Adama
Agreena
AGRICOVER

Douăzeci de ani de tractoare CLAAS la Le Mans

Publicat: 23 februarie 2023 - 10:54
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

În urmă cu exact 20 de ani, la 23 februarie 2003, Helmut Claas a semnat acordul de achiziționare a unei participații majoritare în Renault Agriculture, divizia de tractoare a Grupului Renault.

De atunci, CLAAS și-a consolidat treptat poziția de furnizor de sisteme complete pe scena internațională și a investit în inovații, care să sporească eficiența și productivitatea, alături de procese de producție de ultimă generație.

20 de ani de tractoare CLAAS la Le Mans 1_b


De la CELTIS, ARES și ATLES la ARION și AXION


Ziua de 23 februarie 2003 a marcat o remaniere în sectorul global al utilajelor agricole. După ce a achiziționat o participație majoritară în Renault Agriculture, urmată de achiziția completă a acesteia în 2008, CLAAS a trecut de la specialist în echipamente de recoltare la furnizor de sisteme complete - adăugând tractoarele standard și specializate la gama sa de produse pentru a completa fără probleme modelul său vârf de lance XERION produs la Harsewinkel. Semnarea acordului dintre Helmut Claas și Patrick Faure, membru al consiliului de administrație al Renault S.A., în ajunul târgului SIMA de la Paris, a generat o acoperire mediatică semnificativă în urma anunțului său. Până la sfârșitul lunii aprilie, achiziția etapizată a fost aprobată de Oficiul Federal al Concurenței.

De la 1 octombrie, fabrica din Le Mans a început să schimbe schema de culori de la Renault Orange la verde crud, iar de la 1 noiembrie 2003 toate modelele destinate piețelor noi și emergente au ieșit de pe linia de asamblare în culorile corporative CLAAS. Având în vedere că gama de produse este acum completă, CLAAS a putut expune o „gamă completă de produse moderne” în cadrul Agritechnica 2003. Pe lângă tractoarele standard și cele specializate, aceasta a inclus LEXION 500, cositoarea autopropulsată COUGAR și ultima generație XERION - o colecție impresionantă care a atras un interes considerabil.

La sfârșitul anului 2003 au început lucrările de dezvoltare a tractorului de mari dimensiuni AXION 800 și, abia trei ani mai târziu, noul tractor a fost adăugat în portofoliul CLAAS. Acesta a marcat primul pas în înlocuirea treptată a portofoliului de produse Le Mans: în timp, CELTIS, ARES și ATLES au fost redenumite ARION și AXION - denumiri care au inaugurat o nouă eră.

20 de ani de tractoare CLAAS la Le Mans 4_b

Patrick Faure (stânga), Directorul general adjunct (membru al consiliului de administrație al RENAULT S.A.) și Helmut Claas (dreapta; 1926 - 2021) au oficializat noua alianță dintre CLAAS și Renault Agriculture printr-o strângere de mână la 23 februarie 2003.


Inovații definitorii pentru industrie


Noile tractoare ARION și AXION au deschis calea pentru numeroase inovații premiate, care au ajuns să definească industria: terminalul CEBIS mare, cu contrast ridicat, pentru AXION și, mai târziu, pentru seriile ARION 500 și 600; cabina PANORAMIC pentru ARION 400; AXION TERRA TRAC, care a fost primul tractor semi-șenilat cu suspensie completă; TELEMATICS pentru gestionarea flotei și CEMOS, liderul de piață în materie de auto-învățare, sistemul de asistență a operatorului bazat pe dialog și optimizarea proceselor pentru ARION și AXION CMATIC. Tractoarele CLAAS de la Le Mans au doborât și ele recorduri; în 2013, Centrul de testare DLG a testat AXION 950 cu o putere dezvoltată de 416 CP în ediția revistei de utilaje agricole profi și a dovedit o putere de tracțiune record de 242 kW - făcându-l cel mai puternic tractor standard din lume! În cadrul testului DLG PowerMix, tractorul a depășit media tuturor tractoarelor testate anterior cu un procent uriaș de 15,6%, având un consum de carburant de numai 249 g/kWh.

Aceste și alte succese pot fi atribuite unei echipe de dezvoltatori de la nivelul întregului grup CLAAS, al cărei obiectiv principal este de a construi cele mai eficiente și productive tractoare pentru fermierii și contractanții din întreaga lume. Expertiza în domeniul șenilelor TERRA TRAC, al sistemului CEMOS și al inteligenței proceselor de la CLAAS Industrietechnik din Paderborn este combinată cu expertiza în electronică de la CLAAS E-SYSTEMS din Dissen și cu capacitățile standard de dezvoltare a tractoarelor din Vélizy. Împreună, acestea cercetează și dezvoltă deja următoarea generație de tractoare de la Le Mans.

 

Peste 80 de milioane de euro pentru o producție avansată și un centru de testare de ultimă generație


Dar cercetarea și dezvoltarea nu reprezintă singurul obiectiv al investițiilor; CLAAS implementează, de asemenea, procese de producție de ultimă generație și posturi de lucru ergonomice. Din 2003 au fost finalizate proiecte de modernizare în valoare de peste 80 de milioane de euro. Cel mai mare și cel mai important dintre acestea a fost inițiativa CLAAS Forth, care a dus producția la un nou nivel atunci când a fost lansată la sfârșitul anului 2020. Fabrica de la Le Mans se numără acum printre cele mai moderne din lume, implementând sisteme de transport fără șofer (cunoscute sub numele de vehicule ghidate automat sau AGV) și inteligență artificială (IA) în logistică. Tot acolo s-a deschis recent un nou centru pentru vizitatori, după modelul Technoparc din Harsewinkel.

 

200.000 de tractoare de la Le Mans la dispoziție


În timp ce tractorul CLAAS cu numărul 150.000 a părăsit fabrica din Le Mans în primăvara anului 2019, se așteaptă ca pragul de 200.000 să fie atins în anul aniversar 20. În prezent, fabrica CLAAS din Le Mans produce peste 60 de modele diferite, cu puteri cuprinse între 75 și 445 CP, de la tractoare simple pentru piețele cu standarde de emisii mai puțin stricte, cum ar fi Turkmenistan sau Africa, până la ARION 400, de mare capacitate, destinat în principal pieței europene, și la tractorul de mari dimensiuni și de înaltă tehnologie AXION 900 TERRA TRAC, destinat pieței globale. În prezent, fabrica din Le Mans exportă tractoare în 80 de țări din întreaga lume, inclusiv în America de Nord, începând cu anul 2019.

20 de ani de tractoare CLAAS la Le Mans 2_b


Douăzeci de ani de tractoare CLAAS de la Le Mans pe scurt:


  • 23 februarie 2003: CLAAS semnează un acord pentru achiziționarea pachetului majoritar de acțiuni al Renault Agriculture.
  • 1 octombrie 2003: Lansarea primelor tractoare CLAAS standard, de culoare verde crud, de la Le Mans.
  • 1 noiembrie 2003: Toate tractoarele sunt acum produse în culorile CLAAS.
  • 9 – 15 noiembrie 2003: CLAAS participă pentru prima dată la Agritechnica în calitate de furnizor de sisteme complete, cu un portofoliu complet de tractoare, de la CELTIS, ARES și ATLES la XERION.
  • 2006: Lansarea seriei AXION 800, complet reproiectată, cu transmisie semi powershift HEXASHIFT și terminal CEBIS.
  • 2007: Noile serii ARION 500 și 600 revigorează gama de tractoare Le Mans. AXION 800 este acum disponibil cu o transmisie continuu variabilă CMATIC, ca alternativă la transmisia HEXASHIFT powershift.
  • 2008: Achiziționarea diviziei de tractoare Renault este finalizată.
  • 2008 – 2010: Întemeierea unui nou atelier de pre-asamblare a cabinei și a unui nou atelier de vopsire.
  • Februarie 2011: Prezentarea noii serii de tractoare de mari dimensiuni AXION 900 cu maneta multifuncțională CMOTION în cadrul SIMA de la Paris.
  • 2012: Lansarea noilor serii ARION 500 și ARION 600.
  • 2013: AXION 950 stabilește un nou record de putere de tracțiune pentru tractoarele standard de 242 kW în fața vagoanelor cu frână, ceea ce îl face cel mai puternic tractor din lume.
  • Noiembrie 2013: Premiera modelului ARION 500/600 CMATIC cu transmisie continuu variabilă EQ200 de la CLAAS Industrietechnik.
  • 2014: Lansarea noii serii ARION 400 cu o cabină PANORAMIC revoluționară.
  • 2016: CLAAS își unește forțele cu revista de specialitate traction pentru a demonta un AXION 920 uzat până la piesele sale individuale în vederea analizării modelelor de uzură.
  • Noiembrie 2017: Medalie de argint la Agritechnica pentru două inovații: AXION 900 TERRA TRAC și CEMOS for tractors, primul sistem de auto-învățare, de asistență a operatorului și de optimizare a proceselor bazat pe dialog.
  • Primăvara anului 2019: Tractorul cu numărul 150.000 iese de pe linia de producție din Le Mans.
  • Începând cu anul 2019: Modernizarea fabricii, cu accent pe linia principală de asamblare, logistică și managementul producției, ca parte a programului de investiții CLAAS FORTH. „Fabrica viitorului” se va deschide oficial în mai 2021.
  • 2021: AXION 960 CMATIC cu CEMOS a fost desemnat Sustainable Tractor of the Year (Tractorul durabil al anului).
  • Septembrie 2022: Inaugurarea CENTRAL ACADEMY în Le Mans.
Vizualizat: 1354 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Echipamentele pentru erbicidat Toselli

Compania italiană Toselli produce o gamă foarte variată de maşini de erbicidat, purtate şi tractate, cu rezervoare de la 600 până la 4000 de litri şi rampe cu o lungime de la 6 la 30 de metri. Echipamentele Toselli sunt recomandate pentru aplicaţii universale pentru culturile de câmp şi în fermele horticole. Seria Marvel este dedicată fermelor medii-mari şi utilizare intensivă. Eficienţa anti-drift a sistemul patenat Toselli "AirSpray dualcone" ("mâneca de aer") şi rampele din oţel inox pentru care compania oferă o granţie pe viaţă pentru coroziune sunt principalele caracteristici ale echipamentelor Toselli.

Interviu cu Marius Mitra - reprezentant Toselli în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Lista e necesară

Lista e necesară
O zi la cumpărături se încheie întotdeauna cu: Detalii