Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

Senatul a respins propunerile preşedintelui Băsescu de modificare a legii camerelor agricole

Publicat: 17 februarie 2014 - 20:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Senatul a respins, în 17 februarie 2014, cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu cu privire legea camerelor agricole.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Senatului, în 9 decembrie 2013, reexaminarea Legii de aprobarea a OUG 58/2013 care modifică legea Legea 283/2010 a camerelor agricole şi abrogă articolul II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 283/2010.

OUG 58/2013: Fără Comitet Naţional de Iniţiativă, dar cu implicarea prefectului

Traian Băsescu a motivat drept „nejustificată” desfiinţarea Comitetului Naţional de Iniţiativă, fără de care „alegerile pentru camera agricolă la nivel naţional nu vor mai putea fi validate şi finalizate", se arată în motivarea cererii de reexaminare. „Având în vedere că, potrivit articolului I pct. 3 din OUG nr. 58/2013, se defiinţează Comitetul Naţional de Iniţiativă, considerăm că această soluţie nu este justificată, întrucât Comitetul Naţional de Iniţiativă, conform legii, şi-a îndeplinit obligaţiile ce vizau înscrierea camerei agricole la nivel naţional şi aprobarea comitetelor de iniţiativă de înfiinţare a camerelor agricole. Prin desfiinţarea Comitetului Naţionale de Iniţiativă, alegerile pentru camera agricolă la nivel naţional nu vor mai putea fi validate şi finalizate. (...)”, se arată în cererea de reexaminare a preşedintelui Băsescu.

Preşedintele nu este de acord nici cu implicarea prefectului în înfiinţarea comitetului judeţean de iniţiativă a camerelor agricole, care sunt organizaţii apolitice, şi nici cu eliminarea listei de minim 25 de susţinători pentru fermierii care candidează ca independenţi pentru un loc în camera agricolă.

Băsescu preciza că mai vrea ca funcţia de preşedinte al Camerei Agricole Naţionale să fie asimilată funcţiilor de demnitate publică, cum era prevăzut în legea 283/2010, dar şi ca noile camere agricole să păstreze patrimoniul celor actuale, patrimoniu fără de care nu pot funcţiona.
„În ceea ce priveşte Colegiul Camerei Agricole Naţionale, potrivit dispoziţiilor art. 12 alin. 7 din Legea nr. 283/2010, în forma republicată: "Funcţia de preşedinte este asimilată funcţiilor de demnitate publică, conform legii". Abrogarea acestui alineat prin pct. 13 al alinentului I din OUG nr. 58/2013, nu se impune având în vedere că odată cu calitatea de demnitar acordată preşedintelui, acestuia îi incumbă şi o serie de obligaţii ce ţin te integritatea şi transparenţa funcţiei pe care o îndeplineşte”, se precizează în cererea de reexaminare transmisă Senatului.

Senatul este prima cameră sesizată, iar Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Vizualizat: 2327 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

Bancul zilei

Într-un bar...

Într-un bar...
Doi se întâlnesc într-un bar: Detalii