Adama
Vinasa Rompak

Prof. Segărceanu: Inginerul îmbracă scheletul gol al ştiinţei cu viaţă, confort şi speranţă

Publicat: 16 iunie 2014 - 15:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În ediţia din Mai 2014 a revistei Utilaje Agricole puteţi citi un interviu special cu unul dintre pionierii Şcolii româneşti de Mecanică Agricolă, Prof. dr. ing. Marcel I. Segărceanu, cel care a scris istorie în domeniul mecanicii agricole, fiind mulţi ani la rând decanul Facultăţii de Mecanică a Universităţii Politehnice din Bucureşti. 

Profesorul vorbeşte deschis despre ce înseamnă astăzi mecanica agricolă, un domeniu şi o specializare universitară atât de importantă pentru agricultura din România. Iată un fragment al interviului!

Utilaje agricole: Cât de mult înseamnă ingineria pentru profesia d-voastră?
Marcel Segărceanu: Pentru că facem parte din această lume a inginerilor, a acestor creatori ai civilizaţiei umane - şi eu aş spune că, parţial, şi ai culturii, pentru că şi cele mai serafice forme de exprimare artistică au nevoie de mijloacele, instrumentele şi spaţiile pe care tehnica le pune la îndemâna artiştilor - vreau să vă reliefez modul în care a văzut şi a apreciat activitatea inginerească un mare inginer şi om de stat, Herbert Clark Hoover, ajuns, în anii 1929-1933, preşedintele SUA. El spunea că "Ingineria este o mare, o nobilă profesie. Este un fenomen fascinant să vezi cum o idee apare în mintea unui om şi, cu ajutorul ştiinţei, se transformă într-un proiect care apoi se materializează în metal, piatră sau energie, aducând oamenilor locuri de muncă, locuinţe, confort şi alte bunuri şi satisfacţii în viaţă.
Comparată cu alte profesii, ingineria se caracterizează prin marea responsabilitate a celor ce o profesează şi care constă în faptul că realizările inginerului sunt vizibile oricui şi pot fi apreciate şi criticate de oricine. Inginerul nu-şi poate ascunde greşelile în morminte ca medicii. El nu-şi poate justifica neîmplinirile cu vorbe goale, precum avocaţii. El nu-şi poate ascunde neştiinţa cu peluze de pomi sau iederă, ca arhitecţii. El nu poate să justifice defectele lucrării blamând opoziţia şi sperând că poporul va uita, aşa cum fac politicienii. Inginerul nu poate nega faptul că el este autorul lucrării şi dacă aceasta nu merge, el este cel blamat. Această grijă, această responsabilitate se transformă într-o fantasmă care-l torturează zi şi noapte. El vine obosit de la muncă şi nu-şi găseşte odihnă până ce nu mai calculează o dată. Tot timpul se afla sub presiunea gândului ca un defect ar putea să-i pună în pericol lucrarea.
Pe de altă parte, inginerul, spre deosebire de medic, nu-şi petrece viaţa printre cei slabi şi neputincioşi. Spre deosebire de militar, distrugerea nu constituie scopul activităţii lui. Spre deosebire de avocat, scandalurile, crimele, corupţia, nu constituie pâinea lui zilnică. Inginerului îi revine sarcina de a îmbrăca scheletul gol al ştiinţei cu viaţă, confort şi speranţă.
Fără îndoială, cu trecerea timpului oamenii îl uită pe inginerul care a realizat lucrarea sau vreun politician îşi pune numele pe ea, ori aceasta este atribuită unuia care, cu banii altora, a finanţat-o. Dar satisfacţia supremă a inginerului constă în a privi la izvorul nesfârşit de bunuri ce curg din munca şi strădaniile lui, cu satisfacţia pe care puţine alte profesii o cunosc!"

Utilaje agricole: Care este aportul mecanicii agricole la evoluţia în timp a agriculturii?
Marcel Segărceanu: Este binecunoscut faptul că fără alimente nu am putea trăi şi că principala sursă de hrană pentru omenire este agricultura, iar agricultura fără maşini şi alte sisteme tehnice nu mai e posibilă. Fără mijloace tehnice, omul abia dacă poate produce atât cât îi este necesar pentru el. După calculele specialiştilor, 19 muncitori pe ogor mai pot hrăni un al 20-lea şi atât. La sfârşitul secolului trecut, un fermier din Europa de Vest sau SUA, dotat cu mijloacele tehnice necesare, putea produce hrană şi fibre pentru încă 160 de semeni.

Interviul în exclusivitate în revista Utilaje Agricole – mai 2014!

Vizualizat: 2646 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

Prezentați-vă la APIA cu actele pentru plata subvenției APIA! Termen 31 decembrie 2024!

02 decembrie 2024 - 15:43

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează astăzi că în perioada 02 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de acord pentru finanţare aferente schemei de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025. 

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

Noua listă AFIR cu tinerii fermieri care iau 70.000 de euro/fermier!

22 noiembrie 2024 - 11:07

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat Raportul de selecție, sesiunea 01/ 2023, aferent intervenției DR 30, etapa lunară 3, componenta non-montan.

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

Start Rabla pentru tractoare: Etape și acte necesare!

19 noiembrie 2024 - 22:52

Programul Rabla pentru tractoare se deschide pe 22 noiembrie 2024, cu etapa înscrierii în program a dealerilor de mașini agricole.

Record mondial de balotat!

Record mondial de balotat!

17 noiembrie 2024 - 16:59

Producătorul norvegian Kverneland a stabilit un nou record mondial de balotat -  cei mai mulţi baloţi produşi într-un interval de 24 de ore!

Comunicat AFIR: Raport selecție pentru bani europeni!

Comunicat AFIR: Raport selecție pentru bani europeni!

04 noiembrie 2024 - 06:20

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat rapoartele de selecție a investițiilor care au fost depuse în perioada 1 – 31 ianuarie 2024, respectiv în a III-a etapă lunară a sesiunii de depunere a cererilor de finanțare aferente intervențiilor DR-27 și DR-28 din Planul Strategic 2023 – 2027.

Anunț făcut ACUM: Noi ajutoare pentru fermele mici!

Anunț făcut ACUM: Noi ajutoare pentru fermele mici!

30 octombrie 2024 - 08:29

Se pregătește lansarea în perioada următoare a ajutorului din bani europeni pentru fermele mici. E disponibilă suma de 108 milioane euro. Anunțul a fost făcut marți de directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Ficu Anghel, în cadrul ZF AGROBUSINESS SUMMIT 2024.

Vești grozave pentru fermieri! Suplimentare sume!

Vești grozave pentru fermieri! Suplimentare sume!

29 octombrie 2024 - 18:55

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, a venit cu detalii importante privitoare la concentrarea atenției AFM asupra fermierilor din România și punerea de fonduri pentru achiziția de tractoare la dispoziția acestora.

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

Ajutor de stat fermieri, crescători animale, suplimentat ASTĂZI de Guvern!

02 octombrie 2024 - 17:36

Guvernul a aprobat astăzi, 2 octombrie 2024, Hotărârea pentru modificarea alin. (14) și alin.(11) ale art. 10 din Hotărârea Guvernului nr. 1174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură.

Comunicat AFIR ASTĂZI: Achiziție utilaje!

Comunicat AFIR ASTĂZI: Achiziție utilaje!

02 octombrie 2024 - 15:01

Fermierii, procesatorii și antreprenorii din mediul rural, care solicită finanțare prin intermediul AFIR, pot achiziționa direct prin Baza de date a AFIR – fără parcurgerea procedurilor specifice achizițiilor – mașini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri și mobilier pentru proiectele de investiții finanțate cu fonduri europene nerambursabile.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii