Cu o strategie de dezvoltare axată pe fiabilitate și versatilitate, OROS a arătat că aducând tehnologia potrivită la locul potrivit poți ajunge în preferințele fermierilor. Pe ce mizează și care sunt reperele companiei?
Înființată în 1964, compania Linamar Corporation este un jucător important pe piața internațională a tehnologiilor industriale, producând piese, ansamble, subansamble și soluții complexe destinate unui număr mare de domenii: de la transporturi, energie și industria auto, până la dispozitive medicale și echipamente agricole. De altfel, grupul canadian activează în agricultură de peste 50 de ani, fiind reprezentat de brandurile MacDon (producătorul cunoscutelor hedere FlexDraper®) și Salford pe piața nord americană, respectiv de divizia OROS în Europa.
Cu 70 de fabrici, 14 laboratoare de cercetare și 31.000 de angajați la nivel global, Linamar Corporation a înregistrat în primele 9 luni ale acestui an venituri de 7 miliarde de dolari canadieni.
Aproape 60% din încasări au fost generate de vânzarea componentelor industriale, însă și echipamentele agricole au adus un aport de peste 10% din profitul companiei. Chiar dacă activitatea fermierilor a fost afectată atât de condiții de mediu nefavorabile, cât și de probleme politice sau economice, divizia de agricultură a grupului canadian este pentru al treilea an consecutiv pe plus. O creștere ce are la bază, în special în Europa, noua generație de echipamente specializate, după cum ne-a explicat Florian Constantinescu, product manager în cadrul diviziei OROS.
Fermierii sunt mult mai atenți la investițiile făcute
„În 2023, scăderea prețurilor la cereale a fost un element perturbator pentru toți producătorii de echipamente și utilaje agricole. Fermierii au fost mult mai precauți în ce privește investițiile, mai ales că și anul anterior a avut propriile lui provocări: prețurile mari la inputuri și seceta severă din majoritatea țărilor europene. Toate aceste lucruri s-au văzut în vânzări și, deși inițial aveam alte estimări, în 2023 trendul s-a schimbat. Fermierii au fost mult mai atenți la investițiile făcute, așa că s-au orientat către soluții cât mai eficiente, care oferă cele mai bune rezultate în câmp. În cazul nostru, vorbim de o cerere mai mare pentru vârfurile de gamă: hederele Cornado pentru porumb și echipamentele de recoltat Oros SUN cu tocător pentru floarea-soarelui”, a explicat Florian Constantinescu.
Divizia OROS produce hedere specializate în recoltarea culturilor de porumb și floarea-soarelui, ce pot fi montante pe orice marcă de combină existentă pe piață.
Modelul Oros Classic HSA (cel mai longeviv din portofoliul companiei) a ajuns la a treia generație, iar pe parcursul ultimilor 25 de ani s-a impus prin fiabilitatea excelentă și performanțele sistemului de tocare, ce procesează tulpinile de porumb foarte aproape de sol, în bucăți de maxim 50 mm, astfel încât miriștea rezultată să fie ușor de încorporat.
Având cadru fix și lățimi de lucru de la 4 la 8 rânduri (distanță de 70 sau 76 cm între ele), hederele Oros Classic HSA sunt încă printre favoritele cultivatorilor de porumb din România, însă noua generație de echipamente premium, Oros Cornado, câștigă din ce în ce mai mult teren.
Soluții pentru noile modele agricole
În plan practic, vorbim de lățimi mai mari ale hederelor, între 6 și 18 rânduri, și de o viteză în lucru de până la 15 km/h. În plus, față de opțiunile disponibile pentru gama Classic HSA (protecțiile de anvelope, controlul automat al înălțimii de tăiere, extensii laterale, kit pentru floarea-soarelui), modelele Cornado pot fi dotate cu melci rotativi laterali, ce reduc pierderile când porumbul este înclinat, dar și cu sistemul automat de urmărire a rândului.
Totodată, gama de echipamente de recoltat floarea soarelui, s-a extins în acest an cu un prim model rabatabil, Oros SUN pe 8 rânduri.
„2023 este anul în care am lansat în producția de serie primul echipament de recoltat floarea soarelui cu cadru rabatabil și tot acum au fost implementate o serie de îmbunătățiri pe modelele deja existente. Vechea transmisie a hederelor Oros SUN cu tocător, ce utiliza curele trapezoidale, a fost schimbată cu una nouă, mult mai fiabilă și mai ușor de întreținut, bazată pe două reductoare legate printr-un cardan. De asemenea, fermierii pot opta și pentru o serie de opțiuni premium, precum sistemul de iluminare din spatele hederului sau sistemul automat de ghidare pentru urmărirea rândurilor. Sunt dotări importante, mai ales că echipamentele Oros SUN cu tocător sunt printre cele mai cerute pe piață, pentru că permit realizarea a două operațiuni dintr-o singură trecere și au pierderi de sub 0,6% în recoltare”, a adăugat product managerul OROS.
„Echipamentele OROS sunt recunoscute ca fiind o marcă de calitate, iar cei care le utilizează știu că ele sunt făcute să dureze. Prin tehnologiile cu care vom veni în viitor, vrem să stabilim noi standarde de fiabilitate, de adaptabilitate la condițiile de mediu și de reducere la minim a pierderilor” - FLORIAN CONSTANTINESCU, Product manager OROS
Echipamentele premium Oros Cornado mai au câteva atuuri:
1. Pe segmentul recoltării porumbului noutatea o reprezintă Oros Cornado rabatabil cu distanță între rânduri de 50 cm, model care până acum nu era comercializat în Europa. Faptul că avem un cadru rabatabil ne permite să pliem lateralele hederului și să circulăm pe drumurile publice cu echipamentul deja montant.
2. Însă aspectul cel mai important este distanța de 50 cm, pentru că una dintre strategiile de a gestiona mai bine apa și nutrienții din sol este să cultivi porumbul la o distanță de 50 cm între rânduri, având densități mari. ”În America de Nord și Brazilia sunt mulți fermieri care au adoptat această tehnologie de cultivare, iar acum același lucru începe să se întâmple și în România. De aceea am venit cu un echipament perfect adaptat noilor cerințe, iar Oros Cornado se comportă excelent chiar și la densități de 110.000 de plante pe hectar”, ne-a declarat Florian Constantinescu.