Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe (Agrostar) îi solicită ministrului agriculturii, Valeriu Tabără, să plece de la conducerea ministerului, dacă nu poate să facă nimic pentru agricultori, în caz contrar, agricultura românească intrând în faliment.
"Toate intervenţiile publice ale domnului ministru Tabără se rezumă la faptul că ministerul nu poate să facă nimic. Dacă nu poate să facă nimic, să plece acasă domnul Tabără. România are nevoie de un ministru al agriculturii care să se implice şi să ajute la valorificarea potenţialului pe care ţara noastră îl are. Ce ne lipseşte la ora actuală sunt tocmai politicile pe care trebuie să le facă ministerul condus de domnul Tabără. Domnul Tabără tot declară că are ca prioritate echilibrarea balanţei comerciale, dar nu spune că exportăm materii prime la preţuri mici şi importăm produse finite scumpe şi că piaţa este dominată de produse din import", a declarat preşedintele Agrostar, Niculae Ştefan.
Într-un comunicat remis miercuri AGERPRES, Agrostar îi reaminteşte ministrului Tabără că instituţia pe care o conduce se ocupă de politici agricole şi poate crea cadrul legal pentru funcţionarea organizaţiilor de profil. "De asemenea, poate interveni pentru simplificarea procedurilor de recunoaştere şi funcţionare a organizaţiilor şi grupurilor de producători, iar la ora actuală o singură organizaţie interprofesională este recunoscută. În cazul grupurilor de producători, MADR poate stimula consolidarea acestora printr-un buget multianual care să cuprindă programe de investiţii pentru grupurile de producători (colectare, sortare, condiţionare etc). Tot MADR poate să simplifice legislaţia pentru grupurile de producători, în prezent perioada de evaluare şi aprobare durând circa cinci luni. Poate că domnul ministru Tabără nu ştie, dar Ministerul Agriculturii poate să dea ajutoare de stat pentru dezvoltarea pieţelor", se precizează în comunicat.
Niculae Ştefan, preşedinte AGROSTAR
De asemenea, Federaţia ţine să îl informeze pe ministrul agriculturii că în anul 2008 suprafaţa irigată era de 470.000 hectare, în 2009 a fost de 600.000 hectare, iar în 2010 a fost de doar 70.000 de hectare, pentru că "Ministerul Agriculturii trebuie să se implice în reducerea costurilor cu energia pentru această activitate, lucru care nu s-a întâmplat".
"Din cauza costurilor mari cu energia electrică nu putem să facem nici investiţii din fonduri europene în sistemul de irigaţii", subliniază Agrostar.
În context, reprezentaţii Federaţiei îi atrag atenţia ministrului Valeriu Tabără asupra institutelor de cercetare, care, susţin aceştia, sunt "total dezorganizate".
"În timp ce România a ajuns dependentă de soiurile şi materialul biologic din import, institutele de cercetare autohtone sunt total dezorganizate, iar cei care lucrează aici se zbat într-o sărăcie cruntă, cu salarii cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Ce a făcut Ministerul Agriculturii pentru cercetarea agricolă, mai ales în această perioadă de criză când aportul cercetării este cu atât mai important?", adaugă reprezentanţii Agrostar. AGERPRES