Pe fondul implementării de către fermieri a unor proiecte cu finanţare europeană, numărul maşinilor agricole noi din judeţul Botoşani a crescut semnificativ în 2014.
Declaraţia a fost făcută de directorul Direcţiei pentru Agricultură, Cristian Delibaş, care a precizat că la finalul anului 2014 în Botoşani erau înregistrate 2.974 de tractoare, cu 215 mai multe decât la finalul anului 2013, când existau 2.759 tractoare. „Cea mai mare parte a parcului auto din agricultură este reprezentată de utilaje noi, datorită şi fondurilor europene pe care le-au accesat. În proiectele derulate, exista obligativitatea ca echipamentele şi utilajele să fie noi. Au fost cumpărate utilaje noi şi din fonduri proprii. Asta arată că investiţiile în agricultură sunt profitabile”, a afirmat Delibaş, potrivit Agerpres.
Pe lângă tractoare, o creştere importantă se înregistrează şi la echipamentele pentru arat şi semănat. Astfel, numărul de pluguri a crescut de la 2.561 la 2.698, iar cel de semănători de la 1.530 la 1.649. De asemenea, numărul de combine autopropulsate pentru cereale a înregistrat o creştere de la 499 în 2013 la 504 în 2014.
Noi precizări privind utilizarea Bazei AFIR la achiziţionarea maşinilor agricole
Agenţia pentru Finanţarea Investiţilor Rurale a venit în întâmpinarea beneficiarilor Programului Naţional de Dezvoltare Rurală care utilizează Baza de Date cu Preţuri de Referinţă a AFIR aplicabilă PNDR, pentru achiziţionarea în mod direct a maşinilor, utilajelor şi echipamentelor agricole, cu următoarele precizări: “Pentru decontare, beneficiarul privat va prezenta contractul de vânzare – cumpărare însoţit de certificatul de conformitate al produsului, în care marca şi modelul trebuie să fie identice cu cele înregistrate în baza de date cu preţuri de referinţă şi o Anexă în care este detaliat standardul de echipare al bunului care face obiectul cererii de plată, care trebuie să cuprindă minim dotările înscrise în Baza de date”, informează AFIR.
Agenţia adaugă că “în cazul în care se constată că marca şi modelul nu sunt identice cu cele înregistrate în Baza de Date şi că standardul de echipare nu cuprinde cel puţin toate dotările înscrise în Baza de Date, nu se decontează contravaloarea bunului care face obiectul cererii de plată şi beneficiarul va acoperi integral contravaloarea bunului respectiv”.