Multe ţări şi oraşe din întreaga lume au luat o serie de măsuri pentru a se asigura că oamenii rămân departe de spaţiile publice în contextul pandemiei de coronavirus. Unele mai de bun simţ, altele de-a dreptul ieşite din comun...
În categoria celor mai puţin obişnuite se încadrează şi cea luată de municipalitatea oraşului suedez Lund, care a decis, printre altele, să le taie pofta de plimbat prin parcuri locuitorilor prin împrăştierea de extremente de pasăre. Cum era de aşteptat, reacţiile au fost împărţite, unii considerând genială această măsură, în timp ce alţii declarându-se de-a dreptul oripilaţi!
Se pare că ideea a aparţinut unui funcţionar al primăriei, care s-a gândit că în acest fel oamenii vor fi mai puţin tentaţi să-şi satisfacă plăcerea de a se plimba prin parc de 1 mai, când scandinavii şi alte popoare din nordul Europei l-au sărbătorit pe Sfântul Walpurga. O sărbătoare în care de obicei oamenii se adună în locurile publice.
Chiar dacă Suedia a ales să acţioneze în mod diferit împotriva pandemiei de coronavirus, impunând măsuri mai puţin restrictive în ceea ce priveşte distanţarea socială, municipalitatea din Lund - oraş universitar, cu aproape 80.000 de locuitori - a adoptat o soluţie cu totul originală. A uitat însă să ţină cont de faptul că, în general, suedezii sunt foarte sensibili când vine vorba de poluare şi mediul înconjurător.
După ce au împrăştiat o tonă de găinaţ pe iarba din parcul central, autorităţile au interzis accesul persoanelor în parc. Mai mult decât atât, spun responsabilii, gunoiul răspândit va face bine pentru că aportul de fosfor şi azot va avea un impact pozitiv asupra dezvoltării vegetaţiei.
FERTILIZANT NATURAL
"Avem ocazia să fertilizăm peluzele din parc dar, în acelaşi timp, asta înseamnă că nu ne vom putea satisface obiceiul de a bea o bere în parcul nostru", a declarat Gustav Lundblad, preşedintele consiliului de mediu din Lund, care a precizat că nu poate garanta că mirosul va fi limitat doar la perimetrul parcului...
Suedia a interzis întâlnirile planificate de peste 50 de persoane, însă a cerut - mai degrabă decât a ordonat - oamenilor să păstreze distanţarea fizică, să evite călătoriile neesenţiale, să lucreze de acasă şi să rămână în interior dacă sunt în vârstă sau bolnavi. Magazinele, restaurantele şi sălile de sport au rămas deschise.
Sursa foto: REUTERS