotat -  cei mai mulţi baloţi produşi într-un interval de 24 de ore!

Comunicat AFIR: Raport selecție pentru bani europeni!

Comunicat AFIR: Raport selecție pentru bani europeni!

04 noiembrie 2024 - 06:20

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat rapoartele de selecție a investițiilor care au fost depuse în perioada 1 – 31 ianuarie 2024, respectiv în a III-a etapă lunară a sesiunii de depunere a cererilor de finanțare aferente intervențiilor DR-27 și DR-28 din Planul Strategic 2023 – 2027.

Anunț făcut ACUM: Noi ajutoare pentru fermele mici!

Anunț făcut ACUM: Noi ajutoare pentru fermele mici!

30 octombrie 2024 - 08:29

Se pregătește lansarea în perioada următoare a ajutorului din bani europeni pentru fermele mici. E disponibilă suma de 108 milioane euro. Anunțul a fost făcut marți de directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Ficu Anghel, în cadrul ZF AGROBUSINESS SUMMIT 2024.

Vești grozave pentru fermieri! Suplimentare sume!

Vești grozave pentru fermieri! Suplimentare sume!

29 octombrie 2024 - 18:55

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, a venit cu detalii importante privitoare la concentrarea atenției AFM asupra fermierilor din România și punerea de fonduri pentru achiziția de tractoare la dispoziția acestora.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Achiziție utilaje!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Achiziție utilaje!

02 octombrie 2024 - 15:01

Fermierii, procesatorii și antreprenorii din mediul rural, care solicită finanțare prin intermediul AFIR, pot achiziționa direct prin Baza de date a AFIR – fără parcurgerea procedurilor specifice achizițiilor – mașini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri și mobilier pentru proiectele de investiții finanțate cu fonduri europene nerambursabile.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii