Statul nord-african are o puternică industrie a îngrăşămintelor, cu o capacitate de producţie uriaşă şi acces la pieţele internaţionale. Este unul dintre primii patru exportatori de îngrăşăminte din lume, după Rusia, China şi Canada.
În 2020, valoarea pieţei globale de îngrăşăminte a fost de aproximativ 190 miliarde de dolari. Marocul are un avantaj distinct în producţia de îngrăşăminte cu fosfor. Deţine peste 70% din rezervele mondiale de roci fosfatice. Iar acest lucru face din Maroc un gardian al lanţurilor globale de aprovizionare cu alimente, deoarece toate culturile agricole necesită elementul fosfor pentru a se dezvolta.
O industrie mamut
În 2021, piaţa globală a îngrăşămintelor pe bază de fosfor s-a ridicat la aproximativ 59 miliarde de dolari. În Maroc, veniturile generate de acest sector au fost de circa 6 miliarde dolari. Office Chérifien des Phosphates, producătorul deţinut de statul marocan, a reprezentat aproximativ 20% din veniturile din export ale regatului. Este, de asemenea, cel mai mare angajator al ţării, oferind locuri de muncă pentru 21.000 de oameni.
Marocul produce anual aproximativ 12 milioane de tone, iar compania de stat a anunţat recent că îşi va creşte producţia de îngrăşăminte cu 10% pe an. Acest lucru ar aduce încă 1,2 milioane tone pe piaţa globală până la sfârşitul anului, ceea ce unii consideră a fi o gură de oxigen pentru sectorul agricol.
Dependenţa de Rusia
Rusia este în prezent cel mai mare exportator de îngrăşăminte din lume, cu 15,1% din totalul de îngrăşăminte exportate. Iar îngrăşământul reprezintă una dintre cele mai mari vulnerabilităţi, atât pentru Europa, cât şi pentru Africa. De exemplu, Uniuniea Europeană în ansamblu ei depinde de Rusia pentru 30% din aprovizionarea cu îngrăşăminte. Poziţia avantajoasă a Rusiei este amplificată de statutul său de al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din lume, gazul fiind o componentă principală în producţia îngrăşămintelor cu fosfor, precum şi a celor pe bază de azot.
Din această cauză, războiul declanşat de Rusia în Ucraina are implicaţii grave pentru securitatea alimentară globală. Marocul ar putea deveni, prin urmare, un pion central pe harta mondială a furnizorilor de îngrăşăminte.