Debitul Dunării la intrarea în România, secţiunea Baziaş, va fi în creştere faţă de media multianuală a lunii iunie, de 6.400 metri cubi pe secundă, urmând să ajungă la un maxim de 10.400 metri cubi pe secundă în 17 şi 18 iunie, arată prognoza pentru perioada 11-18 iunie 2013, publicată pe site-ul Administraţiei Naţionale Apele Române (ANAR).
Pe tot sectorul, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere. La staţia hidrometrică Isaccea, din judeţul Tulcea, nivelul apei se va situa peste Cota de atenţie (320+30).
Autorităţile susţin că nu vor fi inundaţii
Directorul Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a declarat, luni dimineaţă, în cadrul comandamentului convocat pentru combaterea efectelor inundaţiilor şi pentru asigurarea măsurilor de prevenţie, că se menţine prognoza conform căreia debitul maxim al Dunării în luna iunie nu va depăşi valorile maxime din aprilie.
Vicepremierul Liviu Dragnea a arătat că se pare că nivelul Dunării nu va depăşi cota de inundaţii, dar a adăugat că toate structurile regionale de la Apele Române trebuie să monitorizeze „fiecare bucăţică” de dig.
Premierul Victor Ponta a cerut însă ca autorităţile să ia toate măsurile de prevenţie, chiar dacă specialiştii anunţă că Dunărea nu va depăşi cota de inundaţie.
În Ialomiţa şi Giurgiu se consolidează digurile
În judeţul Ialomiţa, între localităţile Stelnica şi Borduşani a avut loc o eroziune a malului drept al braţului Borcea, în zona Bentu, pe o lungime de aproximativ 25 de metri.
Pentru remedierea acestei situaţii, autorităţile locale intervin, împreună cu specialişti din cadrul ANAR, pentru dublarea digului existent pe o lungime de 80 de metri.
În municipiul Giurgiu, autorităţile locale monitorizează situaţia infiltraţiilor apelor Dunării în digul ce protejează oraşul, după ce o comisie de verificare constituită din ordinul prefectului a constatat o breşă în digul din zona silozului din municipiul Giurgiu de pe canalul Sfântul Gheorghe.
Judeţul Giurgiu se află sub atenţionare de cod galben pentru posibile fenomene meteo periculoase - ploi, vijelii, grindină - pentru zilele de marţi şi miercuri, 11 şi 12 iunie 2013, dar nu sunt probleme deocamdată ca urmare a creşterii debitelor Dunării.
Un maxim al debitului Dunării este aşteptat în data de 16 iunie, când acesta se estimează că va ajunge la 11.500 de metri cubi pe secundă. Deocamdată, Dunărea la Giurgiu se află sub cota de atenţie de 570 de centimetri, având un nivel de 394 de centimetri, cu o tendinţă de creştere de 14 centimetri.
Apele Române prognozează debite crescute pe mai multe râuri din ţară
Prognoza ANAR privind râurile arată că debitele acestora vor fi, în general, în creştere, din cauza precipitaţiilor prevăzute şi propagării apei. Creşteri importante de niveluri şi debite se vor produce pe râurile din Transilvania, Maramureş şi Crişana.
ANAR informează, de asemenea, că sunt posibile, pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte, cu probabilitate mai mare pe cele din jumătatea de sud ţării, scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, precum şi creşteri de niveluri şi debite, cu depăşiri ale Cotelor de apărare, din cauza precipitaţiilor însemnate cantitativ cu caracter torenţial.
Cod galben de furtună în majoritatea judeţelor, până miercuri noapte
În acelaşi timp, Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis marţi, 11 iunie, o nouă atenţionare Cod galben de furtună pentru majoritatea judeţelor ţării, valabilă până miercuri, 12 iunie, la ora 23.00.
Conform atenţionării postate pe site-ul ANM, din a doua parte a zilei de marţi şi până la jumătatea nopţii de miercuri spre joi vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în Oltenia, Transilvania, Maramureş, Muntenia şi Moldova. În aceste regiuni se vor semnala averse torenţiale, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, trecător cu aspect de vijelie şi căderi de grindină. Cantităţile de apă vor depăşi local 25 l/mp şi izolat 60 - 70 l/mp.
Doar şapte judeţe NU vor intra sub incidenţa acestei atenţionări, respectiv Constanţa, Tulcea, Caraş-Severin, Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare.
Manifestări ale instabilităţii atmosferice se vor semnala şi în restul teritoriului, dar pe arii mai restrânse.
În cursul zilei de miercuri, 12 iunie 2013, ANM va actualiza atenţionarea meteorologică pentru data de 13 iunie. (sursa: Agerpres)