Surse din piaţă europeană apreciază că a crescut probabilitatea ca interdicția privind importul de floarea-soarelui din Ucraina să fie anulată din 15 septembrie, ținând cont de scăderea estimărilor privind producţia de floarea-soarelui în Bulgaria și România.
Presa bulgară informează că Asociația Producătorilor de Uleiuri Vegetale și Produse Oleaginoase a cerut ministrului agriculturii, Kiril Vatev, să solicite Comisiei Europeane prelungirea interdicției privind importurile de floarea-soarelui ucraineană până la sfârșitul anului. În acelaşi timp, Asociaţia procesatorilor doreşte eliminarea interdicţiei. „Prețurile au continuat să scadă chiar și după ce a fost interzis importului de floarea-soarelui din Ucraiana în cele cinci țări din Europa de Est”, a declarat Yani Yanev, președintele Asociației procesatorilor, în cadrul unei conferințe de presă.
Relațiile dintre fermierii bulgari și procesatori s-au înrăutățit şi din cauza estimărilor privind scăderea producţiei și a stocurilor interne reduse în actualul sezon. Campania de recoltat la floarea-soarelui a început, iar fermierii adoptă o poziție de așteptare, deoarece consideră că prețurile de achiziţie pe piață sunt mai mici decât costul de producţie.
Câtă floarea-soarelui se va produce în regiune?
Rapoartele oficiale estimează recolta de floarea-soarelui din Bulgaria la 1,7-1,8 milioane de tone, iar în România la 2,3 milioane de tone. Producţii potenţiale estimate sunt cu 17% și, respectiv, 11,5% mai mici decât s-a estimat în raportul din august.
De la începutul noului sezon şi până la finalul primei săptâmâni din septembrie, fermierii din Ucraina au recoltat 33,7 milioane de tone produse agricole, din care 29,309 milioane de tone de cereale, de pe o suprafața de 6,697 milioane de hectare. Recolta de oleaginoase a ajuns la 4,353 milioane de tone, din care aproape 4 milioane de tone de rapiţă, 107,4 mii tone de floarea soarelui şi 154,1 mii de tone de soia.