Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Toxine fungice în nuci şi fructe uscate descoperite în Germania

Publicat: 10 ianuarie 2018 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Consumatorii germani au fost şocaţi să afle că o cantitate importantă de fructe uscate şi diferite varietăţi de nuci şi migdale aflate în comerţ sunt contaminate cu aflatoxină şi ocratoxină, micotoxine produse ca metaboliţi secundari de anumiţi fungi.

În 78 de eşantioane analizate în ultimii doi ani pe diferite varietăţi de nuci şi migdale, precum şi în 30 de probe prelevate de la fructe uscate, au fost descoperite urme de aflatoxină şi ocratoxină. Cele mai contaminate s-au dovedit a fi stafidele şi coacăzele uscate, care în proporţie de 94% conţineau urme scăzute de ocratoxină. Totuşi, în toate cazurile, cantitatea de micotoxine descoperită a fost sub nivelul maxim permis de 10 μg pe kilogram. În două eşantioane de alune măcinate s-au descoperit urme de aflatoxină, care, de asemenea, nu depăşea limitele admise.

Urme de aflatoxină şi ocratoxină au fost depistate, printre altele, în arahide, nuci, alune, caju şi fistic, pe lângă stafide şii coacăze uscate. Au fost analizate şi eşantioane de smochine şi curmale, însă rezultatele nu au fost îngrijorătoare. Toate probele au fost colectate din magazinele obişnuite de pe întreg teritoriul Germaniei.

fructe_cu_coaja_lemnoasa_bAceste produse sunt o sursă de energie cu grăsimi bune, aproape toate conţinând acizi graşi valoroşi. "Toate fructele cu coajă lemnoasă şi cele uscate care prezintă urme de mucegai, pe exterior sau în interior, nu mai sunt comestibile şi trebuie eliminate din comeţ", a declarat Frerk Feldhusen, directorul Oficiului de Stat pentru Agricultură, Securitate Alimentară şi Pescuit din Rostock. Pentru a evita infestarea cu mucegaiuri în gospodării, acestea necesită a fi depozitate într-un loc răcoros, uscat şi aerisit, a precizat oficialul german.

Deşi nivelurile observate au fost sub limitele oficiale admise stabilite la nivel european, s-a constatat că sunt necesare în continuare efectuarea de analize periodice ale fructelor cu coajă lemnoasă şi cele uscate. În ciuda eforturilor intense de reducere a incidenţei micotoxinelor în acestea, problema persistă, deşi studiul a arătat o tendinţă de îmbunătăţire a situaţiei. Verificările de rutină rămân însă esenţiale pentru asigurarea unei protecţii eficiente a consumatorilor, au constatat autorităţile germane.

Fructele cu coajă lemnoasă pot fi deja atacate de ciuperci pe copac, dar şi în timpul transportului sau depozitării, din cauza umidităţii şi a căldurii. Aceşti factori pot duce la dezvoltarea micotoxinelor, care sunt invizibile cu ochiul liber şi nu sunt recunoscute prin miros sau gust. Aflatoxinele rezistă la caldură şi acid, prin urmare acestea vor supravieţui metodelor obişnuite de procesare şi preparare a alimentelor. Ocratoxinele apar la condiţii de depozitare inadecvate, în special cu niveluri ridicate de umiditate. Consumul de alimente contaminate cu astfel de micotoxine pot afecta anumite organe interne ale omului, dar şi sistemul imunitar şi în timp pot chiar deteriora materialul genetic uman, adică au un efect genotoxic.

Vizualizat: 791 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Cercetarea agricolă, subfinanţată dar încă activă

Cercetarea agricolă, subfinanţată dar încă activă

Interviu cu Vlăduţ Valentin, directorul Institutului Naţional de Maşini Agricole, singura unitate care desfăşoară activităţi de cercetare ştiinţifică (fundamentală şi aplicativă), de inovare în domeniul proceselor, tehnologiilor şi echipamentelor tehnice de mecanizare şi automatizare a lucrărilor din agricultură şi industria alimentară.

Reporter AgroInfo: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Musca asteapta tractorul autonom Dan Herteg, investitii de aproape un milion de euro IPSO prezintă tractorul John Deere 8270 R

Bancul zilei

Blonda la volan

Blonda la volan
Un polițist oprește o blondă pentru viteză: Detalii