În 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, în UE au fost irosite aproximativ 127 kilograme de alimente pe cap de locuitor. Gospodăriile au generat 55% din deşeurile alimentare, iar diferenţa de 45% s-a datorat lanţului de aprovizionare.
Aceste informaţii provin dintr-o primă monitorizare la nivelul UE a risipei alimentare, publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Deşeurile alimentare includ atât componente alimentare comestibile, cât şi necomestibile, precum şi orice lichid care este tratat într-o instalaţie de tratare a deşeurilor înainte de a fi eliminat cu apele uzate.
Abordarea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivel global. Deşeurile alimentare menajere reprezintă aproape dublul cantităţii de deşeuri alimentare rezultate din sectoarele de producţie primară şi fabricarea produselor alimentare şi a băuturilor (14 kg şi 23 kg pe locuitor, adică 11% şi respectiv 18%), sectoare în care există strategii de reducere a risipei alimentare.
Restaurantele şi serviciile alimentare au generat 12 kg de deşeuri alimentare per persoană (9%), în timp ce comerţul cu amănuntul şi alte distribuţii de alimente a fost sectorul cu cea mai mică cantitate de deşeuri alimentare (9 kg / 7%). Cu toate acestea, impactul blocajelor din cauza COVID-19 asupra acestor două sectoare este încă în curs de analiză.
Potrivit Eurostat, Belgia, Letonia, Malta şi România nu au transmis nici un fel de date cu privire la risipa alimentară. De asemenea, în cazul Cehiei, Lituaniei, Portugaliei şi Suediei, datele sunt estimative. Pe de altă parte, în Cipru definiţia diferă. Prin urmare, media la nivelul Uniunii Europene implică o evaluare aproximativă.
Impact asupra mediului înconjurător
Creşterea preţurilor şi preocupările legate de amprenta noastră asupra mediului ne fac pe toţi să fim atenţi să folosim eficient resursele pe care le avem, reducând la minimum risipa. O modalitate simplă ar fi creşterea gradului de conştientizare cu privire la cantitatea anuală de deşeuri alimentare pe care o producem. Deşeurile alimentare în special au un impact ridicat asupra mediului şi asupra climei, deoarece reprezintă o sursă suplimentară de emisii de gaze cu efect de seră.
Date suplimentare despre deşeuri sunt incluse în instrumentul de vizualizare interactiv Eurostat, care arată statistici relevante pentru Pactul Ecologic european. Prezintă o prezentare generală a 26 de indicatori împărţiţi în 3 subiecte principale: reducerea impactului asupra climei, protejarea planetei şi a sănătăţii noastre şi asigurarea unei tranziţii verzi şi echitabile. Date suplimentare despre Statisticile deşeurilor sunt disponibile în cadrul UE de monitorizare a economiei circulare.