Publicarea săptămâna trecută în revista ştiinţifică „Food and Chemical Toxicology” a unui studiu asupra şobolanilor hrăniţi cu porumb transgenic a stârnit reacţii diferite în presa internaţională şi mediul academic european.
Făcând referire la un studiu intitulat „Toxicitatea pe termen lung a unui erbicid Roundup şi a unui hibrid de porumb transgenic, rezistent la erbicidul Roundup”, oameni de ştiinţă francezi au ajuns la concluzia că rozătoarele supuse experimentelor de laborator au dezvoltat tumori cancerigene după ce au fost hrănite cu porumbul tolerant la glifosat NK603 al companiei americane Monsanto.
Studiul a provocat însă reacţii critice din partea altor experţi, care au pus la îndoială metodele de cercetare. Unul dintre ei este profesorul David Spiegelhalter, de la Universitatea Cambridge, care susţine că metodele statistice şi raportarea rezultatelor sunt sub standardele aşteptate de la un studiu ştiinţific riguros. „Sunt surprins că a fost acceptat de revista în care a apărut. Lotul martor a fost surprinzător de mic, iar din acesta multe animale au dezvoltat tumori. Dintr-o analiză statistică superficială, s-a dat impresia că ar fi diferenţe faţă de lotul testat cu alimentaţie OMG”, spune Spiegelhalter.
La rândul său, dr. Wendy Harwood, cercetător al Centrului John Innes e de părere că „descoperirile nu contrazic cercetări anterioare care susţin că modificarea genetică este o tehnologie fără riscuri de mediu sau pentru sănătate. Trebuie să ne întrebăm dacă o dietă exclusivă cu porumb e sănătoasă pentru şobolani şi ar fi trebuit realizat alt lot de control. Loturile studiate sunt foarte mici, deci nu se pot trage concluzii. Cât de semnificativ e decesul a trei din zece şobolani, în lotul martor, faţă de cinci din zece, în cel testat?”, se întreabă acesta.
Agenţia de presă Reuters a afirmat că „istoricul cercetătorului principal, de critic al acestui sector, poate determina alţi specialişti să fie precauţi şi să nu tragă concluzii pripite”.
„Acesta nu este primul studiu de evaluare a efectelor pe termen lung a organismelor transgenice asupra sănătătii. Astfel de studii au fost efectuate pe rozătoare si alte animale, de către cercetători stiintifici din toată lumea. Conform agentiilor internationale, europene si nationale pentru siguranta alimentelor, cercetările efectuate nu au raportat nici un efect toxic”, a fost reacţia Asociaţiei Europene pentru Bioindustrie (EuropaBio).
În Europa şi în toată lumea, zeci de milioane de animale din exploataţii agricole - inclusiv păsări, porcine şi bovine - sunt furajate cu porumb şi soia transgenice. Din 1996, peste 2 trilioane de porţii alimentare conţinând ingrediente biotehnologice au fost consumate în lume, fără constatarea nici unui caz fundamentat ştiinţific de maladie cauzată oamenilor sau animalelor, potrivit rapoartelor EuropaBio, citând Organizaţia Mondială a Sănătăţii.
Pe 6 septembrie, Curtea Europeană de Justiţie a clarificat care sunt cerinţele legale pentru cultivarea plantelor modificate genetic în statele membre ale Uniunii Eeuropene. Instanţa a confirmat că procedurile suplimentare de autorizare, peste cele cerute de procesul de aprobare de care sunt responsabile Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor sunt ilegale. Totodată, stabilirea măsurilor de coexistenţă nu este obligatorie pentru a fi permisă cultivarea plantelor transgenice.