Directorul executiv al Camerei Agricole Timiş este acuzat de un fermier că i-a recoltat abuziv jumătate dintr-o parcelă cu triticale, pe care fermierul o cultivă în baza unui contract de arendă.
Probabil, fiind inspirat de declaraţia ministrului agriculturii cum că la noi grâul răsare şi dacă nu-l semeni, directorul Camerei Agricole (CA) Timiş, ing. Stelian Anca, deşi a semănat porumb pe întreaga suprafaţă deţinută în proprietate sau luată în arendă, pe raza comunei Pădureni, să vezi minune, acesta a recoltat triticale. Să ne înţelegem. Culturile nu s-au transformat peste noapte, ci ar fi vorba, mai degrabă, de o confuzie de parcele. Asta spunem noi, conform declaraţiilor celor implicaţi şi documentelor pe care le deţinem, însă directorul CA susţine că suprafaţa cu pricina îi aparţine, iar terenul i-a fost cultivat cu triticale abuziv tocmai de fermierul care l-a reclamat. Astfel, el n-a făcut decât să-şi ia înapoi dreptul cuvenit. Prin urmare, fără să-şi facă dreptate pe cale legală sau în instanţă, omul de frunte al Camerei Agricole Timiş şi-a trimis oamenii la recoltat triticale, şi nu oricând, ci dis-de-dimineaţă, interval al zilei pe care nici un inginer sau consultant agricol nu l-ar recomanda vreunui cultivator de cereale pentru a intra cu combina în lan.
S-o luăm pe îndelete.„În dimineaţa zilei de vineri, 15 iulie, câţiva săteni mi-au atras atenţia că mi-am bătut joc de cultura mea de triticale, deoarece am recoltat la o oră total nepotrivită şi cu multe pierderi de producţie. Ştiind că n-am fost la recoltat, am crezut că e o confuzie. La faţa locului am constatat că mi-au fost recoltate jumătate din cele 2,30 ha pe care le lucrez, de doi ani de zile, în parcela nr. A-504/1/36 pe raza localităţii Pădureni, în baza Contractului de arendare nr. 339/09.03.2009, încheiat cu SC Murgia SRL. Împreună cu Poliţia Locală Pădureni şi cu Primăria Pădureni, am făcut măsurători la faţa locului pentru a stabili care este lăţimea de lucru a combinei care a recoltat. Am descoperit că singura combină cu masa de 5,10-5,20 m din comună îi aparţine lui Stelian Anca. Ulterior, combinerul a recunoscut şi el că a primit indicaţii de la Stelian Anca să recolteze două suprafeţe în parcela mea, una în stânga şi alta în dreapta, de 60 ari, respectiv de 68 ari, pe motiv că suprafeţele respective sunt proprietatea dânsului, iar eu am drept doar asupra bucăţii din mijloc. Am crezut că este vorba de o neînţelegere. Arendatorul mi-a pus la dispoziţie actele cu care să dovedesc proprietatea dânşilor. Cu acestea şi cu contractul de arendare, dar şi cu documentele de la APIA în baza cărora de doi ani încoace primesc subvenţia pe suprafaţă pe cele 2,30 ha conform codului de cultură declarat, respectiv triticale, fără a face obiectul vreunei supradeclarări sau supraarendări, m-am prezentat la Primăria Pădureni. Conform hărţii cadastrale, pusă la dispoziţie de Primăria Pădureni, atât societatea care mi-a arendat terenul, cât şi Stelian Anca, au în proprietate teren arabil în parcele alăturate, însă cele 2,30 ha pe care le lucrez eu sunt în parcela A-504/1/36, aşa cum e trecut şi în contractul de arendare, iar Stelian Anca are acte de proprietate pe 0,68 ha în parcela A-504/1/35, suprafaţă pe care acesta n-a lucrat-o ani la rând”, ne-a prezentat situaţia Cosmina Ogîrtin, administrator al societăţii Izaeliza din Pădureni, cea care deţine dreptul de exploatare a terenului în cauză, dovedit cu contractul de arendă, copie a Hărţii Cadastrale a comunei Pădureni, dar şi cu Declaraţia de suprafaţă verificabilă în aplicaţia IPA-Online a APIA Timiş.
Totodată, aceasta a înregistrat la Primăria Pădureni o cerere prin care a solicitat formarea unei comisii de specialitate pentru evaluarea cantităţii de triticale ce a rămas nerecoltată în parcela A-504/1/36, cea în care s-a produs paguba. „De acolo ar fi trebuit să recoltez 6 tone/ha de triticale. Angajaţii domnului Anca mi-au spus că au recoltat doar 3500-4000 kg/ha. Pe lângă faptul că am pierdut 7 tone de cereale prin recoltarea abuzivă de către aceştia a mai mult de jumătate din suprafaţa totală cultivată, dacă producţia, pe care o consider furată, mi se va returna, va trebui să suport şi pierderile cauzate de recoltarea necorespunzătoare”, ne-a precizat Cosmina Ogîrtin.
„Important este ceea ce recoltezi, nu ceea ce semeni!”
Potrivit arendaşului, Stelian Anca a recunoscut că a recoltat triticale în parcela respectivă. Ba mai mult, acesta ar fi răspuns acuzaţiei fermierului păgubit că „important este ceea ce recoltezi, nu ceea ce semeni”, după cum ne-a spus Cosmina Ogîrtin.
Fără a ne oferi prea multe detalii, Primăria Pădureni ne-a confirmat că triticalele au fost recoltate abuziv întrucât, „din ce avem noi la primărie reiese că, se pare, Anca Stelian s-ar fi băgat pe terenul lui Ogîrtin şi a recoltat. Terenul respectiv e luat în arendă de Ogîrtin de la o societate comercială. Este vorba de 2,30 ha. La noi reiese că Anca Stelian are teren după cele 2,30 hectare, în parcela alăturată, aşa reiese la noi şi din harta noastră cadastrală. Asta pot să vă zic”, a încercat să ne ofere un răspuns viceprimarul comunei Pădureni, Daniel Valentin Nagy.
„Este o problemă litigioasă între două persoane de pe raza comunei, ambii fiind agricultori. Este vorba de o parcelă într-un arabil 504 de pe raza localităţii Pădureni. Sunt două parcele alăturate. Un teren este proprietatea domnului Anca, celălalt este luat în arendă de Ogîrtin. Că s-a recoltat de către unul sau de către celălalt, este problema lor”, ne-a spus Celia Nicoleta Vatcu, secretar al Primăriei Pădureni.
Doi proprietari şi un arendaş?!
Contactat de redacţia Ferma, Stelian Anca a răspuns că, într-adevăr, şi-a trimis oamenii să recolteze, dar numai cele 0,68 ha pe care le are în proprietate şi o suprafaţă de 0,50 ha luate în arendă de la altcineva, dar tot în parcela cu cele 2,30 hectare, unde, potrivit acestuia, Ogîrtin a cultivat mai mult teren decât avea dreptul. „Anul acesta, absotul toate terenurile mele le-am cultivat cu porumb. Acea parcelă unde a recoltat un băiat de-al meu triticale este parcela mea proprietate privată. Am titlu de proprietate pe ea. În toamnă, am vrut să-l fac ogor, dar oamenii mei, care lucrează acel pământ de vreo 15 ani, mi-au spus că e deja semănat. Am zis că s-o fi băgat cineva din greşeală şi vedem la vară când o fi cine-i persoana. Aşadar, el s-a băgat în mod abuziv. Eu am recoltat în parcela mea de 0,68 ha”, ne-a răspuns Stelian Anca.
Întrebat dacă pe suprafaţa respectivă a solicitat şi primeşte subvenţie de la APIA, omul ne-a răspuns că da. Însă nu ne-a putut explica cum e posibil ca, timp de doi ani, aceeaşi suprafaţă să fie solicitată la plată de doi beneficiari, fără ca APIA să sesizeze o supradeclarare şi să aplice o sancţiune. Ba mai mult, pe întreaga suprafaţă de 2,30 hectare, deci şi pe parcela recoltată de Stelian Anca, subvenţia să o primească SC Izaeliza în baza contractului de arendare încheiat cu Murgia SRL - proprietarul de drept al terenului în cauză.
Pentru lămuriri suplimentare, am apelat la Primăria Pădureni, care ne-a răspuns că pe suprafaţa de 2,30 hectare din parcela A-504/1/36 există un singur titlu de proprietate, al SC Murgia SRL, şi un singur contract de arendare înregistrat la Primărie şi încheiat între Murgia SRL - arendator şi Izaeliza - arendaş.
Întrucât Stelian Anca a susţinut cu insistenţă că deţine titlu de proprietate pe suprafaţa în cauză, respectiv 0,68 hectare din parcela anterior menţionată, i-am cerut să ne pună la dispoziţie documentele care să-i ateste proprietatea asupra terenului recoltat, dar necultivat de către acesta.
Deşi ne-a asigurat că o va face - „vă aduc titlu de proprietate şi cu asta basta!”, acest lucru nu s-a întâmplat până la încheierea documentării noastre şi finalizării articolului de faţă. Contactat telefonic a doua zi, pentru a patra oară, Stelian Anca ne-a spus că îşi va susţine cauza în instanţă şi ne-a sugerat că este prea ocupat pentru a ne pune la dispoziţie documentele solicitate.