Adama
Vinasa Rompak

Câteva recomandări privind alegerea lubrifianţilor pentru utilajele agricole

Publicat: 09 august 2011 - 13:26
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten


Oamenii care lucrează în agricultură ştiu câtă muncă este necesară pentru a obţine rezultatele dorite în acest domeniu.

În agricultură toate se fac la timpul lor bine stabilit, de aceea este important pentru oamenii implicaţi să dispună de utilaje bine întreţinute pentru a face totul la timpul şi la costul potrivit.

Fiindcă ne dorim să le fim de ajutor acestor oameni atunci când iau decizii privind întreţinerea utilajelor de care dispun pentru a le prelungi viaţa şi rentabilitatea, oferim prin acest articol o serie de sugestii legate de alegerea şi folosirea lubrifianţilor.

Leco Impex

Cartea tehnică înainte de toate

În general, cartea tehnică va spune tot ce trebuie să stiţi cu privire la întreţinerea utilajului. Tot aici, producătorul face unele recomandări specifice privitoare la lubrifianţii agreaţi şi la intervalul de timp sau orele de funcţionare la care trebuie schimbat uleiul.     
Aflaţi totodată în ce măsură aceste intervale diferă în funcţie de natură activităţii desfăşurate de utilaj, condiţiile de exploatare precum şi de orarul de funcţionare. De aceea recomandăm achiziţia de utilaje care au carte tehnică. 

Ideal ar fi ca întreţinerea utilajului să fie făcută în concordanţă cu specificaţiile din cartea tehnică. Astfel aveţi toate şansele să obţineţi maxim de randament din partea utilajelor pe care le folosiţi.    

Spunem “ideal” pentru că observăm adesea că în practică nu se respectă aceste indicaţii, în principal din cauza că pe termen scurt nu sunt cele mai ieftine. Despre capcanele acestei orientări şi problemele care derivă de aici am putea scrie enorm, dar o vom face cu altă ocazie.


În lipsa cărţii tehnice
 
Dacă nu mai aveţi cartea tehnică a utilajului vă recomandăm în primul rând să vă adresaţi celei mai apropiate companii de întreţinere agricolă sau magazine de profil. Acolo veţi găsi expertiza tehnică şi îndrumarea de care aveţi nevoie. Un specialist care este la zi cu noutăţile din domeniu.

Dacă nici această soluţie nu vă este la îndemână, singura chestiune pe care o puteţi face este să învăţaţi să recunoaşteţi şi să interpretaţi singur specificaţiile tehnice înscrise pe fiecare tip de ulei.


Cum interpretăm specificaţiile uleiurilor

Producătorii de lubrifianţi au o serie de specificaţii prin care filtrează standardele de calitate la nivelul pieţei. La nivel de piaţă puteţi să verificaţi în funcţie de specificaţiile de pe cutie că uleiul îndeplineşte nişte norme de calitate.


Ce să verificaţi mai întâi?

Conform standardelor americane aveţi specificaţia API care corespunde în standardele europene cu specificaţia ACEA. Chiar şi numai una din aceste menţiuni prezente sunt o indicaţie că faceţi o alegere bună cu uleiul respectiv.

Mai mult, producătorii de utilaje vin în sprijinul dumneavoastră oferind o serie de acreditări, făcând astfel alegerea uleiului mai uşoară.

Aşadar, pentru alegerea ideală, veţi observa astfel menţionat numele producătorului (ex. Caterpillar, John Deere, Massey Ferguson, Volvo, Komatsu, etc.) însoţit de o serie de coduri care indică tipul de motorizare.

Astfel, dacă aveţi un utilaj menţionat în exemplul de mai sus şi vedeţi producătorul menţionat pe cutia uleiului înseamnă că acel tip de lubrifiant este agreat de producator.   


Exemplu concret de specificaţii pe un ulei multifuncţional

Avem prezentat un ulei mutifuncţional, adică poate fi folosit cu succes pentru mai multe locuri de ungere: motor, transmisii, ambreiaje muti-disc, sistem hidraulic şi hidrostatic. După cum vedeţi corespunde normelor ACEA şi API.

Eticheta ulei

Normele trebuie să coincidă cu cerinţa dumneavoastră: în cazul de faţa API GL4 pentru uleiuri multifuncţionale. Aşadar normele (API, ACEA) şi codurile vă vor spune dacă uleiul corespunde tipului de ulei pe care vi-l doriţi - motor, hidraulic, transmisie, ambreiaj - sau tuturor tipurilor - daca vorbim de uleiuri multifuncţionale ca şi cel din poza de mai sus.

Ca paranteză, un ulei multifuncţional poate face o mare diferenţă cand vine vorba de simplificarea activităţii de întreţinere. În loc să cumpăraţi şi să ţineţi pe stoc trei bidoane pentru trei tipuri de ulei (transmisie, motor, hidraulic), puteţi să le înlocuiţi pe toate cu un singur bidon de ulei mutifuncţional.

Acestea ar fi un prim set de recomandări. Urmând aceste simple sfaturi veţi putea să vă alegeţi uleiurile care vor valorifica în mod optim capacităţile utilajelor dumneavoastră. În plus, alegerea unui ulei multifuncţional vă va reduce stocurile şi numărul de lubrifianţi folosiţi.


Acest articol vă este oferit de Leco, o companie de tradiţie pe piaţa intreţinerii utilajelor agricole.
   


   
 


Vizualizat: 8754 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii