Fermierii care nu au primit subvenţiile pot apela la soluţia creditului agricol, întrucât Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Timiş a anunţat că eliberează adeverinţe pentru beneficiarii schemei de plată naţională directă complementară (PNDC1).
“Valoarea creditului va fi de până la 80% din suma cuvenită din PNDC 1. Plătile se fac în lei, la cursul de schimb de 4,5383 lei pentru un euro, stabilit de catre Banca Centrală Europeană la data de 28 septembrie 2012”, se arată în comunicatul APIA Timiş.
Dacă Buget nu e, nici plăţi nu se fac
“De regulă atunci când nu s-au făcut plăţi fizice s-a mers pe această variantă de credit punte care a funcţionat în fiecare an, din 2009 încoace”, ne-a declarat Florin Marius Faur, director APIA Timiş.
Potrivit acestuia, până la stabilirea unui buget clar pe 2013, nu se fac plăţi. “Fiind vorba de plăţi care se suportă exclusiv din bugetul naţional, aşa cum este PNDC1, este evident că până la finalizarea demersurilor pentru bugetul pe 2013 nu există posibilitatea de plată. Este necesar ca bugetul pe anul 2013 să fie aprobat, ca să se poată demara efectuarea oricărui tip de plată”, explică Florin Faur.
Cea mai mare parte a fermierilor nu a primit banii pentru PNDC1
APIA Centrală ne-a comunicat recent că “în luna decembrie, pentru schemele de plată pe suprafaţă, APIA a efectuat plăţi în valoare de 36,77 milioane de euro aferente Plăţii naţionale directe complementare pentru culturi situate în teren arabil (PNDC1)”.
Aşadar plăţi s-au făcut, dar nu pentru toţi fermierii, după cum ne-a declarat şi directorul APIA Timiş. “S-au făcut plăţi din resursele ce au mai existat din bugetul MADR pe anul 2012, însă cea mai mare parte a fermierilor nu a primit încă banii pentru PNDC1, întrucât fondurile s-au epuizat în luna decembrie, iar obligativitatea de plată merge până la data de 30 iunie a anului următor, conform regulamentelor europene”, spune Faur.
Creditul agricol – o alternativă “la îndemână”
De fiecare dată când APIA nu poate efectua plăţi către fermieri le oferă acestora drept alternativă – adeverinţe.
Cu acestea, fermierii care au nevoie de bani, şi care nu mai pot aştepta subvenţia, merg la băncile cu care APIA a încheiat convenţii pentru a solicita un credit. “Creditele se închid automat în momentul în care se fac plăţile de la APIA. Practic ele sunt girate de Agenţie printr-o adeverinţă şi în baza acesteia, în momentul în care se achită plata se închide creditul. Girăm de fapt cu cererea depusă de fermier şi cu sumele aferente. Este o decizie la latitudinea fermierului, dacă acceptă sau nu adeverinţa de credit”, adaugă directorul APIA Timiş.
Din ce bani se plătesc restanţele SAPS
Depre PNDC1 am fost lămuriţi: plăţile se vor face abia după stabilirea bugetului MADR pe 2013, dar restanţele din 2012? Tot din bugetul anului 2013, până vin banii europeni. “PNDC fiind exclusiv cu finanţare din bugetul naţiona, va fi plătit din Bugetul pe 2013, în schimb SAPS-ul este o plată din fonduri europene, statul român va asigura prefinanţarea, dar banii respectivi vor fi rambursaţi de UE în a treia zi lucrătoare de la trimiterea declaraţiei de plată la Bruxelles, conform regulamentului”, conchide Florin Faur.
Aşadar, nici restanţele din SAPS nu se pot efectua, tot până la stabilirea bugetului MADR pe 2013.