Pescarii din Delta Dunării spun că a venit momentul ca România să înceapă să aplice politicile europene în piscicultură și acvacultură, iar munca lor să beneficieze de un sprijin real din partea statului.
Federația Organizațiilor Producătorilor de Pește din Delta Dunării, care are în componență 658 de pescari, subliniază că este esențială atât protejarea mediului, cât și susținerea produselor piscicole autohtone. Membrii federației solicită Guvernului României adoptarea mai multor măsuri, printre care și scăderea TVA-ului la 9% pentru produsele piscicole autohtone.
„Pescuitul şi acvacultura sunt sectoare care nu beneficiază de prime. Dacă în zootehnie şi în domeniul culturilor vegetale se acordă subvenţii, pentru piscicultură şi acvacultură s-au acordat prime pentru trecerea la acvacultură ecologică, pentru Natura 2000, dar aceste ajutoare nu sunt însoţite de un set de măsuri care să protejeze producţia piscicolă. În Ungaria, Franţa, Spania se acordă subvenţii pentru unitatea de suprafaţă în acvacultură şi piscicultură", explică Dan Verbina, președintele federației.
Din Federaţia Organizaţiilor Producătorilor de Peşte din Delta Dunării fac parte 14 asociaţii de pescari şi două societăţi comerciale care nu sunt membre ale vreunei asociaţii. Cei 658 de pescari membri reprezintă, potrivit președintelui federației, aproape 50% din pescarii care au primit autorizaţie anul acesta din partea Administraţiei Rezervaţiei pentru a-şi desfăşura activitatea. Dan Verbina declară că scăderea TVA-ului la 9% pentru produsele piscicole autohtone este foarte așteptată de pescarii din Deltă, care au depus memorii în acest sens atât la Ministerele Agriculturii și Mediului, cât și la cabinetul premierului Victor Ponta.
O altă problemă a pescarilor din Deltă este și concurența neloială a unor firme care importă produse piscicole din alte țări și fraudează statul, trecând cantitățile de pește la frontieră cu mijloace de transport cu gabarit mai mic de 3,5 tone, ce nu sunt verificate. „Cred că este momentul ca statul român să intervină în favoarea celor care îşi desfăşoară activitatea legal în domeniul pisciculturii şi acvaculturii, inclusiv prin aprobarea unui TVA de 9% la produsele piscicole, pentru că producătorii nu pot rezista pe piaţă când singerul, de exemplu, se vinde cu 3 lei kilogramul, iar la noi costul de producţie real este de 4,2 lei kilogramul", mai afirmă Dan Verbina. Sursa: Agerpres