Adama
Vinasa Rompak

Ministrul Agriculturii visează la soia MG din 2012

Publicat: 05 mai 2011 - 23:30
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat, luna trecută, după o dezbatere pe tema organismelor modificate genetic (OMG), că speră că România va obţine anul acesta aprobarea Uniunii Europene pentru cultivarea soiei MG, iar din 2012 va putea produce această cultură.

Ministrul Agriculturii a precizat că soiurile de soia există deja pregătite la Turda şi la Fundulea. "Ne mai trebuie genele să le transferăm şi avem soiurile noastre. De ce trebuie să cumpăr de la alţii? Eu cred că nu ar fi o problemă să le obţinem", a spus Tabără, citat de AGERPRES.

Tabără: Pierdem 1 mld. de euro pe an din necultivarea de soia MG

România pierde anual un miliard de euro din necultivarea soiei MG, a atras atenţia ministrul Agriculturii. În opinia acestuia, deşi România este singura ţară din Europa care are condiţiile necesare pentru a produce soia industrial şi ar putea produce peste 1,5-2 mil. tone de soia MG, având posibilitatea de a exporta soia brută, dar şi derivate în toată lumea, mai puţin SUA şi Brazilia, ţara noastră este obligată să importe 500.000 de tone anual. "România, care este singura ţară cu condiţii climatice de a realiza soia, pe care o importăm la nivelul de circa 500.000 de tone anual - şi ar putea produce două milioane de tone, este obligată să o importe, nu să o producă. Uniunea Europeană, care importă aproape 40 de milioane de tone din care peste 90% este soia modificată genetic, mă obligă pe mine să nu o pot cultiva pentru că ţările din UE nu o pot cultiva, pentru că nu au condiţii", a explicat Tabără.

Agent Green: Singurul care va mânca soia „spurcată” va fi Valeriu Tabără în vizită la Washington

Agent Green a solicitat premierului, la începutul lunii trecute, demiterea ministrului Agriculturii din orice funcţie de conducere la ministerul de resort, în urma afirmaţiilor acestuia în sprijinul cultivării de soia MG, iar ministrului Mediului, Laslo Borbely, să finalizeze procedura de interzicere a OMG în ţara noastră.

Recentele afirmaţii ale ministrului Agriculturii „nu au nici un fel de acoperire legală, economică şi ştiinţifică", iar „ministrul Agriculturii nu are aici nici o competenţă legală” în chestiunea aprobării OMG-urilor, afirmă Agent Green într-un comunicat al organizaţiei. „Problema se discută la nivel de miniştri de mediu. Nu se va ajunge la un consens până în 2012, deci singurul care va mânca soia spurcată prin tehnici de inginerie genetică va fi chiar domnul ministru Valeriu Tabără în vizită la Washington", a declarat preşedintele Agent Green, Gabriel Păun.

În acelaşi comunicat, Agent Green invocă eşecul cultivării plantelor MG în România, demonstrat de suprafeţele în scădere cultivate cu porumb MG în ultimii trei ani şi de producţiile mici obţinute în anii 2001-2006 la soia, precum şi „opoziţia europenilor faţă de OMG”, opoziţie care „conform eurobarometrelor, a crescut la 61%, iar a românilor la 66% - potrivit unui sondaj realizat de Mercury Research, comandat de Agent Green în 2010”.

Nu în ultimul rând, organizaţia ecologistă îl acuză pe ministrul Agriculturii că „face tot ce îi stă în putinţă să compromită alternativa ecologică certificată, aflată la mare căutare în Europa, în favoarea OMG riscante produse de american”.

Tabără: În spatele campaniilor anti-OMG sunt interese politice şi economice

Campaniile împotriva OMG au în spatele lor atât interese politice, cât şi economice, susţine ministrul Agriculturii. „În primul rând, cred că sunt interese politice foarte multe. Sunt partide, al verzilor - e datoria lor, e modul lor de manifestare şi trebuie respectat”, a declarat Valeriu Tabără, citat de AGERPRES, la dezbaterea pe tema OMG.

În ceea ce priveşte interesele economice, acestea vizează sectorul îngrăşămintelor chimice, întrucât, prin introducerea plantelor MG nu va mai fi nevoie de erbicide. „În momentul în care vorbeşti despre milioane de tone de pesticide care nu se vor mai aplica înseamnă un sector întreg afectat, la fel cum există o dispută extraordinară între furnizorii de energie fosilă şi cei de energie regenerabilă, care are un potenţial formidabil în România. Există în spate o luptă teribilă pe domeniul acesta", a spus Tabără. Acesta a explicat că în România producţia de soia ar creşte cu cel puţin 60-70%, iar cheltuielile necesare tehnologiei de cultivare pentru soia MG sunt cu 40-60% mai mici decât cele efectuate în cazul tehnologiilor clasice.

Referitor la poziţia UE vizavi de introducerea soiei MG, ministrul Agriculturii consideră că aceasta este una politică şi pentru că ţările membre nu au putut gestiona, la un moment dat, câteva fenomene, printre care "boala vacii nebune", iar marea majoritate a consumatorilor europeni nu mai are încredere în EFSA, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară.

ASAS: Plantele MG nu sunt riscante pentru sănătatea omului

Plantele MG nu prezintă riscuri pentru sănătatea omului şi pot fi promovate în continuare, avându-se în vedere avantajele multiple pe care le pot aduce aceste plante, a declarat, în cadrul aceleeaşi dezbateri pe tema OMG, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Gheorghe Sin, citat de AGERPRES, subliniind, totodată, că aceasta este opinia ASAS.

Preşedintele ASAS a adăugat că există o parte a populaţiei care respinge OMG-urile şi care cere să fie limitate sau interzise, aşa cum există şi oameni care vor ca acestea să fie menţinute şi extinse, în condiţiile în care acestea au fost de mult verificate atât la oameni, cât şi la animale şi nu s-a dovedit că un consum al acestora ar avea efecte negative asupra sănătăţii.

Folosirea pesticidelor este mai periculoasă pentru sănătatea omului decât consumul plantelor MG, a mai declarat ministrul Agriculturii, în cadrul dezbaterii pe tema OMG. De asemenea, el a atras atenţia asupra a reziduurilor provenite din industria pesticidelor, care reprezintă o altă problemă, dar şi asupra emisiilor de CO2 existente în atmosferă.

Soia MG nu este autorizată, în prezent, pentru cultivare în UE, iar miniştrii Mediului din cele 27 de state membre, reuniţi la Bruxelles în cadrul şedinţei Consiliului din 14 martie a.c., nu au ajuns la un consens privind motivele pe care fiecare stat le-ar putea invoca pentru aprobarea sau interzicerea pe teritoriul său a culturilor MG autorizate deja în Uniune.

Comisia de mediu a Parlamentului European: Sistemul UE de autorizare a OMG trebuie păstrat

Comisia de mediu a Parlamentului European (ENVI) a adoptat, în 12 aprilie a.c., cu 34 voturi pentru, 10 împotrivă şi 16 abţineri, un raport ce susţine menţinerea autorizării de către UE a culturilor MG, după ce Comisia Europeană (CE) a propus ca statelor membre să li se dea o mai mare libertate în restricţionarea sau interzicerea acestor culturi, relatează AGERPRES.

În timp ce Austria, Franţa, Grecia, Ungaria, Germania şi Luxemburg fac deja uz de o aşa-numită „clauză de salvgardare” în actuala directivă europeană de interzicere a cultivării anumitor OMG, din motive de sănătate sau de mediu, propunerea modificată a CE ar permite statelor membre să declare doar ''alte'' motive pentru limitarea sau interzicerea culturilor care au primit undă verde la nivelul UE.

Totuşi, eurodeputaţii au susţinut că statelor membre ar trebui să li se permită şi invocarea unor motive precum rezistenţa la pesticide sau nevoia de menţinere a biodiversităţii atunci când se decide interzicerea sau limitarea culturilor MG.

Raportul adoptat de ENVI va fi supus votului în plenul PE în sesiunea din luna iunie a.c..

Vizualizat: 4286 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta

Pentru a vizualiza pagina dorita, trebuie sa intrati in acontul dumneavoastra!
Utilizator inregistrat

Sunt deja un utilizator inregistrat.

Utilizator nou

Sunt utilizator nou, inregistrez

Doar utilizatorii inregistrati pot vizualiza pagina.

Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
RusenDumitru
|
11. 17, 2011. Thursday 10:50
Sunt de acord sa se cultive soia MG
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii