În actualul sezon, în perioada 1 iulie 2022-30 iunie 2023, exporturile rusești de grâu au raportat o creștere de 51% față de aceeaşi perioadă a sezonului trecut, potrivit datelor analizate de Agricensus. În ciuda situaţiei geo-politice dificile, Rusia a exportat cel puțin 44,7 milioane de tone de grâu, deoarece țara a beneficiat de stocuri uriaşe, o producție record şi logistica pentru trasportul maritim a unui volum mare. În ciuda lipsei de date oficiale privind livrările ruse de cereale, şi alte surse confirmă datele privind livrările mari la export, pe fondul prețurilor internaţionale scăzute.
Rusia și-a extins aria exporturilor, livrările sale ating acum destinații noi cu prețuri competitive. Cei mai importanţi cinci importatori de grâu rusesc însumează 55% din volumul total al exporturilor ruse de grâu, în scădere față de 66% anul trecut. Piețele majore au rămas aceleași, dar Turcia a depășit Egiptul ca principal importator cu 9,1 milioane de tone, în creștere cu 32% față de anul trecut, iar Egiptul a cumpărat 8,1 milioane de tone, în creștere cu 61% față de anul trecut. Pe locul trei se află Iranul cu 2,7 milioane de tone, în cădere cu 56% faţă de sezonul trecut. Totodată, a avut loc o reaşezare a statelor aflate pe locurile patru şi cinci. Astfel, Algeria care din punct de vedere al achizițiilor a ieșit sezonul trecut din topul primelor cinci pieței de export rusești, ocupă acum locul patru în lista celor mai mari importatori, urmată de Pakistan, pe locul cinci.
Rusia a încetat să-și publice datele vamale în martie 2022, dar estimării oficiale ale ministerul rus al agriculturii anunțau că cca. 45 de milioane de tone de grâu vor fi exportate în acest sezon. Rusia a continuat să aplice măsuri de restricționare a comerțului, prin impunerea de cote și taxe, fără de care exporturile ar putea fi chiar mai mari. Chiar dacă de multe ori Ucraina a avut prețuri FOB mai competitive, costul asigurăriilor a crescut în regiune pe fondul invaziei ruse, ceea ce a făcut ca Rusia să fie mai competitivă pe piețele de destinație.
Datele Agricensus nu cuprind exporturile prin rute de transport terestru (rutier sau feroviar) unde Rusia a expediat cantități semnificative către țările Uniunii Economice Eurasiatice, în principal Kazahstan. Datele raportate de Comitetul de Control Vamal din Kazahstan arată că importurile de grâu rusesc din iulie 2022 până în februarie 2023 sunt aproape la egalitate cu importurile pentru tot sezonul 2021/2022. Reamintim că în sezonul 2021/2022, Kazahstanul a avut o recoltă redusă de grâu, fiind necesare importuri pentru a compensa deficitul intern. În 2022/2023, producția Kazahstanului a fost mult mai mare, dar a continuat să importe grâu rusesc la prețuri competitive. Recent, guvernul Kazahstanului a impus o interdicție de șase luni asupra importurilor pe cale terestră a grâului, având ca scop stoparea importurilor de grâu rusesc la preț scăzut.