Adama
Vinasa Rompak

Condiţia de înscriere a tinerilor fermieri într-o cooperativă - "o nouă formă de a îngrădi accesarea acestor fonduri”

Publicat: 13 decembrie 2011 - 23:30
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Potrivit noului Ghid al Solicitantului pe Măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri”, pentru a acumula punctajul maxim, tinerii fermieri trebuie să fie înscrişi într-o formă de organizare: fie grup de producători, fie cooperativă agricolă. Fermierii spun că această condiţie este „o nouă formă de a îngrădi accesarea acestor fonduri”.

Aşa cum am relatat într-un articol anterior, în vechiul ghid erau acceptate „asociaţiile agricole”, însă conform noilor criterii este necesară înscrierea într-o „ societate cooperativă agricolă, constituită conform Legii nr. 1/2005 şi cooperative agricole constituite conform Legii nr. 566/2004, cu modificările şi completările ulterioare”.

Legea care stă la baza Cooperativei îi dă acesteia „drept de ştampilă”
Oficialii nu oferă lămuriri suplimentare, dar susţin că ceea ce este scris în Ghid, este „bătut în cuie”.

Mai mult decât atât, aceştia le transmit solicitanţilor că acest criteriu de selecţie nu este obligatoriu pentru ca proiectul să fie declarat eligibil, ci doar pentru acumularea unui punctaj mai mare. „Apartenenţa la o cooperativă nu este obligatorie, ci în vederea acumulării punctajului, pentru a avea şanse mai mari, iar în criteriile de selecţie publicate în Ghidul Solicitantului sunt menţionate grupurile de producători şi cooperativele care sunt acceptate”, ne-a declarat Laura Marcu, reprezentant al APDRP Timiş.

„Important este pe ce lege este înfiinţată cooperativa, ăsta este un criteriu de selecţie concret. Contează pe ce bază este recunoscută, respectiv Legea nr.1/2005 şi Legea nr.566/2004, cu modificările şi completările ulterioare ”, a adăugat Laura Marcu.

„Este o nouă formă de a îngrădi accesarea acestor fonduri”
Fermierii se declară nemulţumiţi de aceste noi criterii şi susţin că, având în vedere că la noi în ţară numărul cooperativelor agricole este redus, sunt foarte puţini cei care vor obţine punctajul maxim, în aceste noi condiţii.


„Din câte ştiu eu, nu prea există cooperative la noi în ţară. Eu am avut un SRL din care am vrut să fac o cooperativă, dar nu am reuşit. Am totuşi documentaţia pregătită, şi vreau să încerc din nou, pentru că este singura posibilitate de a atrage fonduri şi de a face ceva util în agricultură” , ne-a spus Marcel Andrei, preşedintele Sindicatului Crescătorilor de Ovine şi Caprine din România.

În opinia fermierului, noile condiţii din Ghidul pe Măsura 112 au menirea de a îngrădi accesarea fondurilor alocate pentru „Instalarea tinerior fermieri”. „Este o nouă formă de a îngrădi accesarea acestor fonduri. Mai nou, Ministerul Agriculturii este un SRL al domnului Tabără şi al domnului Vaida. Noi, crescătorii de ovine, dacă avem opinii, devenim persoane non grata, la fel ca şi cei de la bovine, care nici nu mai sunt chemaţi la minister pentru discuţii. Cu toate acestea, ştim cu toţii că ministerul Agriculturii funcţionează din bani publici”, ne-a spus Marcel Andrei.

Vizualizat: 7137 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

De la asociaţie la cooperativă. Noile condiţii pentru accesarea Măsurii 112 aduc noi piedici tinerilor fermieri

De la asociaţie la cooperativă. Noile condiţii pentru accesarea Măsurii 112 aduc noi piedici tinerilor fermieri

După ce au scăpat de obligativitatea formei de învăţământ „liceul obligatoriu”, tinerii fermieri se confruntă acum cu alte probleme birocratice. Astfel, pentru a acumula punctajul maxim, aceştia au nevoie de apartenenţa fie la un grup de producători, fie la o cooperativă agricolă, întrucât din noul Ghid al solicitantului structura de asociaţie profesională cu profil agricol a fost exclusă.

Ministrul Agriculturii: Noua PAC aduce fonduri mai consistente pentru zonele montane

Ministrul Agriculturii: Noua PAC aduce fonduri mai consistente pentru zonele montane

Potrivit ministrului agriculturii Valeriu Tabără, zonele montane vor beneficia de un sprijin financiar mai consistent prin noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014-2020, de acest sprijin urmând să beneficieze şi România.

Cioloş a analizat parametrii de calitate şi evoluţia absorbţiei fondurilor UE din APIA şi APDRP

Cioloş a analizat parametrii de calitate şi evoluţia absorbţiei fondurilor UE din APIA şi APDRP

Cu ocazia vizitei sale în România,comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, a analizat împreună cu şefii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi Agenţei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP)  parametri de calitate înregistraţi în cele două agenţii de plăţi din România precum şi evoluţia absorbţiei fondurilor europene din 2007 şi până în prezent.

Parlamentul European măreşte co-finanţarea acordată proiectelor de dezvoltare regională cu 10 procente

Parlamentul European măreşte co-finanţarea acordată proiectelor de dezvoltare regională cu 10 procente

Parlamentul European a votat în ședința plenară de ieri, 01 decembrie 2011, acordarea unui ajutor suplimentar pentru proiectele de dezvoltare regională finanţate din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) şi Fondul Social European (FSE). Pe lista statelor care vor beneficia de noua măsură UE se află şi România, alături de Ungaria, Letonia, Portugalia, Grecia şi Irlanda.

APDRP: Din 2 decembrie se deschide o nouă sesiune pentru Măsura 221 -

APDRP: Din 2 decembrie se deschide o nouă sesiune pentru Măsura 221 - " Prima împădurire a terenurilor agricole"

Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) deschide, vineri, 2 decembrie, a patra sesiune din acest an pentru depunerea proiectelor de finanţare aferente Măsurii 221 – „Prima împădurire a terenurilor agricole”. Sesiunea se va încheia pe 30 decembrie 2011.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
iovi alin
|
12. 14, 2011. Wednesday 19:33

e foarte trist sunt un ing agronom care am iesti din mana domnului ministru Valeriu Tabara cu toate ca stiam de acceasta treapta de departajare nu am dorit ca sa ma inscriu, deoarece pretul era astronomic si anume un pret de 3000lei+4%comision din val proiectului firmei care imi intocmeste proiectul+contributia anuala la cooperativa, unde ajungeam sa inpart proiectul cu diferite firme si eu sa raman sa fiu monitorizat de institutile statului,oricum nu e corect de ce cand iasa in fata televiziunilor toti se bat cu pumni in piept ca aceasta e singura sansa a Romaniei de a iesi din criza si anume absorbirea de fonduri europene de ce daca la acceasta sesiune au fost 4000 si de dosare de ce nu se transfera de la alte sesiuni care nu au asa cerere ridicata.Ne mai trebuie mult timp pana sa atragem fonduri,deoarece cine ne conduce si cine intocmeste regulile proiectelor nu se gandesc unde pun o virgula, spre sa auzim numai de bine in viitor,macar in al 12 ceas sa avem minte si intelepciune.

Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii