O companie israeliană a dezvoltat un tratament revoluţionar la seminţe care ar putea îmbunătăţi în mod semnificativ producţia agricolă la nivel mondial, fără a fi nevoie de intervenţia ingineriei genetice.
Chiar dacă agricultura ecologică și practicile agricole durabile sunt în plină dezvoltare, omenirea caută încă soluţii pentru a face faţă nevoilor tot mai mari de hrană la nivel global. Între timp, compania israeliană Morflora a realizat un vaccin special care ar putea fi o alternativă la controversata tehnologie de modificare genetică.
„Am creat un procedeu inovator care ne permite să introducem codificările genetice dorite în sămânţa unei plante pentru a o îmbunătăţi, fără a interveni însă în dispoziţia genetică iniţială a seminţei. Astfel menţinem sămânţa de plantă în forma ei originală şi venim în întâmpinarea tuturor celor care au rezerve din cauza transformărilor genetice şi a consecinţelor acestora”, a declarat Dotan Peleg, directorul general al companiei Morflora, pentru portalul ştiinţific israelian de internet Israel21c. Aşadar, „informaţia vaccinată” nu va fi transmisă mai departe la următoarea generaţie de plante.
Inovatorul tratament ar urma să fie aplicat direct de către producătorii de semințele în funcție de nevoile fiecărui client, fără măsuri suplimentare necesare la nivelul fermei. În viitor, tehnologia Morflora ar putea fi extinsă la silvicultură și pomicultură, pentru a proteja copacii de boli sau dăunători. Produsul înregistrat sub denumirea de TraitUP va ajunge pe piaţă chiar anul acesta, după ce a fost testat cu succes pe peste 40 de specii de plante, inclusiv soia, porumb dulce, tomate, ardei, citrice şi viță de vie.
„Metoda noastră a arătat în serii extensive de teste că nu modifică deloc codul genetic iniţial şi că produsele obţinute nu prezintă nici un fel de urmări nedorite, spre deosebire de produsele tratate genetic, în cazul cărora nici măcar nu deţinem informaţii despre consecinţele intervenţiei pentru natură şi om. În acest mod se pot obţine caracteristici ideale la culturile care sunt de o importanţă majoră pentru hrănirea omenirii, cum ar fi de exemplu protecţia faţă de boli, o mai bună adaptare la mediu a plantelor, dar şi recolte mai bogate”, a precizat directorul companiei israeliene.
Pentru această invenţie, Morflora a fost distinsă cu premiul Red Hering Business, aflându-se şi pe lista firmelor nominalizate pentru premiul AGROW, cu care sunt recompensate inovaţiile biotehnologice agrare.
Înfiinţată în anul 2008, într-o mică aşezare din deşertul Negev, compania Morflora este susţinută exclusiv din fonduri private, dar colaborează la nivel de cercetare cu Universitatea Ebraică din Ierusalim, una dintre principalele resurse de dezvoltare în domeniul biotehnologiilor din Israel.