De 'Ziua Mondială fără Tutun', sărbătorită chiar astăzi, pe 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) solicită încetarea alocării de subvenţii guvernamentale pentru cultivatorii de tutun.
"Tutunul este responsabil pentru opt milioane de decese pe an şi totuşi guvernele din întreaga lume cheltuiesc milioane pentru a sprijini fermele de tutun", a ţinut să evidenţieze şeful OMS, Tedros Ghebreyesus, într-o intervenţie de la sediul OMS din Geneva. În loc să cultive tutun, care este dăunător fermierilor şi fumătorilor, s-ar putea face mai multe pentru a hrăni populaţia lumii, a argumentat acesta.
Într-un recent raport, OMS evidenţia, printre altele, faptul că în Macedonia de Nord, unul dintre primii 20 de exportatori de tutun din lume, cultivarea tutunului este subvenţionată cu până la 2.507 dolari pe hectar, în timp ce grâul este subvenţionat cu maximum 269 dolari. De asemenea, în Elveţia, fermierii de tutun au primit subvenţii de peste 32 milioane de dolari între 2015 şi 2020, în timp ce Statele Unite şi Argentina a alocat în aceeaşi perioadă sute de milioane de dolari!
În total, plantele de tutun cresc pe 3,2 milioane de hectare în 124 de ţări din întreaga lume, deşi mulţi lucrărori agricoli se îmbolnăvesc din cauza expunerii extrem de ridicate la nicotină. "Industria tutunului îi ţine pe fermieri captivi într-un ciclu al dependenţei", a precizat Rüdiger Krech, expert în cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Costurile ridicate ale seminţelor, îngrăşămintelor şi erbicidelor ar fi avansate de corporaţii, dar deduse de la fermieri la sfârşitul sezonului. Acest lucru duce la datorii şi dependenţă, consideră reprezentanţii OMS.
Sursa foto: Pixabay