Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a cerut organizaţiilor agricole să depună documentele privind reprezentativitatea în Comitetul Naţional de Iniţiativă pentru Camerele Agricole până pe 8 august 2012, urmând ca pe 9 august să aibă loc întâlnirea de constituire a CNI. LAPAR afirmă însă că asociaţile profesionale şi-au ales deja reprezentanţii şi aşteaptă Ordinul de ministru şi începerea activităţii CNI.
În data de 01 august 2012, la sediul Ministerului Agriculturii au fost prezentate propunerile organizaţiilor profesionale cu privire la constituirea Comitetului Naţional de Iniţiativă (CNI) pentru Camerele Agricole, iar „urmare a discuţiilor purtate cu această ocazie, cei prezenţi au convenit ca în decurs de o săptămână […] oricare organizaţie interesată să facă parte din Comitetul Naţional de Iniţiativă trebuie să prezinte la MADR documentele din care să reiasă reprezentativitatea la nivel naţional, conform art. 6, alin. 1, lit. a) din prezenta lege, mai precis actele constitutive (statut, hotărâre judecătorească, după caz)”, transmitea Ministerul Agriculturii, printr-un comunicat, în 3 august a.c..
„În vederea validării componenţei CNI, fiecare reprezentant nominalizat trebuie să prezinte împuternicirea din partea organizaţiei”, se mai preciza în comunicat.
„Suntem probabil vreo 10-12 organizaţii profesionale şi sindicale în statutul cărora scrie că au reprezentativitate la nivel naţional”
Referitor la dovedirea reprezentativităţii la nivel naţional a asociaţiilor profesionale reprezentate în CNI, peşedintele FCBR, Claudiu Frânc, ne-a spus: „Popescu de la Rompan a recunoscut chiar el că în statutul lor nu scrie că este o organizaţie cu reprezentativitate naţională. Vom rămâne probabil vreo 10-12 organizaţii profesionale şi sindicale în statutul cărora scrie că au reprezentativitate la nivel naţional. Şi atunci ce o să facem? Ne punem fiecare câte doi membri şi ceilalţi pleacă acasă? Nu mi se pare corect. Ei (repezentanţii Ministerului Agriculturii) au adus-o în faza asta, să se descurce”.
LAPAR afirmă că asociaţile profesionale şi-au ales deja reprezentanţii şi aşteaptă Ordinul de ministru şi începerea activităţii CNI
Contrar celor comunicate de Ministerul Agriculturii, reprezentanţii LAPAR susţin că la şedinţa din 1 august „au fost prezente un numar de 25 asociaţii profesionale şi, după lungi deliberări, s-a format un Comitet Naţional de Iniţiativă compus din 21 membri, conform legii”, Comitet în fruntea căruia a fost ales preşedinte Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, şi care este format din:
Aurel Tănase - ROMCONSERV
Călin Mocanu - ONIV
Adelina Popescu - AFR
Romulus Oprea - FNCR
Alexandru Vudea - ICEADR Fundulea
Marcel Andrei - ROMOVIS
Viorel Matei - FNPAR
Laurenţiu Baciu - LAPAR
Aurel Popescu – ROMPAN, dar şi în calitate de mandatar Agrostar
Claudiu Frânc - FCBR
Ilie Van - UCPR
Mircea Croitoru - APNLF
Costel Caraş - Sindicatul Crescătorilor de Taurine
Dinu Polifronie - Asociaţia Crescătorilor de Ovine din Dobrogea
Ion Toncea - FNAE
Viorel Bucş
Stanca Tudor - PRCP
Dorin Cojocaru - APRIL
Petru Bota - Organizaţia Profesională pe filiera de tutun din România
„După finalizarea acestui act, Ministrul Agriculturii şi Dezvoltarii Rurale - Daniel Constantin, are obligaţia, conform legii, să emită un Ordin al Ministrului de constituire al Comitetului Naţional de Iniţiativă, după care CNI îşi poate începe activitatea”, mai afirmă LAPAR.
Agrostar, nemulţumiţi că nu au fost chemaţi la prima şedinţă
Reprezentanţii Agrostar spun însă că nu au fost convocaţi la prima şedinţă pentru Camerele Agricole şi că vor contesta rezultatul întâlnirii din 1 august 2012, dacă acesta va fi validat prin Ordin de ministru.