Cercetătorii chinezi anunţau, în urmă cu câteva zile, că au reuşit primul experiment biologic pe Lună: seminţe de bumbac au încolţit, după ce au fost udate. Acesta a fost unul dintre testele desfăşurate în cadrul misiunii Chang'e-4, pe partea nevăzută a satelitului natural al Pământului.
Până la urmă, însă, experimentul a fost abandonat. Potrivit Newsweek, după doar câteva zile, plantele au murit, din cauza temperaturilor foarte scăzute din timpul nopţii, când termometrul poate indica şi minus 170 de grade Celsius. Oricum, coordonatorii misiunii au recunoscut că nu se aşteptau ca plantele să crească în asemenea condiţii extreme.
Sonda Chang'e-4, care a ajuns pe partea nevăzută a satelitului natural al Terrei pe 3 ianuarie, avea la bord, într-un container sigilat, exemplare de floră şi faună din şase specii/soiuri - bumbac, rapiţă, cartof, creson, musculiţă de fructe şi drojdie -, cu scopul de a crea o minibiosferă, unde să se dezvolte primele plante pe Lună.
Seminţele de bumbac au încolţit după ce specialiştii de la centrul de pe Terra au transmis comanda ca acestea să fie udate cu apă. Deoarece cercetătorii au oprit alimentarea cu energie electrică a containerului, toate plantele din acesta vor avea soarta bumbacului.
Cercetătorii au lucrat la mai multe proiecte de cultivare a plantelor pe Staţia Spaţială Internaţională, în încercarea de a înţelege mai bine modul în care acestea ar putea creşte pe Lună. "Învăţarea despre creşterea acestor plante într-un mediu cu o gravitaţie scăzută ne-ar permite să punem fundamentul pentru stabilirea viitoarei baze spaţiale permanente pe suprafaţa Lunii", spunea Liu Hanlong, profesor la Universitatea din Chongqing, coordonatorul experimentului. Agenţia spaţială chineză elaborează planuri preliminare pentru o misiune de aselenizare cu echipaj uman în jurul anilor 2030, cu posibilitatea de a construi o bază permanentă pe satelitul natural al Pământului.