KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Fungicidul Systiva® 333 FS îți poate proteja cultura de cereale de la răsărire până la al doilea tratament

Publicat: 24 iulie 2019 - 21:16
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Produsul inovator, aplicat odată cu tratamentul seminței, te poate scăpa de grija primului tratament din primăvară

 

fungicidul-inovator-systiva_b

Tot mai mulți experți sunt de acord că schimbarea climei aduce cu sine vreme tot mai capricioasă și factori care favorizează tot mai mult dezvoltarea bolilor culturii de cereale. Temperaturi foarte mari toamna târziu, alternanțe ciudate rece-cald, ploi abundente și alte fenomene care ar fi fost catalogat în urmă cu 10 ani drept anomalii au devenit aproape normale în zilele noastre. Și, din păcate, sunt tot mai multe semne că astfel de fenomene se vor înmulți. În aceste condiții, cine poate garanta că măsurile fitosanitare actuale mai sunt suficiente pentru a păstra culturile sănătoase, ferite de atacul patogenilor?
Aceasta este și întrebarea de la care au plecat experții companiei BASF în crearea unui nou fungicid, revoluționar. Unul capabil să asigure protecție foliară complexă, dar care să nu fie aplicat în câmp ci chiar de la început, odată cu tratamentul seminței. Beneficiul acestuia nu se rezumă doar la protecția cerealelor, ci aduce o serie de avantaje suplimentare pentru fermieri:
• Start excelent al culturii în toamnă și primăvară
• Optimizarea activității și reducerea cheltuielilor în fermă
• Binecunoscutul efect de vitalizare AgCelence®

Ce este Systiva® 333 FS

Systiva® 333 FS este primul fungicid foliar care se aplică odată cu tratamentul semințelor de cereale. Spre deosebire de produsele standard, Systiva® 333 FS asigură un control excelent, pe o lungă perioadă, al bolilor culturilor în creștere, pentru prevenirea și combaterea cărora, de obicei, se utilizează tratamente fungicide cu pulverizare în câmp. Cu ajutorul Systiva® 333 FS asigurați o protecție de lungă durată împotriva unui spectru larg de boli foliare și puteți elimina necesitatea unui prim tratament timpuriu cu fungicide în faza critică pentru dezvoltarea culturii.


protectie-boli-foliare-germinatie_b

 Folosind acest produs, vei asigura o stare excelentă de sănătate a culturii, vei putea proteja plantele împotriva unui spectru de boli foliare pe o lungă perioadă de timp și, foarte important, nu mai trebuie să îți faci griji cu privire la momentul aplicării tratamentului T1 în primăvară. Chiar dacă, să spunem, că nu poți intra în câmp din cauza vremii nefavorabile din primăvară, poți sta liniștit, deoarece protecția împotriva patogenilor e asigurată până la T2.

7 din 10 fermieri au putut amâna tratamentul T1, grație Systiva® 333 FS. Ce spun ei despre produs

Conform studiului efectuat de compania Kynetec, în luna mai, în 3 țări, printre care și România, 73% dintre fermierii care au folosit Systiva® 333 FS au amânat aplicarea primului tratament în loturile respective. Același studiu arată că 53% dintre fermieri au fost încântați să observe o dezvoltare mai bună și mai viguroasă a plantelor de grâu și orz. În plus, 1 din 5 fermieri care au utilizat produsul Systiva® 333 FS în toamnă spun că nici nu au mai aplicat primăvara tratamentul T1, aplicând direct al doilea tratament în loturile protejate de fungicidul Systiva® 333 FS.
Eficacitatea ridicată și pe termen lung a produsului este principalul motiv invocat de fermierii care au putut amâna aplicarea primului tratament fungicid anul acesta, unul foarte prielnic apariției bolilor. Este și motivul pentru care, același studiu Kynetec arată că 9 din 10 fermieri sunt foarte satisfăcuți de Systiva® 333 FS.

Domnul Cornel Chețan, șeful laboratorului experimental din cadrul Stațiunii de Cercetare Turda, a testat în detaliu produsul Systiva® 333 FS, pe o suprafață de 310 hectare, în cadrul Stațiunii de Cercetare Turda. ”În primul rând, am observat un aport mai mare de producție. Cultura de grâu are o înrădăcinare mai profundă în primele faze de vegetație. Am observat mai multe rădăcini, o culoare mai intensă și o rezistență mai bună la iernare. Deși avem mari probleme din cauza secetei, loturile tratate cu Systiva® 333 FS au un grâu mult mai viguros. Mai mult, pe aceste loturi am mers cu un singur tratament în primăvară. Pe partea netratată am fost nevoiți să aplicăm două tratamente. E vorba și de economie aici, pentru că un astfel de produs aduce mult mai multe beneficii decât protecția plantelor. Tratamentul la sămânță cu Systiva® 333 FS, plus un tratament în vegetație cu Priaxor® EC mi-au adus un spor de producție de 320 de kilograme la hectar. Este mai mult decât acceptabil, comparativ cu alte soluții, unde eram nevoiți să facem 2 tratamente în vegetație”, spune domnul Chețan.

 systiva-rasarirea-plantelor-comparativ_b

 Tratamentele în toamnă au devenit o necesitate și pentru fermierii din Vaslui. Fermierii din zonă se confruntă cu noi provocări, din cauza imprevizibilității vremii. ”Până acum ceva ani, în zona noastră nici nu era nevoie de un tratament în toamnă. Dar, odată cu schimbarea climatică, a devenit chiar necesar un astfel de tratament. Apoi am auzit de Systiva® 333 FS. E o idee inovatoare, nu mai auzisem de ea. Am văzut efectele, apoi am aplicat și eu. În primăvară, bolile apăruseră deja pe plantele netratate. Vorbim de cele obișnuite la cereale: pătarea reticulară, făinarea. Loturile pe care era aplicat fungicidul Systiva® 333 FS au fost neatinse”, spune domnul Ovidiu Stângă.

În Moldova, la SC Agricola 96 SA, domnul Aurel Placinschi a extins suprafața plantată cu semințe tratate cu Systiva® 333 FS la câteva sute de hectare, după ce a fost foarte plăcut surprins de performanțele produsului și de beneficiile aduse culturii de cereale. ”Pot fi sezoane în care este greu să te împarți primăvara între tratamentele aplicate pe terenul arabil pentru erbicidări, sau tratamente pe diverse alte culturi și atunci, faptul că produsul Systiva ne dă posibilitatea de a împinge tratamentul cu fungicid în partea a doua de vegetație este foarte bun pentru noi. În același timp, faptul că plantele pleacă sănătoase de la bun început și nu au acest stres dat de boli, este un lucru care poate duce la sporuri importante de producție. În acest an am extins suprafața la câteva sute de hectare tratate cu acest produs. Noi ne confruntăm mult cu făinarea la cultura de grâu, simptome pe care nu le-am avut în zonele în care sămânța a fost tratată cu acest produs. Anul acesta, unde am avut suprafața tratată cu Systiva, am făcut un singur tratament, deoarece al doilea nu a mai fost necesar, plantele nu ne-au cerut să facem încă un tratament mai devreme. A fost un tratament făcut mai târziu, iar producția a fost pe măsură. A fost o situație bună. Reduce, în mod cert, nevoia a încă un tratament”, explică domnul Placinschi.

 crestere-numar-plante-rasarite_b

 

Beneficiul unei protecții de încredere, chiar de la germinare

Fungicidul Systiva® 333 FS conține 333 g/l fluxapiroxad. Substanța activă este cea mai recentă inovație din grupa SDHI. Fluxapiroxad are o mobilitate excelentă. Imediat după tratament și semănatul semințelor, fluxapiroxad este foarte repede absorbit și distribuit uniform, grație proprietăților sale unice hidrofile și lipofile.

Fungicidul oferă o combatere eficientă și pentru o îndelungată perioadă a principalelor boli ale grâului și orzului, ca: septorioza, făinarea, mucegaiul de zăpadă, pătarea reticulară sau sfâșierea frunzelor de orz. Imediat ce agentul patogen a intrat în contact cu planta protejată de Systiva® 333 FS, particulele de fluxapiroxad întrerup alimentarea cu energie și blochează metabolismul patogenului.

La cultura de orz, de exemplu, atacul de pătare reticulară a frunzelor (Pyrenophora teres) poate fi micșorat cu până la 87% dacă presiunea de infecție este menținută la parametri minimi, încă de la semănat, cu ajutorul fungicidului Systiva® 333 FS. Tratamentele obișnuite ale semințelor se concentrează doar pe bolile cu transmitere prin sol, iar plantele sunt apărate doar parțial împotriva bolilor foliare. Fungicidul pentru grâu și orz Systiva® 333 FS completează această protecție deoarece acționează începând de la germinarea semințelor și asigură nu numai controlul bolilor de la semănat, ci și protecția vastă împotriva patogenilor foliari, ceea ce contribuie la menținerea unui nivel scăzut al presiunii bolilor pe întregul sezon agricol.

 systiva-productii-mari_b

Un alt mare dezavantaj al tratamentelor cu fungicide foliare este dependența aproape totală de factorii externi precum temperatura, vântul sau precipitațiile. Mai exact, vremea trebuie sa fie nici prea caldă, nici prea rece, vântul să nu bată, ploaia să nu cadă. Din păcate, primăverile capricioase nu oferă prea multe zile ideale pentru efectuarea tratamentului și se întâmplă frecvent ca aplicarea fungicidului să nu poată fi făcută la momentul optim.

În cadrul tratamentului din primăvară, fermierii obișnuiesc să aplice fungicidul în amestec cu erbicidul pentru cereale, din rațiuni de cost, în primul rând, dar și din rațiuni de economie de timp. Dar asta face ca aplicarea tratamentului să nu fie efectuată exact la momentul potrivit, pentru a obține efectul maxim, ceea ce duce la compromisuri în privința gradului optim de protecție. Dar dacă aplici Systiva® 333FS în toamnă, vei putea să alegi fix momentul optim pentru aplicarea erbicidului, având în vedere că acesta poate fi aplicat acum independent de aplicarea primului fungicid (T1) în primăvară.

Produsul mai oferă un avantaj semnificativ: nu vei mai depinde de resursa umană, lucru important, mai ales în condițiile în care, în România, forța de muncă calificată pentru activitatea agricolă e tot mai greu de găsit.

systiva-radacini-comparatie_b

 Efectul de vitalizare AgCelence® determină diferențe vizibile, atât în câmp, cât și în buzunar

Să nu uităm de un alt avantaj important al fungicidului Systiva® 333 FS – beneficiile suplimentare AgCelence®. Beneficiind de efectele de vitalizare AgCelence®, fungicidul Systiva® 333 FS oferă mai mult decât clasica protecție a plantelor, deoarece produsul influențează pozitiv fiziologia acestora și va aduce sporuri vizibile de recoltă, deci implicit și profituri mărite.
Culturile de cereale tratate cu produsul Systiva® 333 FS oferă producții nu doar mai mari, ci și mai stabile, chiar și în condiții climatice neprielnice. În plus, poți fi sigur că hibrizii cultivați vor putea atinge parametri calitativi superiori, ceea ce se traduce într-o recoltă de o mai mare calitate și, implicit, mai vandabilă pe piață. Asta este posibil deoarece efectele AgCelence® fac ca planta să fie mai viguroasă și mai rezistentă la factori de stres precum frigul, seceta sau arșița.

 imbunatatirea-vigorii-plantelor_b

Folosind Systiva® 333 FS cultura va avea o răsărire uniformă.

Orice fermier vrea mai multe plante la hectar. Deși, se poate utiliza o densitate mai mare, această tehnică are dezavantaje. Mai simplu este să te asiguri că vei avea o răsărire uniformă. Astfel, un număr mai mare de plante răsărite la hectar constituie și o bază importantă pentru asigurarea unei producții mari. Răsărirea sigură și uniformă se datorează tot unui beneficiu AgCelence®.

Plantele tratate cu Systiva® 333 FS pot trece mai bine peste eventualele condiții extreme din timpul iernii, precum înghețurile, peste secetă sau temperaturile ridicate. Explicația stă în modul în care fungicidul Systiva® 333 FS contribuie la optimizarea condițiilor de creștere, deoarece acțiunea fungicidului începe chiar din toamnă, după germinare.

Fungicidul sprijină și dezvoltarea sistemului radicular. Rădăcinile sunt mai lungi și mai viguroase. Iar absorbția nutrienților și a apei vor fi mult îmbunătățite. Dezvoltarea plantei e îmbunătățită chiar și în cazul solurilor cu un conținut scăzut de humus și nutrienți, sau în eventualitatea unor perioade îndelungate de secetă. Dezvoltarea este mai rapidă, fotosinteza este îmbunătățită, iar plantele vor rămâne mai mult timp verzi. În concluzie, fungicidul inovator Systiva® 333 FS contribuie la asigurarea unor producții superioare, datorate beneficiilor AgCelence® și al unui control eficient și de încredere împotriva bolilor.

 amanare-tratament_b

Recomandări de aplicare și perioada de eficacitate

Nu este recomandată suprapunerea tratamentelor - odată ce semințele au fost tratate cu tratament sămânță, acestea nu trebuie supuse unui tratament secundar cu Systiva®!

Systiva® 333 FS oferă o protecție flexibilă si de lungă durată chiar de la tratarea seminței, cu următoarele beneficii:
• Start excelent în toamnă și primăvară
• Eficacitate împotriva agenților patogeni
• Optimizarea activității în fermă
• Erbicidare la momentul optim
• Efecte fiziologice AgCelence® și spor de producție

Vizualizat: 1575 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii