Adama
Vinasa Rompak

De ce vrea Ministerul Agriculturii ca legea pajiştilor să fie aplicată de-abia din 2013?

Publicat: 16 februarie 2012 - 22:45
3 comentarii   | Video   | Print | Trimite unui prieten

Ministerul Agriculturii vrea să amâne aplicarea legii pajiştilor pentru 1 ianuarie 2013, deşi legea a fost promulgată şi publicată şi este în vigoare de la sfârşitul lunii noiembrie 2011, se arată într-un proiect de Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului publicat de Ministerul Agriculturii în 16 februarie 2012.

Legea nr. 214/2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor a fost publicată în M. Of. Partea I, în data de 21 noiembrie 2011, intrând în vigoare la trei zile după publicare, respectiv în data de 24 noiembrie 2011, iar Ministerul Agriculturii trebuia să elaboreze normele de aplicare a legii în maxim 90 de zile de la intrarea acesteia în vigoare.

Amânarea aplicării Legii nr. 214/2011 este necesară pentru alocarea unei perioade de timp în care să se elaboreze modificările juridice care să elimine inadvertenţele din textul legii, precum şi pentru evitarea blocajului implementării schemelor de plăţi pe suprafaţă, de agromediu sau pentru zonele defavorizate, pentru anul 2012, şi afectării bugetelor consiliilor locale care au beneficiat de fonduri europene”, se precizează în Nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă care prevede aplicarea legii de-abia de la începutul anului viitor.

Redăm, în continuare, pasaje din Nota de fundamentare a proiectului de act normativ prin care aplicarea legii pajiştilor se vrea amânată pentru începutul anului 2013. Acestea sunt principalele argumente pentru amânarea legii:

Legea e atât de prost făcută, că ministerul nu reuşeşte să facă normele de aplicare a legii

Legea nr.214/2011 stabileşte, la nivel naţional, categoriile de pajişti supuse regimului de organizare, administrare şi exploatare. Totodată, prin această lege s-a dorit îmbunătăţirea cadrului normativ ce reglementează concesionarea pajiştilor comunale şi urbane, astfel încât suprafeţele declarate ca pajişti la 1 ianuarie 2007 să fie în continuare utilizate pentru creşterea animalelor şi producerea de furaje şi, totodată, s-a instituit obligativitatea concesionării acestora organizaţiilor şi asociaţiilor locale ale crescătorilor de animale, legal constituite.

Însă, legea cuprinde prevederi neuniforme, care au condus la imposibilitatea implementării acestora în termenul prevăzut, fapt pentru care nu pot fi elaborate normele metodologice pentru aplicarea prevederilor prezentei legi prin hotărâre a Guvernului, în termen de 90 de zile de la intrarea în vigoare a legii.

Sintetizăm, în continuare, câteva dintre principalele neclarităţi şi inadvertenţe constatate:

Păşune înverzită_b

Noţiunea de „pajiştile comunale şi urbane” este utilizată în cuprinsul legii atât la art. 1, cât şi la art. 7, cu semnificaţii diferite. Astfel, acestea sunt pajişti „care fac parte din domeniul privat al statului şi se află în administrarea consiliilor locale respective”, şi, ulterior, sunt acele pajişti care sunt proprietatea privată a unităţilor administrativ-teritoriale, dobândite prin contracte de vânzare-cumpărare, prin donaţie, prin răscumpărare, prin legi de împroprietărire şi cu ocazia comasării.

O lege o bate pe alta: Primăriile nu pot concesiona păşunile, ci doar serviciile de păşunat?!?!?!?

Mai mult, în lege se face vorbire despre concesiunea suprafeţelor de teren ocupate cu pajişti însă, acestea sunt, exclusiv, în domeniul privat al unităţilor administrativ – teritoriale, fapt pentru care nu pot fi concesionate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 54/2006 privind regimul contractelor de concesiune de bunuri proprietate publică, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, se pot concesiona doar serviciile de utilitate publică care au ca obiect utilizarea pajiştilor în scopul păşunatului şi creşterii animalelor, în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii, cu modificările şi completările ulterioare, fapt pentru care trebuie reglementată, la nivel de lege, a posibilităţii înfiinţării acestora prin hotărâri ale consiliilor locale.

Primăriile care au solicitat plăţi de agromediu şi/sau plăţi pentru zonele defavorizate cu angajamente pe mai mulţi ani ar pierde banii (!!!)

Totodată, prin lege se instituie obligativitatea ca pajiştile să fie concesionate organizaţiilor şi asociaţiilor locale ale crescătorilor de animale, legal constituite, de pe raza unităţii administrativ teritoriale. În aceste condiţii consiliile locale care au solicitat plăţi directe pentru suprafeţele de pajişti prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură nu vor mai fi eligibile pentru plăţi directe în anul 2012. Trebuie menţionat că există situaţii în care unele consilii locale au solicitat şi plăţi de agromediu şi/sau plăţi pentru zonele defavorizate şi în aceste cazuri APIA va fi nevoită să recupereze plăţile din anii anteriori ca plăţi necuvenite datorită întreruperii angajamentelor asumate. În consecinţă, gradul de absorbţie a fondurilor europene se diminuează şi, vor fi afectate bugetele unităţilor administrativ-teritoriale.

Vizualizat: 14439 | Video Video | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Videouri atasate

Citeste si:

Legea Pajiştilor a fost promulgată

Legea Pajiştilor a fost promulgată

Legea nr. 214 din 15 noiembrie 2011 pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor a fost promulgată. Aceasta susţine demersurile asociaţiilor crescătorilor de bovine, ovine şi caprine, producători de carne şi lapte pentru obţinerea unei producţii animaliere eficiente, cu respectarea condiţiilor agricole şi de mediu, se arată într-un comunicat de presă publicat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Legea pajiştilor: Concesionări pe minim 10 ani şi închisoare pentru cei care folosesc subvenţiile în alte scopuri

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, în 14 noiembrie 2011, Legea pentru organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor, care stabileşte reguli pentru conservarea tuturor suprafeţelor de pajişti şi păşuni declarate ca atare la  1 ianuarie 2007. Legea aduce ca noutate obligativitatea elaborării unui amenajament pastoral pentru fiecare pajişte, dar şi obligaţia consiliilor locale de a concesiona pajiştile comunale pe cel puţin 10 ani. Documentul mai prevede închisoare de până la doi ani pentru cei care folosesc în alte scopuri subvenţiile primite pentru întreţinerea pajiştilor, dar este blândă cu cei care dau în folosinţă pajiştile unor persoane neîndreptăţite.

Pajiştile de altădată...

Pajiştile de altădată...

Deşi există o ofertă foarte mare de suprafeţe pentru păşunatul animalelor, în multe cazuri nutreţul este insuficient, din cauza producţiilor foarte scăzute şi a calităţii necorespunzătoare generate de lipsa aproape totală a lucrărilor de îngrijire şi fertilizare, a absenţei unor dotări minime ca alimentăarea cu apă, existenţa umbrarelor etc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   
3.
sarbu ioan
|
02. 22, 2012. Wednesday 00:16

Nu sunt de acord cu amanarea aplicarii legii 214/2011.Se da liber in continuare la instrainare unor suprafete din pasuni.

2.
NUTA
|
02. 17, 2012. Friday 12:29

Legea ar trebui abrogata, si promovata alta lege.

1.
Felician Negrut
|
02. 17, 2012. Friday 07:56

Legea a fost facuta stramb de la bun inceput. Pe langa inadvertentele de care aminteati in articol mai exista o multime de impedimente care fac aplicarea legii imposibila. Dintre acestea, cel mai mare este cel referitor la "amenajamentele pastorale", care presupune cartagrafierea tuturor parcelelor si elaborarea unui proiect de amenajament pastoral pentru fiecare parcela!!!!! Bineinteles, elaborat de Ministerul Agriculturii. Adica, cel putin 1 milion de proiecte!Cred ca va imaginati ca ar fi nevoie de o armata de oameni pentru elaborarea acestor proiecte ! Care proiecte ar urma sa fie platite de catre cei care concesioneaza pasunile.
Cu siguranta, in spatele initiatorilor acestei legi se afla o mana de sforari care, sub masca bunelor intentii ("amenajamente pastorale") sperau "sa dea lovitura" cu aceasta lege (imaginati-va cati bani ar curge in buzunarele celor care vor elabora cele peste 1 milion de proiecte de amenajament!!!) insa lacomia lor a fost atat de mare incat au reusit exact efectul contrar: blocarea legii.
Parerea mea, si nu numai, este ca acesta lege ar trebui rescrisa in intregime!
Sa auzim numai de bine!

Rezultate: [3]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii