Daniel Botănoiu se retrage din funcţia de director executiv al Federaţiei Naţionale a Producătorilor din România (FNPAR), ca urmare a lipsei de reacţie a preşedintelui federaţiei, Viorel Matei, în rezolvarea problemelor legate de participarea FNPAR la nivelul organizaţiilor europene.
„Consider că în condiţiile actuale în care rolul organizaţiilor profesionale devine din ce mai important în stabilirea politicilor agricole, implicarea celor care conduc aceste organizaţii este esenţială. Că lucrurile nu stau aşa, în cazul FNPAR, o arată ultimul eşec: excluderea federaţiei din organizaţia europeană a fermierilor şi structurilor cooperatiste de asociere în agricultură, Copa-Cogeca, pentru neplata cotizaţiei. Absenţa noastră de la această „masă”, în aceste momente în care se discută viitoarea Politică Agricolă Comună (PAC) după 2014, nu este de bun augur”, a precizat Botănoiu.
FNPAR trebuia să plătească până la data de 1 iulie cotizaţia pe anul 2010 de 246.000 de euro către către Copa- Cogeca şi spera să obţină un ajutor din partea Ministerului Agriculturii în acest sens, dacă îşi va clarifica anumite probleme legate de statut şi de conducerea organizaţiei.
Însă, şeful de la MADR, Valeriu Tabără, a precizat că va sprijini participarea federaţiei la lucrările organizaţiei europene a fermierilor, dar nu va plăti cotizaţia datorată de FNPAR întrucât ar fi fost considerată ajutor de stat.
„(...) Vom putea suporta din buget anumite costuri legate de deplasare sau de traducerea unor documente, dar nu vom putea plăti cotizaţia datorată de FNAPR organizaţiei europene pentru că s-ar considera ajutor de stat”, a precizat ministrul Agriculturii.
Şeful MADR consideră că FNPAR trebuia, în primul rând, să îşi clarifice statutul, astfel încât să nu mai fie contestată de alte organizaţii ale producătorilor români.
Contrar acestuia, Daniel Botănoiu a susţinut, pe baza documentelor pe care le deţine, că acest tip de sprijin nu este considerat ajutor de stat în cazul agricultorilor din Spania, Polonia, Ungaria sau Slovacia, ceea ce înseamnă că nu ar trebui să fie o problemă nici în cazul producătorilor români.
„Dacă susţinerea agricultorilor din Spania, Polonia, Ungaria, Slovacia etc. nu este considerată ajutor de stat, aşa cum ne arată documentele pe care le deţinem, cum poate fi considerat ajutor de stat plata cotizaţiei agricultorilor români la Bruxelles? Nu se aplică aceeaşi legislaţie la nivel european?” , a spus Daniel Botănoiu.
Acesta solicită preşedintelui FNPAR, „tranşarea cu prioritate a acestei probleme, şi poate că un gest tratat cu seriozitate şi onoare nu ar fi lipsit de importanţă”.