Majoritatea fermierilor gorjeni lucrează pământul cu tractoare şi utilaje cumpărate la mâna a doua, modelele mai vechi fiind mai ieftine.
Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Gorj, Dan Tănăsescu, la nivel judeţean, parcul auto numără 3.483 de tractoare, 393 de combine, 2.734 de pluguri şi 1.741 de grape. Majoritatea utilajelor au fost cumpărate la mâna a doua, fiind modele vechi.
De asemenea distribuirea pe localităţi este disproporţionată raportat la suprafaţa agricolă. Există zone unde numărul utilajelor este foarte mic comparativ cu suprafaţa agricolă, dar şi comune sau oraşe unde se depăşeşte necesarul. „Majoritatea utilajelor cu care se lucrează terenul agricol din Gorj sunt de capacitate mare, dar cumpărate la second-hand din străinătate. Utilaje noi şi care dau randament au asociaţiile de proprietari agricultori. Oamenii nu au bani, tractoarele sunt scumpe. Am avut posibilitatea şi în Gorj, prin programul Rabla, dar nu a avut succes. Nu avem nici firmă care să aducă tractoare, aşa că nu s-a achiziţionat niciun tractor sau alt utilaj. Avem localităţi unde sunt multe utilaje, raportat la suprafeţe de teren agricol: la Târgu-Jiu avem 125 de tractoare la o suprafaţă de teren de 3.818 ha, la Turburea avem 96 de utilaje la o suprafaţă de 2.435 ha, iar la Turcineşti avem 96 de tractoare la 411 ha de teren agricol", a spus Dan Tănăsescu, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că dotarea tehnică are o influenţă directă asupra performanţei producătorilor, soluţia constând într-un sprijin pentru investiţii în maşini agricole pentru producători şi modernizarea unităţilor de procesare a produselor agroalimentare.