Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul propriu Proiectul de Hotărâre de Guvern prin care se aprobă acordarea ajutorului de stat care constă în subvenţionarea ratei accizei pentru motorina utilizată în agricultură în trimestrul IV-2014. Iată când se depun cereri şi pentru ce cantităţi!
Potrivit sursei, perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură este până la data de 31 decembrie 2014, iar cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90.500,00 mii litri.
Proiectul precizează că „în cazul în care cantităţile de motorină pentru care se solicită plăţi în cadrul schemei de ajutor de stat depăşesc cantităţile prevăzute în anexă, cuantumul plăţilor se reduce proporţional”.
Cererile de plată cuprind informaţii cu privire la suprafeţele de teren, inclusiv pe structura de culturi şi/sau efectivele de animale/păsări/albine/viermi de mătase, pe care le exploatează solicitantul şi/sau lucrările de imbunătăţiri funciare, pe care acesta le-a executat pe perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat și se depun în perioada ianuarie-februarie 2015, însoţite de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină utilizate la lucrările mecanizate din agricultură aferente trimestrului IV-2014, precum şi de documentele fiscale.
Plata ajutorului de stat sub formă de rambursare se efectuează în anul 2015. Suma totală alocată schemei de ajutor de stat este de 162.673,75 mii lei şi se asigură de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2015.
Cantităţile maxime de motorină utilizate în agricultură în trimestrul IV-2014, pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare sunt:
Specificare Consum specific (UM)
Sector vegetal
Cereale - 42 litri/ha
Orez - 32 litri/ha
Oleaginoase - 20 litri/ha
Cartof - 50 litri/ha
Sfeclă de zahăr - 46 litri/ha
Hamei - 47 litri/ha
Plante medicinale si aromatice - 33 litri/ha
Legume cultivate în camp - 49 litri/ha
Legume cultivate în spaţii protejate - 25 litri/ha
Ciuperci - 27 litri/tonă
Păşuni naturale, fâneţe naturale, pajişti temporare - 10 litri/ha
Plante de nutreţ + însilozare - 43 litri/ha
Livezi - 43 litri/ha
Căpşun, alţi arbuşti fructiferi - 22 litri/ha
Viţa de vie - 42 litri/ha
Teren în pregătire pentru livezi, vii, pentru alte culturi permanente - 25 litri/ha
Pepiniere pomicole, pepiniere viticole, plantaţii portaltoi, altele - 13 litri/ha
Plante energetice nonalimentare - 33 litri/ha
Ogoare (arături de toamnă pentru primăvară) - 25 litri/ha
Sector zootehnic
Păsări - 13 litri/UVM
Porc - 3 litri/ UVM
Bovine - 19 litri/ UVM
Ovine, caprine - 2 litri/ UVM
Albine şi viermi de mătase - 6 litri/ familie/cutie
Îmbunătăţiri funciare
Instalaţii acţionate cu motoare termice - 17 litri/1000 mc apă.