Eurodeputații votează azi, 5 iulie a.c., în plen propunerea conform căreia statelor membre le este permis să decidă interzicerea sau restricția cultivării plantelor modificate genetic. Propunerea, susținută de Comisia pentru mediu, sănătate publică și siguranță alimentară, oferă statelor posibilitatea de a lua o decizie pe motive de mediu.
„Propunerea noastră oferă statelor membre o bază solidă și legală pentru a acționa în acest mod”, explică autoarea raportului, Corinne Lepage (Franța) din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa.
Ce schimbări va aduce această propunere?
În primul rând, statele membre vor putea restricționa sau interzice cultivarea acestor plante pe motive care țin de siguranța agricolă și a mediului înconjurător (de exemplu, rezistența la pesticide, răspândirea anumitor recolte și amenințarea biodiversității). Comisia Europeană nu sprijină însă acest lucru, dorind să permită doar interdicția pe motive socio-economice, etice și morale.
Statele membre nu vor putea decide în probleme legate de sănătatea publică
Cu toate acestea, statele membre nu vor avea putere de decizie atunci când vine vorba de probleme legate de sănătatea publică, această decizie fiind luată prin procedurile actuale de autorizare la nivel UE.
Se menţine autorizarea de cultivare la nivelul UE
Noua lege nu va schimba procedura de acordare a autorizațiilor pentru cultivarea acestor plante (care presupune analiza făcută de Comisa Europeană pe baza evaluării formulate de Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară (EFSA) cu privire la riscurile presupuse de aceste culturi), care se va desfășura, în continuare, la nivel european, în concordanță cu deciziile luate de statele membre.
Parlamentul către Consiliu și Comisie
Autoarea raportului, Corinne Lepage (Franța) din Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa, a explicat, după votul din comisie, nevoia unei astfel de reglementări: „Acest vot este un semnal clar al Parlamentului către Consiliu și Comisie: sistemul european de acordare a autorizațiilor trebuie să fie în continuare valid, însă trebuie să fie recunoscut faptul că anumite efecte asupra agriculturii și asupra mediului înconjurător, precum și efectele socio-economice referitoare la posibila contaminare cu organisme modificate genetic, pot fi invocate de statele membre pentru a justifica interzicerea sau restricția cultivării acestor plante”.
De asemenea, autoarea raportului mai atrage atenția și asupra importanței libertății de decizie oferite statelor membre: „Scopul raportului este acela de a acorda o mai mare importanță statelor membre. Planul proiectului este echilibrat și reflectă dorințele și preocupările diferitelor părți implicate. Suntem totuși de părere că ar trebui să se efectueze și o evaluare din partea Comisiei.”
Statistici
-organismele modificate genetic autorizate pentru consul în UE: bumbacul, porumbul, proteinele bacteriene, culturile de drojdie, rapița cu semințe oleaginoase, cartofii, soia, sfecla de zahăr; pentru cultivare nu sunt autorizate decât o specie de cartof și una de porumb
-țările care interzic organismele modificate genetic, invocând clauza de salvgardare: Austria, Franța, Grecia, Ungaria, Germania și Luxemburg
-alimentele provenind de la organismele modificate genetic incomodează 61% dintre europeni, 21% cred că aceste alimente sunt sigure, 53% cred că acestea pot fi dăunătoare (Eurobarometer, 2010)
-organismele modificate genetic sunt cel mai frecvent utilizate in SUA. 93% din totalul culturilor de soia și 86% din totalul celor de porumb sunt modificate genetic (conform Departamentului de Agricultură al Statelor Unite).
Dezbaterea în plen a raportului privind OMG poate fi urmărită în direct pe http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/live/live-video?language=ro