Adama
Vinasa Rompak

Timiş: Şcolile agricole vor fi reînfiinţate, la solicitarea investitorilor germani

Publicat: 24 ianuarie 2014 - 09:53
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Consiliul Judeţean (CJ) Timiş ar trebui să formeze o comisie cu specialişti din agricultură pentru a urmări problemele învăţământului profesional agricol, care riscă să dispară în următorii ani, consideră Marin Popescu, consilier pe probleme de învăţământ preuniversitar la Universitatea de Vest Timişoara (UVT).

Potrivit acestuia, judeţul Timiş a pierdut în ultimii ani opt dintre cele 10 şcoli profesionale cu profil agricol, astfel că autorităţile judeţene vor fi obligate să le reînfiinţeze, în următorii ani, în contextul cererii de pe piaţă, în special din partea investitorilor străini, care caută mână de lucru calificată în acest sector economic. „Am avut 10 licee cu profil agricol până nu de mult; azi mai avem doar două, la Sânnicolau Mare şi la Timişoara, iar de anul viitor, cu siguranţă, va rămâne doar unul. (...). Şcoala profesională nu funcţionează, din păcate, aşa cum ar trebui. Întâlnirile noastre cu oameni de afaceri ne-au pus într-o postură proastă din perspectiva sprijinului pe care ar trebui să li-l dăm, în sensul în care au nevoie de înfiinţarea acestor şcoli profesionale”, a declarat Marin Popescu.

O astfel de comisie ar urma să elaborze o strategie şi un raport în ceea ce priveşte paşii următori.Conform lui Popescu, în luna februarie, liderii administraţiei timişene vor avea un plan pentru susţinerea Şcolii profesionale agricole de la Voiteg (judeţul Timiş), proiect ce va fi materializat cu sprijinul Consulatului German.
Preşedintele CJ Timiş, Titu Bojin a precizat că este de acord cu acest proiect.”Consulatul German de la Timişoara este de acord cu acest proiect şi vom hotărî împreună ce vom face cu Şcoala agricolă de la Voiteg”, a subliniat Titu Bojin, preşedintele CJ Timiş.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 2258 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
LIVIU CIUBOTARU
|
01. 25, 2014. Saturday 17:07

In sfarsit ii vine romanului mintea cea de pe urma. !
Dupa 20 de ani de cand statul a neglijat invatamantul agricol din Romania, iata ca a venit vremea sa ne gandim din nou cu mare atentie la formarea profesionala agricola din Romania, Pacat ca a trebuit sa vina germanii sa ne trezeasca la realitate. Pentru cine nu stie, in Romania anilor 1990 existau 160 de scoli agricole. Astazi sunt doar 40 in toata tara. Multe dintre ele au disparut sau sau transformat in alte scoli, din nepasare. Declinul major a inceput in 1994, cand scolile agricole au trecut de la dubla subordonare fata de Ministerul Invatamantului si a Ministerului Agriculturii, doar la subordonarea fata de Ministerul Educatiei. A fost momentul cand invatamantul agricol romanesc a fost practic abandonat de catre stat, cum de fapt au fost abandonate toate scolile tehnice romanesti. Ministerul Educatiei s-a preocupat indeosebi de invatamantul obligatoriu si cel teoretic. Au urmat anii cand nu s-a primit nici un fel de dotare tehnica pentru o formare profesionala la standardele de performanta cerute de o agricultura performanta asa cum este in majoritatea tarilor europene. Faptul este consumat, se pune acum problema relansarii importantei invatamantului agricol romanesc, scolile agricole trebuie sa devina locul unde sa se formeze viitorii tineri fermieri de care are nevoie agricultura. Aici si numai aici trebuie sa se faca formarea initiala a elevilor, aici trebuie sa se faca formarea permanenta a adultuilor care doresc sa investeasca in agricultura. Scolile agricole trebuie sa devina locul unde se face promovarea agriculturii de performanta, locul unde sa se organizeze targuri agricole judetene, regionale sau nationale, locul unde sa se intalneasca fermierii profesionisti cu producatorii de masini agricole, cu companiile care lucreaza pentru sustinerea activitatii agricole. Toate aceste aspecte care trebuie sa le implementam pentru relansarea invatamantului agricol liceal din Romania, ele exista deja in tarile cu agricultura dezvoltata din Europa. Daca luam doar exemplul Frantei, acolo invatamantul agricol si cercetarea agricola este finantata in totalitate doar de Ministerul Agriculturii. Toti profesorii care predau in invatamantul agricol francez , inclusiv cei care predau discipline de cultura generala, sunt salarizati de Ministerul Agriculturii. Si salariile lor sunt mai mari decat a colegilor care predau in scolile subordonate Ministerului Educatiei. In Franta este o concurenta mare in a intra sa predai intr-o scoala agricola, stiindu-se ca profesorii au salarii mai mari decat in alte scoli. Sigur ca aceste aspecte trebuie elaborate de catre o comisie nationala, care va trebui sa fie constituita pe langa Ministerul Agriculturii, comisie care sa realizeze o noua curricula de studiu, fiindca cea actuala este catastrofala pentru formarea unui fermier performant. Amintesc doar faptul ca un elev are doar 4 saptamani de practica pe an, numarul de ore de specialitate reprezinta 30% din numarul total de ore teoretice. Se poate spune ca acum se pregatesc ,,Filozofi agricoli,, daca se aplica actuala curricula de studiu. Sigur ca aceasta comisie in nici intr-un caz nu trebuie sa fie alcatuita din persoane din Departamentul Invatamantului Profesional si Tehnic al Ministerului Educatiei, care au distrus invatamantul agricol liceal, care au realizat o curricula dezastruoasa, nefolositoare pentru realizarea unui fermier cu competente profesionale performante. Este cred momentul unei intalniri nationale a tuturor specialistilor din invatamantul agricol liceal, care a reusit sa reziste anilor grei de izolare, pentru a constitui o comisie cu adevarat profesionala, din care sa faca parte specialisti din invatamantul agricol universitar si liceal, cercetarea agricola, productia agricola. Cred ca cel dintai lucru este ca Ministerul Agriculturii sa preia tot invatamantul agricol din Romania. Un lucru de ne-inchipuit este faptul ca in acest moment, scolile agricole, chiar daca au Ferme Didactice legal inregistrate in Registrul National al Fermelor, nu sunt eligibile sa acceseze fonduri europene pentru agricultura, de nici un fel.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii