Ploile din ultima perioadă au adus producţiilor agricole un plus de 800 de kilograme la hectar, chiar dacă unele suprafeţe însămânţate în toamnă şi în primăvară au fost afectate de grindină şi vijelii, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
Ministerul Agriculturii evaluează pagubele după valul de vreme rea: peste 25.000 ha afectate de grindină şi vijelii
„Pentru toate culturile de toamnă, în cazul grâului, orzului şi rapiţei, ploile din ultima perioadă au fost benefice, exceptând situaţia în care am avut grindină şi vijelii, care au mai pus la pământ suprafeţe cultivate cu legume, grâu sau rapiţă. Acum suntem în plină evaluare pe teren şi o să avem, în curând, un raport exact, deocamdată erau, în total, în jur de 25.000 hectare. Cred că ploile din ultima perioadă au adus un plus de 800 de kilograme la hectar, dar până nu vom avea producţiile în hambar, nu putem spune exact ce producţie vom înregistra. Producţia ar fi cu siguranţă mai mare ca anul trecut, dacă ar fi să le recoltăm azi, pentru că arată mult mai bine decât în aceeaşi perioadă a anului trecut”, a spus Botănoiu, citat de Agerpres.
Producţii bune estimate la orz
Acesta a precizat că, într-o săptămână, în sudul ţării va începe recoltatul orzului, iar în cel mult o lună, fermierii vor începe şi recoltatul grâului. "Din ceea ce am înţeles din teritoriu, în Olt şi în Dolj, producţiile medii la orz erau bune, de 4.500 - 5.000 de kg la hectar, dar pe suprafeţe mici”, a spus Botănoiu.
În opinia acestuia, condiţiile climatice din ultima perioadă au permis şi o refacere a culturii de grâu, considerând că la nivel european nu o să fie scăderi semnificative de producţie, însă o să fie afectată calitatea grâului.
Doar 20% din suprafaţa cu rapiţă a fost pierdută peste iarnă. La nivel european, producţiile de rapiţă se estimează că vor fi mai mici
"Pe de altă parte, rapiţa arată mult mai bine ca anul trecut. Mă bucură că nu am mai avut suprafeţe calamitate datorită îngheţului târziu sau a celui din timpul iernii. Nu mai avem 80.000 de hectare cu rapiţă afectate, iar procentul de pierdere peste iarnă a fost de 20% din suprafaţă, în diferite stadii şi nu de 80% ca anul trecut. Eu văd ce se întâmplă la rapiţă şi pe alte pieţe din Franţa sau Germania, şi în unele sunt îmbucurătoare, iar în altele nu. Rapiţa a avut probleme şi în Franţa, din cauza ploilor în exces şi, deja, la nivel european se estimează că vor fi în acest an producţii ceva mai mici, ceea ce înseamnă un plus pentru producătorii din România ca volum şi sper să se regăsească şi în preţ”, a adăugat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.
Potrivit datelor citate de Agerpres, în toamna anului 2012 au fost semănate 2,9 milioane ha, din care grâul a depăşit 1,9 milioane ha, iar rapiţa - 242.000 ha. Alte suprafeţe au fost însămânţate cu orz, orzoaică de toamnă, legume şi plante furajere