Adama
Vinasa Rompak

Turcia - principalul importator de grâu rusesc

Publicat: 04 iulie 2023 - 13:09
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

În actualul sezon, în perioada 1 iulie 2022-30 iunie 2023, exporturile rusești de grâu au raportat o creștere de 51% față de aceeaşi perioadă a sezonului trecut, potrivit datelor analizate de Agricensus. În ciuda situaţiei geo-politice dificile, Rusia a exportat cel puțin 44,7 milioane de tone de grâu, deoarece țara a beneficiat de stocuri uriaşe, o producție record şi logistica pentru trasportul maritim a unui volum mare. În ciuda lipsei de date oficiale privind livrările ruse de cereale, şi alte surse confirmă datele privind livrările mari la export, pe fondul prețurilor internaţionale scăzute.

Rusia și-a extins aria exporturilor, livrările sale ating acum destinații noi cu prețuri competitive. Cei mai importanţi cinci importatori de grâu rusesc însumează 55% din volumul total al exporturilor ruse de grâu, în scădere față de 66% anul trecut. Piețele majore au rămas aceleași, dar Turcia a depășit Egiptul ca principal importator cu 9,1 milioane de tone, în creștere cu 32% față de anul trecut, iar Egiptul a cumpărat 8,1 milioane de tone, în creștere cu 61% față de anul trecut. Pe locul trei se află Iranul cu 2,7 milioane de tone, în cădere cu 56% faţă de sezonul trecut. Totodată, a avut loc o reaşezare a statelor aflate pe locurile patru şi cinci. Astfel, Algeria care din punct de vedere al achizițiilor a ieșit sezonul trecut din topul primelor cinci pieței de export rusești, ocupă acum locul patru în lista celor mai mari importatori, urmată de Pakistan, pe locul cinci.

Port export grau_b

Grâul rusesc este mai "competitiv"

Rusia a încetat să-și publice datele vamale în martie 2022, dar estimării oficiale ale ministerul rus al agriculturii anunțau că cca. 45 de milioane de tone de grâu vor fi exportate în acest sezon. Rusia a continuat să aplice măsuri de restricționare a comerțului, prin impunerea de cote și taxe, fără de care exporturile ar putea fi chiar mai mari. Chiar dacă de multe ori Ucraina a avut prețuri FOB mai competitive, costul asigurăriilor a crescut în regiune pe fondul invaziei ruse, ceea ce a făcut ca Rusia să fie mai competitivă pe piețele de destinație.

Datele Agricensus nu cuprind exporturile prin rute de transport terestru (rutier sau feroviar) unde Rusia a expediat cantități semnificative către țările Uniunii Economice Eurasiatice, în principal Kazahstan. Datele raportate de Comitetul de Control Vamal din Kazahstan arată că importurile de grâu rusesc din iulie 2022 până în februarie 2023 sunt aproape la egalitate cu importurile pentru tot sezonul 2021/2022. Reamintim că în sezonul 2021/2022, Kazahstanul a avut o recoltă redusă de grâu, fiind necesare importuri pentru a compensa deficitul intern. În 2022/2023, producția Kazahstanului a fost mult mai mare, dar a continuat să importe grâu rusesc la prețuri competitive. Recent, guvernul Kazahstanului a impus o interdicție de șase luni asupra importurilor pe cale terestră a grâului, având ca scop stoparea importurilor de grâu rusesc la preț scăzut.

Vizualizat: 3149 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Comunicat APIA ASTĂZI subvenții crescători animale! Cuantum cap animal, cerere, acte!

Comunicat APIA ASTĂZI subvenții crescători animale! Cuantum cap animal, cerere, acte!

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, până la data de 31 iulie 2023 inclusiv, primește cereri iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru perioada 01 iulie – 31 decembrie 2023, cereri avizate de către ANZ.

Președinte Asociație de fermieri numit consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului!

Președinte Asociație de fermieri numit consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului!

Președintele Asociației Fermierilor din România, Daniel Botănoiu, a fost numit de prim-ministrul Marcel Ciolacu, consilier de stat în Cancelaria Prim-Ministrului. Decizia a fost publicată luni seara, 3 iulie 2023, în Monitorul Oficial.

Fost șef APIA numit secretar general la Ministerul Agriculturii!

Fost șef APIA numit secretar general la Ministerul Agriculturii!

Fostul director general al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură din vremea în care MADR era condus de Daniel Constantin, Mihail Spătărelu Puțintei a fost numit temporar în funcția de secretar general la Ministerul Agriculturii.

A cumpărat de la fermier cu 50 de bani kilogramul de roșii și-l vinde cu 5 lei la tarabă!

A cumpărat de la fermier cu 50 de bani kilogramul de roșii și-l vinde cu 5 lei la tarabă!

Prețul roșiilor este umflat de intermediari, spun micii fermieri. Zeci de mii de tone de roșii produse de fermierii români, pleacă în aceste zile din solarii spre piețele din toată țară.

Grimme achiziționează compania poloneză Agrarada

Grimme achiziționează compania poloneză Agrarada

Achiziția dealerului polonez de mașini agricole crește prezența Grupului Grimme într-una dintre cele mai importante regiuni de cultivare a cartofilor și legumelor din Europa. Cu sediul la Brzezimierz, lângă Wroclaw (Polonia), Agrarada a fost înființată în 1999 de către Johan Kruijthoff şi s-a specializat încă de la început în comercializarea și repararea echipamentelor pentru cultura cartofilor, legumelor și sfeclei, iar Grimme a fost unul dintre primii furnizori ai companiei poloneze.

Statele UE au fost principala

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Coceral reduce prognoza privind producţia UE de grâu

Coceral reduce prognoza privind producţia UE de grâu

Asociaţia europeană Coceral a redus perspectivele pentru producția de grâu a statelor UE până la 127,3 milioane de tone, de la 129,5 milioane de tone cât a estimat în martie, dar totuşi cu 0,3% mai mult faţă de estimările de la aceeaşi dată a 2022. Principalul motiv al revizuirii în scădere a fost seceta din jumătatea de nord a Europei, în special în Suedia, Danemarca și țările baltice. Totuşi, estimările privind viitoarea producţie de porumb arată că recolta UE va fi cu aproape 9 milioane de tone peste producția din 2022, iar România ar putea obţine cca. 10,3 milioane de tone de porumb, faţă de 7,2 milioane de tone în 2022.

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Compania americană de agrobusiness Bunge a finalizat o fuziune cu compania canadiană Viterra pentru a crea o companie globală diversificată de soluții de agrobusiness, aşa cum s-a anunțat marți (13.06.2023) într-o declarație oficială. Primele încercări ale celor două companii de a fuziona au fost raportate încă din 2017. Această fuziune va crea o afacere globală care rivalizează cu cea a giganţilor: Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) şi Louis Dreyfus.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii