Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Senatul a respins propunerile preşedintelui Băsescu de modificare a legii camerelor agricole

Publicat: 17 februarie 2014 - 20:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Senatul a respins, în 17 februarie 2014, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu cu privire legea camerelor agricole.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Senatului, în 9 decembrie 2013, reexaminarea Legii de aprobarea a OUG 58/2013 care modifică legea Legea 283/2010 a camerelor agricole şi abrogă articolul II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010.

OUG 58/2013: Fără Comitet Naţional de Iniţiativă, dar cu implicarea prefectului

Traian Băsescu a motivat drept „nejustificată” desfiinţarea Comitetului Naţional de Iniţiativă, fără de care „alegerile pentru camera agricolă la nivel naţional nu vor mai putea fi validate şi finalizate", se arată în motivarea cererii de reexaminare. „Având în vedere că, potrivit articolului I pct. 3 din OUG nr. 58/2013, se defiinţează Comitetul Naţional de Iniţiativă, considerăm că această soluţie nu este justificată, întrucât Comitetul Naţional de Iniţiativă, conform legii, şi-a îndeplinit obligaţiile ce vizau înscrierea camerei agricole la nivel naţional şi aprobarea comitetelor de iniţiativă de înfiinţare a camerelor agricole. Prin desfiinţarea Comitetului Naţionale de Iniţiativă, alegerile pentru camera agricolă la nivel naţional nu vor mai putea fi validate şi finalizate. (...)”, se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu.

Preşedintele nu este de acord nici cu implicarea prefectului în înfiinţarea comitetului judeţean de iniţiativă a camerelor agricole, care sunt organizaţii apolitice, şi nici cu eliminarea listei de minim 25 de susţinători pentru fermierii care candidează ca independenţi pentru un loc în camera agricolă.

Băsescu preciza că mai vrea ca funcţia de preşedinte al Camerei Agricole Naţionale să fie asimilată funcţiilor de demnitate publică, cum era prevăzut în legea 283/2010, dar şi ca noile camere agricole să păstreze patrimoniul celor actuale, patrimoniu fără de care nu pot funcţiona.
„În ceea ce priveşte Colegiul Camerei Agricole Naţionale, potrivit dispoziţiilor art. 12 alin. 7 din Legea nr. 283/2010, în forma republicată: "Funcţia de preşedinte este asimilată funcţiilor de demnitate publică, conform legii". Abrogarea acestui alineat prin pct. 13 al alinentului I din OUG nr. 58/2013, nu se impune având în vedere că odată cu calitatea de demnitar acordată preşedintelui, acestuia îi incumbă şi o serie de obligaţii ce ţin te integritatea şi transparenţa funcţiei pe care o îndeplineşte”, se precizează în cererea de reexaminare transmisă Senatului.

Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Vizualizat: 2415 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Citeste si:

S-a constituit Colegiul Judeţean al Camerei Agricole Sălaj

S-a constituit Colegiul Judeţean al Camerei Agricole Sălaj

Fermierii din judeţul Sălaj au ales în luna noiembrie membrii Colegiului Judeţean al Camerei Agricole. Cei 24 de membri au primit miercuri de la prefectul Ionel Ciunt atestatele de membri ai structurii menţionate, în cadrul ceremoniei desfăşurate la sediul din Zalău al Direcţiei Agricole.

Băsescu întoarce în Parlament modificările aduse legilor privind camerele agricole

Băsescu întoarce în Parlament modificările aduse legilor privind camerele agricole

Preşedintele Traian Băsescu cere Parlamentului reexaminarea Legii de aprobarea a ordonanţei de urgenţă a Guvernului prin care se aduc modificări actului normativ privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură şi dezvoltare rurală.

Tulcea: Alegeri pentru conducerea Camerei Agricole

Tulcea: Alegeri pentru conducerea Camerei Agricole

Peste 12.000 de fermieri din Tulcea sunt aşteptaţi duminică, 3 noiembrie a.c., între orele 9:00-17:00, în cele 51 de secţii de votare amenajate în fiecare unitate administrativ-teritorială din judeţ, pentru a alege conducerea Camerei Judeţene Agricole.

Senatorii au votat Legea reorganizării şi eficientizării Camerelor Agricole

Senatorii au votat Legea reorganizării şi eficientizării Camerelor Agricole

Luni, 30 septembrie a.c., senatorii au votat favorabil proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 58/2013 pentru modificarea şi completarea Legii nr.283/2010 privind Camerele Agricole.

Şeful MADR: Camerele Agricole ar trebui să fie ONG-uri ale fermierilor pentru fermieri

Şeful MADR: Camerele Agricole ar trebui să fie ONG-uri ale fermierilor pentru fermieri

Legea Camerelor Agricole a fost amânată anul trecut pentru că exista sentimentul politizării acestor structuri, dar şi pentru motive ce au ţinut de buget, dar şi pentru că ele trebuie fie ONG ale fermierilor pentru fermieri, a declarat joi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Timiş: Două Camere Agricole cu aceleaşi atribuţii

Timiş: Două Camere Agricole cu aceleaşi atribuţii

În judeţul Timiş, aproape 5.000 de agricultori au votat, în 8 septembrie 2013, cei 25 de reprezentanţi care vor face parte din Colegiul Camerei Agricole Timiş. În 12 septembrie, Comitetul Judeţean de Iniţiativă a validat rezultatul votului şi şi-a încetat activitatea. 

Cioloş: La Camerele Agricole ar trebui oprite toate modificările de legislaţie şi trecut la treabă, pe teren

Cioloş: La Camerele Agricole ar trebui oprite toate modificările de legislaţie şi trecut la treabă, pe teren

Potrivit comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, la Camerele Agricole ar trebui încetate toate modificările de legislaţie şi să se treacă „la treabă, concret, pe teren”.

Şeful MADR: Camerele Agricole sunt bine definite, cea mai importantă luptă a fost câştigată

Şeful MADR: Camerele Agricole sunt bine definite, cea mai importantă luptă a fost câştigată

Camerele Agricole sunt extrem de importante, obiectivul fiind să fie ale fermierilor pentru fermieri, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.

Ce atribuţii vor avea camerele agricole?

Ce atribuţii vor avea camerele agricole?

Camerele agricole vor avea statut de utilitate publică şi atribuţii de asistenţă tehnică, consiliere şi formare profesională în domeniul agricol şi conexe, precizează Ministerul Agriculturii.

Guvernul a aprobat modificarea legii camerelor agricole „pentru fermieri”, dar fără consultarea şi acordul fermierilor

Guvernul a aprobat modificarea legii camerelor agricole „pentru fermieri”, dar fără consultarea şi acordul fermierilor

Guvernul a aprobat în 12 iunie 2013, prin Ordonanţă de Urgenţă, modificarea Legii nr. 283/2010 privind camerele agricole şi a  
Legii 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii 283/2010. Proiectul de modificare a legii privind înfiinţarea şi modul de organizare a camerelor agricole, iniţiat de Ministerul Agriculturii, schimbă radical vechea lege şi îi nemulţumeşte pe fermieri, care acuză politizarea camerelor agricole, precum şi faptul că nu au fost consultaţi de minister la elaborarea proiectului, deşi au cerut acest lucru.

Preşedintele LAPAR: Nu are ce căuta picior de om politic în aceste Camere Agricole

Preşedintele LAPAR: Nu are ce căuta picior de om politic în aceste Camere Agricole

Preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Laurenţiu Baciu a solicitat Ministrului Mgriculturii să nu lase Camerele Agricole pe mâna politicienilor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Într-o frizerie

Într-o frizerie
Frizerul, tăindu-l pe client de vreo două ori, încearcă să discute cu el: Detalii