Având în vedere ambiţiile de colonizare a planetei Marte, oamenii de ştiinţă caută acum soluţii de cultivare a plantelor pe aşa-numita planetă roşie, înainte ca primul echipaj uman să pornească în această mare aventură.
Practic vorbind, astronauţii nu vor putea transporta o cantitate semnificativă de sol prin spaţiu. Pornind de la această premiză, o echipă de cercetători de la Universitatea din Georgia încearcă să caute alternative folosindu-se de materialele aflate deja pe suprafaţa planetei. Pentru a face acest lucru, cercetătorii americani au dezvoltat amestecuri artificiale de sol care imită materialele găsite pe Marte. Scopul lor este de a determina cât de fertil ar putea fi solul marţian.
"Vrem să simulăm anumite caracteristici ale materialelor pe care le-am putea obţine cu uşurinţă pe suprafaţa lui Marte", a declarat Laura Fackrell, autor principal al studiului. Simularea compoziţiei minerale sau a conţinutului de sare al acestor amestecuri marţiene ne poate spune multe despre potenţialul fertilităţii solului. Lucruri precum nutrienţii, salinitatea şi pH-ul determină fertilitatea unui sol şi de aceea e foarte important să înţelegem cum se poziţionează solul marţian în acest context. Este esenţial să ştim dacă acesta poate fi viabil şi, dacă nu, să găsim soluţii care pot fi utilizate pentru a-l face viabil", a precizat cercetătoarea americană.
În ultimul deceniu, explorarea suprafeţei marţiene a extins înţelegerea chimiei solului acestei planete. Folosind date din eşantioanele de suprafaţă prelevate de NASA, echipa a studiat regolitul sau materialul liber aflat în apropierea suprafeţei pentru a dezvolta simulanţii. Materialele utilizate imită amestecurile de sol, minerale argiloase, săruri şi alte materiale care pot fi obţinute de pe suprafaţa lui Marte, prin scoaterea materialului liber sau extragerea acestuia din roca de bază.
În ciuda atmosferei sale rarefiate, a frigului extrem şi a oxigenului scăzut, se ştie că suprafaţa lui Marte conţine majoritatea nutrienţilor esenţiali pentru plante, inclusiv azot, fosfor şi potasiu. Prezenţa nutrienţilor depăşeşte aşadar unul dintre obstacolele mari, dar mai există încă multe provocări. "O problemă ar fi că prezenţa lor nu înseamnă că sunt accesibile plantelor. Dacă puneţi de fapt o plantă în pământ, doar pentru că există fierul sau magneziul nu înseamnă că planta poate asimila aceste elemente. În plus, substanţele nutritive pot fi sau nu prezente în cantitate suficientă sau pot fi în concentraţii atât de mari încât sunt toxice pentru plante", a remarcat Laura Fackrell.
În ceea ce priveşte ştiinţa agricolă, echipa de cercetători încearcă să adapteze soluţiile utilizate pe Pământ, recomandări care variază de la curăţarea solului până la adăugarea de inoculanţi precum bacterii sau alte ciuperci în sol pentru a ajuta plantele să se dezvolte. Oricare ar fi soluţia eventuală, perspectiva unei misiuni cu echipaj pe Marte depinde de capacitatea de a cultiva alimente la suprafaţa planetei.