Adama
Agreena
AGRICOVER

Câtă hrană risipesc europenii?

Publicat: 16 noiembrie 2022 - 12:15
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În 2020, primul an al pandemiei de COVID-19, în UE au fost irosite aproximativ 127 kilograme de alimente pe cap de locuitor. Gospodăriile au generat 55% din deşeurile alimentare, iar diferenţa de 45% s-a datorat lanţului de aprovizionare.

Aceste informaţii provin dintr-o primă monitorizare la nivelul UE a risipei alimentare, publicată de Oficiul European de Statistică (Eurostat). Deşeurile alimentare includ atât componente alimentare comestibile, cât şi necomestibile, precum şi orice lichid care este tratat într-o instalaţie de tratare a deşeurilor înainte de a fi eliminat cu apele uzate.

risipa-alimentara-2020_bAbordarea risipei alimentare de către consumatori rămâne o provocare atât în Uniunea Europeană, cât şi la nivel global. Deşeurile alimentare menajere reprezintă aproape dublul cantităţii de deşeuri alimentare rezultate din sectoarele de producţie primară şi fabricarea produselor alimentare şi a băuturilor (14 kg şi 23 kg pe locuitor, adică 11% şi respectiv 18%), sectoare în care există strategii de reducere a risipei alimentare.

Restaurantele şi serviciile alimentare au generat 12 kg de deşeuri alimentare per persoană (9%), în timp ce comerţul cu amănuntul şi alte distribuţii de alimente a fost sectorul cu cea mai mică cantitate de deşeuri alimentare (9 kg / 7%). Cu toate acestea, impactul blocajelor din cauza COVID-19 asupra acestor două sectoare este încă în curs de analiză.

Potrivit Eurostat, Belgia, Letonia, Malta şi România nu au transmis nici un fel de date cu privire la risipa alimentară. De asemenea, în cazul Cehiei, Lituaniei, Portugaliei şi Suediei, datele sunt estimative. Pe de altă parte, în Cipru definiţia diferă. Prin urmare, media la nivelul Uniunii Europene implică o evaluare aproximativă.

Impact asupra mediului înconjurător

Creşterea preţurilor şi preocupările legate de amprenta noastră asupra mediului ne fac pe toţi să fim atenţi să folosim eficient resursele pe care le avem, reducând la minimum risipa. O modalitate simplă ar fi creşterea gradului de conştientizare cu privire la cantitatea anuală de deşeuri alimentare pe care o producem. Deşeurile alimentare în special au un impact ridicat asupra mediului şi asupra climei, deoarece reprezintă o sursă suplimentară de emisii de gaze cu efect de seră.

Date suplimentare despre deşeuri sunt incluse în instrumentul de vizualizare interactiv Eurostat, care arată statistici relevante pentru Pactul Ecologic european. Prezintă o prezentare generală a 26 de indicatori împărţiţi în 3 subiecte principale: reducerea impactului asupra climei, protejarea planetei şi a sănătăţii noastre şi asigurarea unei tranziţii verzi şi echitabile. Date suplimentare despre Statisticile deşeurilor sunt disponibile în cadrul UE de monitorizare a economiei circulare.

Vizualizat: 874 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

„Ziua Produselor Agroalimentare Românești” - celebrată între 10-12 octombrie în curtea MADR

08 octombrie 2024 - 16:30

La fel ca în anii precedenți, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) va sărbători în 10 octombrie 2024 „Ziua Națională a Produselor Agroalimentare Românești” prin organizarea de târguri și evenimente, la nivel național. 

ASTĂZI! Cresc subvențiile APIA!

ASTĂZI! Cresc subvențiile APIA!

08 octombrie 2024 - 14:12

Vești bune! Mai mulți bani pentru fermieri și nu numai! Anunță astăzi europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte Comisia AGRI, Parlament European, pe pagina sa Facebook.

URGENT mesaj către MADR și APIA: Dați-le fermierilor subvenția APIA de 2.600 euro/ha!

URGENT mesaj către MADR și APIA: Dați-le fermierilor subvenția APIA de 2.600 euro/ha!

08 octombrie 2024 - 08:03

Fermierii români riscă să piardă anul acesta subvenția APIA cu unul dintre cele mai mari cuantumuri pe hectar, circa 2.600 euro/ha, pentru că Ministerul Agriculturii și Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) nu vor să le dea o derogare de la producția minimă impusă pe hectar, pe care nu au reușit să o facă din pricina secetei extreme.

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

Crescător vaci: Micii crescători dispar! Modernizarea și ameliorarea țin fermele în viață!

08 octombrie 2024 - 07:16

Multe ferme zootehnice mici încep să dispară. Rentabilitatea nu poate fi asigurată decât cu utilarea fermei, cu rase performante și condiții optime de bunăstare și furajare, spun specialiștii, dar și crescătorii de vaci care și-au robotizat fermele și care pun accent pe o genetică de calitate. 

TVA de 9% pentru hrana albinelor! Decret semnat de președinte!

TVA de 9% pentru hrana albinelor! Decret semnat de președinte!

07 octombrie 2024 - 19:40

Taxa pe valoarea adăugată (TVA) se va reduce de la 19% la 9% pentru hrana albinelor, de la 1 ianuarie 2025, conform unei legi adoptată recent de Parlament și promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Ministrul Barbu ASTĂZI: Vine tranșa a doua de plată Program Tomata!

Ministrul Barbu ASTĂZI: Vine tranșa a doua de plată Program Tomata!

07 octombrie 2024 - 15:54

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a anunțat astăzi că încep plățile în Programul Tomata, tranșa a doua.

Ce bani virează APIA în conturile fermierilor, crescătorilor animale! Anunț făcut de Adrian Pintea!

Ce bani virează APIA în conturile fermierilor, crescătorilor animale! Anunț făcut de Adrian Pintea!

07 octombrie 2024 - 15:35

În perioada imediat următoare o să urmeze o serie de plăți pe care le va face Ministerul Agriculturii prin agenții, a anunțat Adrian Pintea, secretar de stat în Ministerul Agriculturii, la emisiunea Agricultura Modernă, Agro TV, moderată de Daniel Botănoiu.

ANSVSA: Interdicție 30 de zile pentru fermele de oi/capre!

ANSVSA: Interdicție 30 de zile pentru fermele de oi/capre!

07 octombrie 2024 - 07:29

Autoritatea Națională Sanitară Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a prelungit, printr-un Ordin, cu încă 30 de zile interdicțiile aplicate fermelor de oi și capre, decizia luată pe fondul existenței în țara noastră a focarelor de pestă a micilor rumegătoare.

Șef APIA: Plată avans subvenții APIA hectar, cap animal! Cât mai este până vin banii!

Șef APIA: Plată avans subvenții APIA hectar, cap animal! Cât mai este până vin banii!

07 octombrie 2024 - 07:00

O săptămână a mai rămas până la demararea plăților în avans pe hectar și pe cap animal de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Din subvențiile APIA aferente acestui an, plăți directe, fermierii , crescătorii de animale vor încasa un procent de 70%.

ANSVSA: Ultimele informații pesta oilor și caprelor!

ANSVSA: Ultimele informații pesta oilor și caprelor!

07 octombrie 2024 - 06:14

Săptămâna care tocmai a trecut au fost stinse ultimele 17 focare din județul Tulcea, informează ANSVSA, care adaugă că mai sunt active 7 focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) în județul Timiș.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Nu uita

Nu uita
Soţia către soţ: Detalii