Bilanţul anului trecut pentru IPSO Agricultură, precum şi planurile pentru 2017, dar şi noutăţile privind utilajele agricole au fost prezentate în cadrul unei conferinţe de presă, pe 20 ianuarie, organizată la sediul central de la Mogoşoaia. A fost prezentă întreaga echipă managerială, fiecare prezentând noutăţile în segmentul său.
Evenimentul a fost, totodată, un bun prilej pentru ca IPSO Agricultură să sărbătorească primii 20 de ani de activitate în România. Dacă în 2016, activitatea a fost condusă de sloganul „Tot înainte!”, însemnând extindere şi creştere, pentru 2017, în centrul acţiunilor este „Consolidăm”.
„IPSO s-a extins, aceasta este divizia agricolă. Acum acoperim trei ţări: România, Ungaria şi Croaţia. Am avut o dezvoltare puternică la toate produsele comerciale din portofoliu, fie pe tractoare, unde am crescut cu 3,5 puncte procentuale, pe combine 7 puncte şi pe implementuri 3 puncte. Şi am continuat puternic să ne axăm activitatea de post-vânzare. În România suntem încă într-o constituire a pieţei, de instalare de parcuri de maşini, pe când în Franţa suntem mai mult la zona de reînnoire. Pe Ungaria şi Croaţia ne-am instalat acum 2 ani şi începem dezvoltarea pe partea comercială. În acelaşi timp, avem 3 linii directoare în care vrem să ne axam în 2017 la nivel intern. Să instalăm noi instrumente informatice, să lucrăm pe sinergia logistică pe partea de maşini în cele trei ţări pe care le acoperim şi pe România să continuăm dezvoltarea reţelei”, a declarat Arnaud van Strien, directorul polului agricol IPSO Agricultură România, Ungaria şi Croaţia.
Vânzările IPSO Agricultură în 2016 au ajuns la 152 milioane de euro, iar în ultimii trei ani compania a înregistrat o creştere a acestora cu 71%. În total, IPSO Agricultură a vândut, în 2016, peste 1.800 de utilaje, dintre care 700 de tractoare, 130 de combine şi aproape 1.000 de implementuri. „Estimăm că pe fondul unei creşteri de piaţă de aproximativ 32-33%, până la 2.300 de tractoare, am crescut mai repede decât piaţa, cu 35%. La combine cifrele sunt puţin diferite, dar din punctul nostru de vedere am avut un an performant, am avut o creştere şi mai bună decât la tractoare, de 40%, iar piaţa a fost în uşoară scădere, cu aproape 600 de combine vânute în total anul trecut. Anul trecut am reuşit să creştem cu 8 puncte procentuale cota de piaţă, până la 23%”, a spus Gabriel Petrişor, director comercial IPSO Agricultură.
O direcţie de urmat în strategia acestui an implică extinderea teritorială a IPSO Agricultură, cu două sedii noi, unul la Feteşti, iar cel de-al doilea la Târgu Mureş. „Investiţiile în extinderea reţelei teritoriale au fost, în 2016, de 2,5 milioane de euro. Ca şi repere, ne dorim ca anul acesta să închidem cu 20 de centre IPSO Agricultură, şi investiţiile continuă”, a spus Florin Flăcău, manager dezvoltare reţea IPSO Agricultură.
Noutăţile tehnice au fost prezentate de Philippe Astoin, director de marketing IPSO Agricultură. Va fi introdusă gama 5R, de tractoare compacte din categoria Premium, două modele noi în gama 6 R, un model mai puternic în gama 8R - modelul 8400 R şi va continua pogramul de garantare a consumul tractorului 7310 R de la John Deere. Pentru combine, toate respectă normele de poluare FT4, iar ca noutate sistem de curăţare DynaFlo este acum pentru toată gama, iar sitele sunt mai mari decât modelul de anul trecut.
Despre serviciile post-vânzare, echipa de service şi programul de monitorizare FarmSight a prezentat Erol Iusuf, manager post-vânzare IPSO Agricultură. În prezent, compania are 105 tehnicieni de service, 76 de echipe de tehnicieni mobili, 255.000 de euro învestiţii în echipamente în 2016 şi 10.000 de ere de formare pemtri tehnicieni în ultimul an. Sunt 7 ateliere de service în cele 8 regiuni din ţară. „Avem 16 depozite de piese de schimb, plus cel central. Peste 5 milioane de euro valoarea stocului. Numai anul trecut s-au vândut 1.400 de tone de piese şi librefianţi”, a spus Erol Iusuf, manager post-vânzare IPSO Agricultură.
Orie investiţie este posibilă numai cu finanţarea corespunzătoare. Mădălina Pietrăreanu, director finanţare şi comunicare IPSO Agricultură, a prezentat principalele avantaje pe care fermierii le au când lucreză cu IPSO Agricultură. „Noi rezolvăm pentru clienţi toată documentaţia privind accesarea unui credit. După ce s-a decis ce pachet de utilaje doreşte, ne trimite documentele şi aşteaptă utilajele la el în fermă. Noi facem ce tot ce ţine de partea de finanţare, noi pregătim dosarul de credit.
Noi oferim acest serviciu cu titlu gratuit, funcţionăm ca un broker, dar fără comision”.
Vlad Miron, manager echipamente de ocazie IPSO Agricultură, a prezentat noutăţile în ceea ce priveşte departamentul său, unul relativ tânăr, dar care capătă o importanţă şi o pondere din ce în ce mai consistentă. IPSO Agricultură oferă fermierilor o gamă variată de echipamente rulate, cu calitate bună, cu rulaj verificat, recondiţionat tehnic şi estetic, la care oferă şi garanţie. „Am găsit o piaţă unde la finalul anului trecut am reuşit să plasăm 151 de utilaje şi implemente. 72 de tractoare, 33 de combine 11 utilaje autopropulsate, 31 implemente. Nu neglijăm nici partea de implemente pentru prelucrarea solului”, a declarat Vlad Miron.
Mai multe detalii despre noutăţile pe care IPSO Agricultură le-a pregătit pentru acest an veţi citi în Revista Ferma.