Autorităţile judeţene din domeniul agricol au solicitat Ministerului Agriculturii declararea judeţului Harghita ca zonă calamitată de secetă, în condiţiile în care toată suprafaţa agricolă este afectată de lipsa precipitaţiilor şi de temperaturile ridicate din această vară.
Şeful Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Harghita, Török Jeno, afirmă că toată suprafaţa agricolă este afectată de secetă între 30% şi 100% şi că a fost trimis la Bucureşti un material cuprinzând situaţia existentă în fiecare localitate, estimarea pagubelor, dar şi datele care arată că deficitul de apă din sol este foarte mare.
La cultura cartofului pierderile sunt de 60-80%
Török Jeno a explicat că cel mai mult are de suferit cultura cartofului, unde pierderile sunt cuprinse între 60% şi 80%, iar 188 ha cultivate cu cartofi sunt calamitate de secetă în totalitate. „Pierderile sunt în funcţie de soi, de tipul de sol, materialul biologic folosit şi tehnologia aplicată. Practic, sunt parcele care nu merită să fie recoltate”, a spus directorul DADR Harghita, citat de Agerpres.
Acesta a adăugat că, în opinia sa, nici o cultură din ţară nu este mai grav afectată decât cartoful, deoarece cultura cartofului „a fost lovită de secetă în plin, în momentul critic, când avea nevoie de apă”, la acest lucru adăugându-se şi temperaturile extrem de ridicate, neobişnuite pentru acest judeţ.
În aceste condiţii, şeful DADR Harghita susţine că vor exista producători care vor intra în faliment din cauză că în această toamnă nu vor putea să-şi acopere cheltuielile cu înfiinţarea exploataţiei şi va fi foarte greu de reluat ciclul de producţie.
Pierderi între 30-80% la celelalte culturi
Lipsa precipitaţiilor şi temperaturile ridicate au generat pagube importante şi la celelalte culturi, datele din teren arătând că pierderile sunt de 30% la grâul de toamnă şi între 50% şi 80% la orzoiacă, ovăz, grâu de primăvară, sfeclă de zahăr şi legume.
Animalele au rămas fără furaje şi fără apă
Seceta afectează şi crescătorii de animale din Harghita, întrucât iarba de pe unele parcele s-a uscat, iar în alte zone există probleme cu adăpatul animalelor, din cauză că au secat pârâurile.
„La păşuni a scăzut producţia de iarbă verde. Sunt unele parcele unde animalele nu mai au ce mânca, iar în altele sunt probleme cu adăpatul. (...) A scăzut şi producţia de lapte şi cred că asigurarea hranei animalelor va fi mult mai scumpă, deoarece deja s-a ajuns la aceea că porumbul este mai scump decât grâul”, a spus Török Jeno, citat de Agerpres.
Directorul DADR Harghita a precizat că există un interes din partea Guvernului pentru acordarea de despăgubiri, dar va fi foarte greu de realizat acest lucru întrucât toată ţara este afectată de secetă, însă şi-a exprimat speranţa că producătorii agricoli îşi vor recupera măcar o parte din pierderi.