Adama
Vinasa Rompak

Ucraina va recolta mai puţin porumb

Publicat: 14 noiembrie 2022 - 08:52
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

În plin război, fermierii ucrainieni au recoltat în acest sezon 36,1 milioane de tone de cereale, cu un randament mediu de 4,24 t/ha. Ca urmare a invaziei ruse și a ocupării temporare a unor teritorii care, de obicei, prezentau randamente ridicate, producţia medie de porumb estimată a se obţine în Ucraina în acest sezon este de 5,83 tone/ha, cu cca. 17% mai mică față de sezonul precedent. Prin urmare, cu 66% mai puțin porumb a fost recoltat și se află în silozuri, comparativ cu aceeași dată a anului trecut (9,6 milioane de tone, față de 28 milioane de tone la aceeaşi dată a anului trecut).

În acest sezon, până la 10 noiembrie 2022, în Ucraina au fost recoltate:

- 19,4 milioane de tone de grâu (4,7 milioane de hectare, randament mediu 4,12 t/ha);

- 5,6 milioane de tone de orz (1,6 milioane de hectare, cu un randament mediu de 3,51 t/ha);

- 3,2 milioane de tone de rapiță, de pe 1,1 milioane de hectare, cu un randament de 2,89 t/ha;

- 261 mii de tone de mazăre (111,5 mii de hectare, randament mediu de 2,34 tone/ha);

- 153 mii de tone de hrişcă, de pe 112 mii de hectare (96%), cu un randament de 1,36 t/ha;

- 98 mii tone de mei, de pe 42,6 mii hectare (95%), cu un randament de 2,31 t/ha;

- 3,4 milioane de tone de soia, de pe o suprafață de 1,4 milioane de hectare (91% din total), cu un randament de 2,4 t/ha;

- 9,5 milioane de tone de floarea-soarelui, de pe 4,4 milioane de hectare, adică 93% din suprafaţă, cu un randament de 2,19 t/ha;

- 9,6 milioane de tone de porumb de pe 1,6 milioane de hectare, adică 39% din suprafaţa cultivată, cu un randament de 5,83 t/ha;

Sfecla de zahăr a fost recoltată de pe o suprafață de 149.000 ha, (83% din suprafaţa cultivată), cu o producţie de 7,3 milioane de tone şi un randament mediu de 48,9 t/ha.

porumb si grau_b 

Exporturile de cereale în scădere cu 30%

În anul fiscal 2022/2023, până la data de 9 noiembrie, volumul exporturilor de cereale și leguminoase din Ucraina a ajuns la 14,6 milioane de tone, cu 30% mai puțin decât în aceeaşi perioadă a sezonului trecut. Datele raportate de Serviciului vamal şi publicate de Ministerul Politicii Agrare și Alimentației din Ucraina arată că de la începutul sezonului au fost expediate extern 5,56 milioane de tone de grâu (cu 57% mai puțin decât anul trecut) şi 1,2 milioane de tone de orz (-74%). Livrările externe de porumb au atins 7,8 milioane de tone de porumb, de 2,5 ori mai mult decât volumul livrărilor din aceeași perioadă a sezonului trecut (3,1 milioane de tone), în special datorită blocării exporturilor în lunile de primăvară.

Reamintim că, în sezonul 2021/2022, Ucraina a exportat în total 48,6 milioane de tone de cereale şi leguminoase, din care: 18,7 milioane de tone de grâu, 23,5 milioane de tone de porumb, 5,8 milioane de tone de orz, 161,5 mii de tone de secară şi 70,9 mii de tone de făină de grâu.

Vizualizat: 2339 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Carmen Avram: Comisia Europeană îi dezamăgește pe fermieri!

Carmen Avram: Comisia Europeană îi dezamăgește pe fermieri!

Comisia Europeană îi dezamăgește pe fermieri. Nu a găsit soluții concrete pentru criza îngrășămintelor, a spus europarlamentarul Carmen Avram (S&D), în plenul Parlamentului European.

Mesaj ACUM șeful APIA!

Mesaj ACUM șeful APIA!

Așa cum i-a obișnuit deja pe fermieri, crescători de animale, directorul general APIA, Adrian Pintea, are un mesaj pentru ei, la fiecare sfârșit de săptămână, cu tot ce s-a întâmplat la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în săptămâna care se încheie.

Bonduelle investeşte profitul din Rusia în reconstrucţia Ucrainei

Bonduelle investeşte profitul din Rusia în reconstrucţia Ucrainei

În ciuda presiunilor mass-media, compania franceză Bonduelle a anunţat că îşi menţine afacerea din Rusia, unde a realizat deja un profit de 1,5 milioane de euro de la începutul războiului.

Rusia a suspendat acordul privind exportul maritim de cereale din Ucraina

Rusia a suspendat acordul privind exportul maritim de cereale din Ucraina

Rusia și-a suspendat participarea la "Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră", acordul prin care începând din iulie s-au deschis porturile ucrainene pentru exportul de produse agricole. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă (29.10.2022) că va opri participarea în cadrul acordului, invocând represalii pentru "actul de terorism" al Kievului împotriva navelor de război rusești. De asemenea, Rusia a transmis că suspendă acordul pentru un "termen nedeterminat", deoarece nu poate "garanta siguranța navelor civile" care călătoresc în cadrul pactului.

Rusia ar putea reintroduce cota de export la cereale

Rusia ar putea reintroduce cota de export la cereale

Deşi au existat discuții anterioare privind anularea cotelor de export pentru cereale, Rusia ia din nou în considerare stabilirea unei cote de export de 25,5 milioane de tone începând din februarie și până la sfârșitul sezonului acutual, conform declaraţiilor ministrului agriculturii Dmitriy Patrushev, apărute în presa rusă. Decizia finală urmează să fie aprobată de guvernul rus.

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Franţa va exporta mai mult grâu şi mai puţin porumb

Agenția agricolă FranceAgriMer a majorat prognoza pentru exporturile de grâu moale francez în afara UE, în timp ce exporturile către statele UE au fost revizuite ușor în scădere. Exporturile franceze de grâu către țările din afara UE sunt estimate la 10,1 milioane de tone, cu 100 mii tone mai mult decât în raportul precedent şi cu 15,1% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. În acelaşi timp, exporturile către statele membre ale UE au fost revizuite în creștere cu 60 mii de tone, până la 7,07 milioane de tone, cu 11,9% mai puţin față de aceeași perioadă a anului trecut. Datele au fost publicate în raportul lunar FranceAgriMer, din 12 octombrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii