Adama
Vinasa Rompak

Producţia de vin a UE a scăzut în 2010/2011 din cauza diminuării producţiei în Germania şi în România

Publicat: 12 iunie 2012 - 22:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Producţia totală de vin a UE27 a scăzut în campania viticolă 2010/2011 în principal din cauza diminuării producţiei în Germania şi în România, unde suprafaţa totală defrişată a fost de 56 ha, respectiv 185 ha, pentru primele două campanii viticole de punere în aplicare a schemei de organizare a pieţei vitivinicole.

Aceasta este concluzia unui raport special al Curţii Europene de Conturi (ECA), dat publicităţii în 12 iunie 2012.

Plantaţie viticolă_b

Raportul Curţii Europene de Conturi, citat de Agerpres, mai arată că totuşi producţia nu a scăzut şi în Statele Membre care efectuaseră defrişările cele mai mari în cursul primelor două campanii: Spania (68.447 ha), Italia (20.532 ha) şi Franţa (16.674 ha). În condiţiile în care nu există debuşee comerciale noi, o parte din reducerea capacităţii de producţie poate fi anulată printr-o creştere a randamentelor în anumite regiuni.

Excedentul structural de producţie - constantă a pieţei vitivinicole europene în ultimii 20 de ani

În ultimii 20 de ani, consumul de vin în UE a scăzut în mod semnificativ, în special în principalele state membre producătoare: Franţa, Italia şi Spania. De asemenea, între 2000/2001 şi 2008/2009, importurile de vin ale UE au cunoscut o creştere mai mare decât exporturile de vin ale UE. În acest context, problema excedentului structural de producţie a reprezentat o trăsătură constantă a pieţei vitivinicole europene de-a lungul ultimelor decenii.

Pentru acest raport special, auditul performanţei efectuat de Curtea de Conturi Europeană a evaluat progresele realizate până în prezent. Auditul s-a axat pe măsurile “defrişare” şi “restructurarea şi reconversia plantaţiilor viticole”, deoarece acestea constituie cele două domenii majore de cheltuieli. Bugetul destinat măsurii de defrişare, pe parcursul perioadei de aplicare a acesteia de trei campanii viticole, şi anume între 2008/2009 şi 2010/2011, a fost de 1,074 miliarde euro.

sticle-de-vin_b

Iniţial, atunci când a pregătit reforma, Comisia Europeană estima că excedentul structural de vin se ridică la 18,5 milioane hectolitri. În final, schema de defrişare aplicată în perioada 2008-2011 a dus la diminuarea producţiei UE cu o cantitate estimativă de doar 10,2 milioane hectolitri pe an, în mare parte deoarece ipotezele de la baza nivelului-ţintă iniţial nu s-au concretizat. Curtea consideră, de asemenea, că ratele ajutorului erau stabilite la niveluri prea ridicate şi că schema ar fi putut fi, prin urmare, mai eficientă prin obţinerea unor rezultate mai semnificative cu resursele aflate la dispoziţie.

În perioada 2003-2008, România a cultivat, în medie, 180.000 hectare cu viţă-de-vie şi a produs cca. 5 milioane hectolitri vin

În perioada 2003/2004-2007/2008, suprafaţa medie cultivată cu viţă-de-vie în România a fost de 180.000 hectare. Producţia medie utilizabilă de vin în România, în aceeaşi perioadă, a fost de 5 milioane hectolitri, ceea ce plasează ţara noastră pe poziţia a şasea în UE, după Franţa (producţie medie de 51 milioane hectolitri), Italia (48 milioane hectolitri), Spania (38 milioane hectolitri), Germania (9 milioane de hectolitri) şi Portugalia (7,5 milioane hectolitri).

Recomandări pentru o reformă mai eficace în sectorul vitivinicol

Curtea Europeană de Conturi recomandă Comisiei Europene, în vederea creşterii eficacităţii reformei din sectorul vitivinicol, să procedeze la o estimare a echilibrului dintre cerere şi ofertă în sectorul vitivinicol pe baza unor date actualizate, ţinând seama inclusiv de liberalizarea planificată pentru drepturile de plantare. Dacă se consideră că sunt în continuare necesare măsuri de defrişare, ar trebui să se evite defrişarea de plantaţii viticole modernizate, prin stabilirea unor criterii de eligibilitate suplimentare care să fie legate de plantaţie şi nu doar de fermier, mai recomandă Curtea Europeană de Conturi. De asemenea, având în vedere gama largă de operaţiuni definite de statele membre pentru implementarea măsurii de restructurare, Comisia ar trebui să definească în mod mai precis operaţiunile eligibile pentru restructurare, în special pe cele autorizate de reglementări cu titlul de “Ameliorarea tehnicilor de gestionare a plantaţiilor viticole”.

Vizualizat: 2426 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fondurile europene pentru viticultura românească au fost epuizate

Fondurile europene pentru viticultura românească au fost epuizate

Fondurile europene destinate producătorilor de vin din România, prin Programul Naţional de Suport, în valoare de 210 milioane de euro, pentru perioada 2007-2013 au fost epuizate, scrie cotidianul Ziarul Financiar.

UE vrea să revină asupra reformei din sectorul vinului

UE vrea să revină asupra reformei din sectorul vinului

Uniunea Europeană a demarat o procedură de reflecţie de mai multe luni cu privire la o reformă a sectorului vinului destinată întăririi competitivităţii acestui sector pe piaţa mondială, reformă care este însă din ce în ce mai contestată de principalii producători europeni de vin precum Franţa, Italia, Portugalia şi Spania.

Bulgaria susţine păstrarea restricţiilor de plantare a viţei de vie

Bulgaria susţine păstrarea restricţiilor de plantare a viţei de vie

Bulgaria se opune liberalizării dreptului de plantare a viţei de vie şi reformei în acest sens care ar trebui să intre în vigoare în Uniunea Europeană, începând din anul 2016.

PNVV: Vânzările de vin de calitate au crescut în 2011

PNVV: Vânzările de vin de calitate au crescut în 2011

După doi ani în care piaţa de vin a regresat, ajungând, conform estimărilor noastre, la 350 mil. euro, anul 2011 a adus o creştere semnificativă a segmentului vinului de calitate, se arată într-un comunicat al Patronatului Naţional al Viei şi Vinului. 

CE: Producătorii din vin organic vor putea folosi termenul de “vin bio” pe etichete

CE: Producătorii din vin organic vor putea folosi termenul de “vin bio” pe etichete

Producătorii de vin organic vor putea să folosească, începând cu recolta din 2012, termenul de 'vin bio' pe etichetele lor, conform noilor norme comunitare elaborate de Comitetul permanent pentru agricultura econologică (SCOF), transmite Comisia Europeană.

Importurile de vin au crescut, iar piaţa vinului din România a scăzut

Importurile de vin au crescut, iar piaţa vinului din România a scăzut

Din cauza crizei economice, piaţa vinului din România a scăzut în ultimii trei ani, de la 450 la 350 milioane euro, iar importurile de vin s-au dublat la şase luni, potrivit datelor Patronatului Naţional al Viei şi Vinului (PNVV).

Declararea stocurilor de vin este obligatorie

Declararea stocurilor de vin este obligatorie

Persoanele fizice sau juridice care produc, depozitează sau comercializează vinuri sau alte produse vitivinicole, au obligaţia de a întocmi şi de a depune Declaraţia de stocuri, asa cum prevede Ord. MAPAM nr. 75/2004 (anexa 1).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii