Specialişii din MMP studiază metoda optimă pentru prevenirea inundaţiilor.
Priorităţi în 2011 - polderele şi lacurile de acumulare
Şi-n acest an sunt alocaţi cei mai mulţi bani în investiţii, din 1990
Prezent la Galaţi, la deschiderea lucrărilor seminarului cu tema ”Redimensionarea economică şi ecologică a Luncii Dunării pentru diminuarea riscului la inundaţii”, ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a declarat presei că prevenirea inundaţiilor se află deocamdată la stadiul de … studiu. Experţii ministerului încă nu au găsit metoda optimă de apărare împotriva furiei apelor dezlănţuite.
"În momentul de faţă, sunt în derulare studii pentru a finaliza şi a găsi metoda cea mai potrivită. De asemenea, sunt unele investiţii în derulare şi colegii mei de la Apele Române şi nu numai au o listă de priorităţi în funcţie de diferite zone ale ţării. Sunt unele lucrări mai mari, care nu pot fi terminate în doi-trei ani şi mai sunt şi lucrări mai mici care sunt în derulare sau în pregătire", a precizat ministrul.
După cum a explicat Laszlo Borbely, anul acesta va fi rezolvată problema polderelor - porţiune joasă de uscat smulsă apelor prin îndiguire şi drenare - şi a lacurilor de acumulare, iar efectele investiţiilor - cele mai mari de la Revoluţie - se vor putea vedea abia după un an sau doi.
”Eu nu pot acum să vă spun că anul acesta rezolvăm tot ce ţine de poldere. Şi mai avem, să nu uităm, şi lacurile de acumulare, mai ales pe zona Prut-Siret, care nu ţin de Apele Române. Dacă am termina aceste lacuri de acumulare, atunci ar fi o breşă în cazul în care va veni viitura. Avem un plan, avem investiţii în derulare şi eu sper ca în termen de unu-doi ani de zile să se vadă deja efectele acestor investiţii. Anul trecut şi anul acesta se alocă cei mai mulţi bani din 1990 încoace, deci nu putem spune că nu e prioritate prevenirea inundaţiilor", a declarat ministrul Mediului şi Pădurilor.
An de an, judeţul Galaţi a avut de suferit din cauza revărsării apelor Dunării, Siretului şi Prutului. În 2010, nivelul fluviului a atins maximul istoric înregistrat în anul 2006, cota de 690 de centimetri şi debitul de 17.860 de metri cubi pe secundă, ceea ce a dus la inundarea unor cartiere ale municipiului.