Adama
Agreena
AGRICOVER

De unde vin banii pentru Fondul mutual?

Publicat: 20 septembrie 2013 - 11:58
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Irimescu: Producătorii vor fi forţaţi să se asocieze pentru că, altfel, nu vor primi toţi banii din subvenţia naţională

Fondul mutual pentru agricultură ar urma să aibă opt centre regionale şi să prezinte un plan de afaceri pe trei ani de zile, pentru a le asigura fermierilor un risc minim în activitatea pe care o desfăşoară. Pentru realizarea lui s-au arătat interesate cele două mari forme asociative din ţară, Pro Agro şi LAPAR, dar... de unde vin banii ?

Pentru constituirea acestui fond mutual, fermierii vor trebui să vină cu o contribuţie de 35%, iar contribuţia publică va fi de 65%, din care 75% reprezintă fonduri europene, iar 25% fonduri din bugetul naţional. “Va fi o contribuţie comună obligatorie şi, ulterior, consiliul director al fondului va decide câte secţiuni de specialitate vor exista. Se pare că intenţiile fermierilor sunt de a se înfiinţa o secţie separată pentru secetă, dar acest lucru depinde de caietul economic prezentat Ministerului Agriculturii în momentul în care se solicită acreditarea. Estimăm că, până la sfârşitul anului, unul din dosare, fie al LAPAR sau al federaţiei Pro Agro, va fi acreditat, în funcţie şi de strategia de business şi de puterea economică. Sper ca şi ministerul să aibă o strategie de marketing şi de promovare a acestui fond mutual pentru că, prin crearea sa, riscul în agricultură va fi diminuat foarte mult. Nu ştiu dacă se va ajunge la risc zero în agricultură, dar este important faptul că este susţinut din fondurile europene într-un procent foarte mare, inclusiv cheltuielile de funcţionare şi de constituire, timp de trei ani, iar cheltuielile cu dobânzile bancare sunt decontate tot din fonduri europene", a spus Mihaela Ciuciureanu, consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Forţaţi să se asocieze
Potrivit secretarului de stat în Ministerul Agriculturii Achim Irimescu, fondul mutual îi va forţa pe fermieri să se asocieze pentru că altfel riscă să nu mai primească 80% din fondurile naţionale. “În opinia mea, fondul mutual îi va forţa pe fermieri să se asocieze, pentru că vor pune banii în acest fond şi, vrând nevrând, vor fi unul lângă celălalt. Toţi producătorii vor fi forţaţi să se asocieze pentru că, altfel, nu vor primi toţi banii din subvenţia naţională, pe cea europeană nu putem interveni, dar pe cea naţionala da. Un fermier riscă să piardă 80% dacă nu se înscrie în acest fond mutual. Capitalul constituit de ei va conduce la acumularea unui capital foarte important şi, astfel, vor fi parteneri serioşi pentru orice bancă şi vor fi despăgubiţi pe pierderi care, actualmente, nu sunt asigurate de firmele de asigurări. Eu sunt convins că acest fond reprezintă nu numai un instrument excepţional de gestiune a riscurilor, dar va contribui şi la comasarea terenurilor şi asocierea producătorilor”, a subliniat Achim Irimescu. sursa: Agerpres

Vizualizat: 1746 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

Fermierii, crescătorii cu subvențiile APIA în conturi de sărbători!

01 mai 2024 - 11:06

Ministerul Agriculturii anunță astăzi, într-un comunicat transmis Agroinfo, plățile făcute de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în conturile fermierilor, crescătorilor de animale. 

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

Ghid APIA: Dacă aveți aceste animale în ferme luați anul ăsta bani în plus de la APIA!

01 mai 2024 - 07:36

Crescătorii de animale pot să-și suplimenteze anul acesta subvențiile APIA pe cap de animal dacă cresc rase autohtone de vaci, oi, capre sau porci în pericol de abandon. Agroinfo a obținut informații de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Completarea declarației APIA sector zootehnic!

Completarea declarației APIA sector zootehnic!

01 mai 2024 - 06:50

Ce trebuie să știe crescătorii de animale care solicită anul acesta subvențiile pe cap animal de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)?

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

Plata subvențiilor APIA depinde de aceste lucruri! Mulți crescători de animale nu le știu!

30 aprilie 2024 - 19:16

Ghidul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care prevede condiții de acordare a schemelor de plată din zootehnie pentru acest an lămurește termeni pe care mulți crescători de animale nu le știu. Aceste definiții au rol important în plata subvențiilor APIA.

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

Ajutorul așteptat de mulți fermieri nu se mai acordă până-n 2028!

30 aprilie 2024 - 07:52

Dacă nu se găsesc bani pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri la instalarea ca șefi de exploatație, acest ajutor e posibil să mai fie acordat doar în 2028, deci în viitoarea politică agricolă comună, susține unul dintre consultanții fonduri europene. Banii s-au terminat.

Termene plată APIA în luna mai!

Termene plată APIA în luna mai!

29 aprilie 2024 - 06:10

Subvenția APIA pe hectar aferentă anului de cerere 2023 care nu a intrat încă la plată este sprijinul cuplat pentru venit în sectorul vegetal. Pentru această subvenție, fermierii au termen 15 mai 2024 pentru depunerea unor documente la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

Banii virați ACUM de APIA în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

Banii virați ACUM de APIA în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

27 aprilie 2024 - 07:02

Ministerul Agriculturii a transmis către Agroinfo un comunicat cu plățile făcute acum de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în contul fermierilor, crescătorilor de animale.

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători de animale!

Mesaj APIA ACUM pentru fermieri, crescători de animale!

26 aprilie 2024 - 07:19

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) are un mesaj important pentru fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze anul acesta de subvențiile APIA.

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

Fermele mici exceptate de la controale și sancțiuni APIA!

25 aprilie 2024 - 15:20

Parlamentul European aprobă o revizuire a politicii agricole comune a UE. Condiționalitățile” de mediu revizuite pot fi deja utilizate pentru a solicita sprijin din partea UE în 2024. Mai multe derogări de la unele standarde PAC sunt posibile în cazul unor condiții meteorologice extreme. Fermele mai mici vor fi exceptate de la controale și sancțiuni pentru nerespectarea unor norme.

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

GAEC 8 eliminată dintre regulile pentru subvențiile APIA!

25 aprilie 2024 - 15:03

GAEC 8, norma de eco-condiționalitate, procentul de teren lăsat pârloagă, care a dat bătăi de cap fermierilor nu va mai fi o condiție pentru încasarea subvențiilor APIA, anunță eurodeputatul român Daniel Buda.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Drumul spre casă

Drumul spre casă
Un beţiv, în drum spre casă, se împiedică şi cade. Se ridică cu greu, porneşte şi iar cade. Detalii