Adama
Vinasa Rompak

Candidaturile pentru camerele agricole pot fi depuse până în 26 septembrie, iar alegerile vor avea loc în 21 octombrie 2012

Publicat: 16 septembrie 2012 - 21:56
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Candidaţii care vor să se înscrie în cursa electorală pentru camerele agricole judeţene îşi pot depune candidaturile până în 26 septembrie 2012, urmând ca fermierii să iasă la vot pentru a-şi alege reprezentanţii în camerele agricole în 21 octombrie a.c..

Data alegerilor a fost amânată cu două săptămâni faţă de termenul prevăzut iniţial, pentru ca toţi cei care vor să candideze să aibă suficient timp pentru a-şi depune candidaturile, ne-a spus preşedintele Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole, Gheorghe Glăman.

„Probabil în 21 octombrie vor fi alegerile la camerele judeţene, iar în 30 octombrie pentru Camera Agricolă Naţională. Asta e propunerea mea, pot să mai fie şi alte propuneri”, ne-a declarat Gheorghe Glăman, care afirmă că aceste termene se înscriu în prevederile legii.

Potrivit lui Glăman, data definitivă a alegerilor va fi stabilită în 19 septembrie, când are loc o şedinţă ordinară a Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole.

25 de locuri pentru Camera Agricolă Judeţeană

Camerele agricole judeţene vor fi formate din Colegiul Judeţean şi din Biroul Permanent.

Colegiul judeţean al camerelor agricole judeţene este forumul decizional alcătuit din 25 de membri, cu următoarea reprezentare:
- 10 locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către asociaţiile profesionale din domeniul agricol şi
conexe, înregistrate la nivel judeţean;
- 2 locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către patronatele din domeniul agricol şi conexe;
- 2 locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către sindicatele din domeniul agricol şi conexe;
- 2 locuri pentru reprezentanţi aleşi, propuşi pe liste de către cooperativele agricole;
- 1 loc pentru reprezentanţii aleşi ai proprietarilor de păduri şi/sau ai composesoratelor;
- 1 loc pentru reprezentanţii aleşi ai unităţilor de cercetare/învăţământ din domeniul agricol;
- 3 locuri pentru reprezentanţii aleşi ai fermierilor, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători de minimum 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare dintre aceştia;
- 3 locuri pentru reprezentanţii aleşi ai fermierilor cu vârsta până la 30 de ani, cu condiţia depunerii unei liste de susţinători de minimum 25 de alegători înscrişi în listele electorale, pentru fiecare dintre aceştia;
- 1 loc pentru reprezentanţii aleşi ai medicilor veterinari.

O persoană poate candida pentru un singur colegiu judeţean al camerei agricole judeţene şi pe o singură listă.  „Fiecare trebuie să îşi aleagă o organizaţie din partea căreia candidează, chiar dacă face parte din mai multe”, explica, recent, Claudiu Frânc, preşedintele FCBR şi membru în Comitetul Naţional de Iniţiativă.

Biroul Permanent al Camerei agricole judeţene va avea 7 membri: preşedinte, vicepreşedinte, 4 membri, toţi aleşi prin vot secret de membrii colegiului judeţean şi un secretar, desemnat de preşedinte. Preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul trebuie să fie fermieri, absolvenţi cu studii superioare şi vechime 10 ani în activitate.

Vor fi 9 buletine de vot şi se va aplica acelaşi sistem ca la alegerile pentru Parlament

Pentru alegerea membrilor din Colegiul judeţean al camerei agricole judeţene, vor fi 9 buletine de vot, pentru fiecare categorie reprezentată în Colegiul judeţean. „Dacă pe buletinul cu asociaţii vor fi 40 de asociaţii, cel care votează alege doar una. Este sistemul din legea votului, care se aplică şi la deputaţi sau senatori, pe liste de candidaţi”, a explicat Gheorghe Glăman.

Camera Agricolă Naţională

La nivel naţional, Camera Agricolă Naţională va avea un Colegiu Naţional, format din cei 42 de preşedinţi ai camerelor agricole judeţene, şi un Birou Permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale, format din 9 membri aleşi prin vot direct, secret şi succesiv de către membrii colegiului: 1 preşedinte, 1 prim-vicepreşedinte, 2 vicepreşedinţi, 1 secretar şi 4 membri.  2 dintre membri vor fi aleşi din rândul fermierilor independenţi şi ai tinerilor fermieri.

Fiecare cameră agricolă judeţeană are dreptul să propună pentru aceste funcţii câte un candidat, urmând preselecţia la depunerea candidaturii definitive. Un candidat poate să fie eligibil dacă este susţinut de minimum 25% din membrii Camerei Agricole Naţionale.

Preşedintele, prim-vicepreşedintele, vicepreşedinţii şi secretarul Biroului permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale trebuie să fie fermieri, absolvenţi de studii superioare de specialitate şi cu o vechime de minimum 15 ani în domeniile de activitate prevăzute de lege, respectiv de minimum 10 ani pentru membri.

Funcţia de preşedinte al Camerei Agricole Naţionale este asimilată funcţiilor de demnitate publică, conform legii.

Funcţiile din Biroul Permanent al Colegiului Naţional al Camerei Agricole Naţionale, sunt incompatibile cu funcţiile de preşedinte, vicepreşedinte, secretar sau membru al colegiului judeţean.

Mai multe detalii despre cine poate şi cine nu poate candida, despre sistemul electoral, despre unde şi cum vor fi organizate secţiile de vot şi despre cine şi câţi dintre fermieri vor putea vota citiţi în numărul din luna septembrie 2012 al Revistei Ferma.

Vizualizat: 3711 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Camere agricole: Comitetul Naţional de Iniţiativă este stabilit, mai trebuie să-şi aleagă (din nou!) preşedintele

Camere agricole: Comitetul Naţional de Iniţiativă este stabilit, mai trebuie să-şi aleagă (din nou!) preşedintele

O nouă componenţă, de data aceasta finală, a Comitetului Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole a fost stabilită în 13 august a.c.. După publicarea Ordinului de Ministru care va valida această componenţă, membrii Comitetului se vor întruni, din nou, pentru a-şi alege un preşedinte, după care vor începe efectiv demersurile pentru înfiinţarea camerelor agricole.

Camere agricole: Neînţelegeri şi nemulţumiri încă de la formarea Comitetului Naţional de Iniţiativă

Camere agricole: Neînţelegeri şi nemulţumiri încă de la formarea Comitetului Naţional de Iniţiativă

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a cerut organizaţiilor agricole să depună documentele privind reprezentativitatea în Comitetul Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole până pe 8 august 2012, urmând ca pe 9 august să aibă loc întâlnirea de constituire a CNI. LAPAR afirmă însă că asociaţile profesionale şi-au ales deja reprezentanţii şi aşteaptă Ordinul de ministru şi începerea activităţii CNI.

Camere agricole: 42 judeţene şi una naţională, din septembrie

Camere agricole: 42 judeţene şi una naţională, din septembrie

Camerele agricole vor fi doar 42 judeţene şi una naţională şi ar putea funcţiona de la începutul lunii septembrie, după ce proiectul de lege pentru modificarea Legii 283/2010 privind înfiinţarea şi funcţionarea camerelor agricole a fost adoptat în 14 iunie 2012 de plenul Camerei Deputaţilor (for decizional), urmând a fi trimis Preşedintelui spre promulgare în 5 zile de la adoptare, ne-a spus deputatul Adrian Rădulescu, preşedintele Comisiei de Agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii