Adama
Vinasa Rompak

Va fi eliminată interdicția privind importurile de floarea-soarelui din Ucraina?

Publicat: 08 septembrie 2023 - 14:01
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

Surse din piaţă europeană apreciază că a crescut probabilitatea ca interdicția privind importul de floarea-soarelui din Ucraina să fie anulată din 15 septembrie, ținând cont de scăderea estimărilor privind producţia de floarea-soarelui în Bulgaria și România.

Presa bulgară informează că Asociația Producătorilor de Uleiuri Vegetale și Produse Oleaginoase a cerut ministrului agriculturii, Kiril Vatev, să solicite Comisiei Europeane prelungirea interdicției privind importurile de floarea-soarelui ucraineană până la sfârșitul anului. În acelaşi timp, Asociaţia procesatorilor doreşte eliminarea interdicţiei. „Prețurile au continuat să scadă chiar și după ce a fost interzis importului de floarea-soarelui din Ucraiana în cele cinci țări din Europa de Est”, a declarat Yani Yanev, președintele Asociației procesatorilor, în cadrul unei conferințe de presă.

Relațiile dintre fermierii bulgari și procesatori s-au înrăutățit şi din cauza estimărilor privind scăderea producţiei și a stocurilor interne reduse în actualul sezon. Campania de recoltat la floarea-soarelui a început, iar fermierii adoptă o poziție de așteptare, deoarece consideră că prețurile de achiziţie pe piață sunt mai mici decât costul de producţie.

seminte-de-floarea-soarelui_b

Câtă floarea-soarelui se va produce în regiune?

Rapoartele oficiale estimează recolta de floarea-soarelui din Bulgaria la 1,7-1,8 milioane de tone, iar în România la 2,3 milioane de tone. Producţii potenţiale estimate sunt cu 17% și, respectiv, 11,5% mai mici decât s-a estimat în raportul din august.

De la începutul noului sezon şi până la finalul primei săptâmâni din septembrie, fermierii din Ucraina au recoltat 33,7 milioane de tone produse agricole, din care 29,309 milioane de tone de cereale, de pe o suprafața de 6,697 milioane de hectare. Recolta de oleaginoase a ajuns la 4,353 milioane de tone, din care aproape 4 milioane de tone de rapiţă, 107,4 mii tone de floarea soarelui şi 154,1 mii de tone de soia.

Vizualizat: 3126 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Bani virați ACUM în conturile fermierilor!

Bani virați ACUM în conturile fermierilor!

A început plata ajutorului de stat pentru secetă! Direcțiile agricole au demarat de ieri, 7 septembrie, virarea banilor în conturile fermierilor eligibili pentru acest ajutor.

MADR ASTĂZI: Linii finanțare fermieri din bani europeni care se deschid în octombrie 2023!

MADR ASTĂZI: Linii finanțare fermieri din bani europeni care se deschid în octombrie 2023!

Intervențiile din Planul Național Strategic, estimate a fi lansate în a doua jumătate a lunii octombrie, vizează irigațiile, infrastructura rurală, pomicultura, procesarea produselor agricole și pomicole, zootehnia, instalarea tinerilor fermieri și formarea profesională, informează astăzi Ministerul Agriculturii întrun comunicat transmis Agroinfo. 

Târgul Cartofului Belgia! Participă pentru prima oară fermieri din România!

Târgul Cartofului Belgia! Participă pentru prima oară fermieri din România!

Pentru prima dată, România este reprezentată cu un stand național la cel mai important eveniment european dedicat producerii cartofului, Târgul Internațional Potato Europe.

Interdicție dată de o primărie pentru turmele de oi!

Interdicție dată de o primărie pentru turmele de oi!

Turmele de oi nu au voie să străbată localitatea Sângeorz-Băi pe timp de zi, interdicția a fost dată prin hotărâre a Consiliului Local. Crescătorii de ovine riscă amenzi dacă sunt prinși prin stațiune ziua.

Europarlamentar român: Solicităm mai mulți bani pentru fermieri!

Europarlamentar român: Solicităm mai mulți bani pentru fermieri!

Solicităm mai mulți bani în Bugetul UE 2024 pentru fermieri, a anunțat astăzi europarlamentarul român Siegfried Mureșan pe pagina sa Facebook.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii