Adama
Vinasa Rompak

Statele UE au fost principala "destinaţie" a porumbului din Ucraina

Publicat: 19 iunie 2023 - 19:51
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6   | Print | Trimite unui prieten

În perioada septembrie 2022-mai 2023, exporturile de porumb din Ucraina s-au ridicat la 24,24 milioane de tone, cu 20% mai mult faţă de perioada similară (de 9 luni) din sezonul 2021/2022. În ciuda numeroaselor obstacole, exporturile lunare pe tot parcursul sezonului curent au depășit în mod constant 2 milioane de tone de porumb. Numai în ultimele două luni (aprilie-mai 2023), livrările de porumb ale Ucrainei au scăzut sub medii lunare anterioare din cauza limitelor stabilite de delegația rusă în Centrul Comun de Coordonare.

Stocurile ridicate de porumb de la finalul sezonului 2021/2022, condiţiile favorabile din 2022 și apoi „coridorul cerealelor” au permis Ucrainei să-și mențină poziția de exportator de top pentru porumb şi în sezonul 2022/2023. Dacă în sezonul 2021/2022, aproape un sfert (24%) din porumbul exportat de Ucraina ajungea în China, în sezonul actual livrările către această ţară au scăzut la 20%. Producţia mai mică, dar mai ales dificultăţile logistice au împiedicat traderii să colecteze loturi mari de porumb pentru a fi expediate către piaţa asiatică. În acest timp, ponderea livrărilor de porumb din Ucraina către țărilor UE a crescut de la 44% în sezonul 2021/2022, la 61% doar în primele 9 luni ale sezonului 2022/2023.

Care sunt previziunile pentru următorul sezon?

Pentru următorul sezon, Comisia Europeană anticipează o creștere notabilă a producției de porumb în statele UE, până la 64 milioane de tone, cu 23% mai mult față de sezonul anterior. În aceste condiţii se preconizează că şi cererea de import de porumb a statelor UE va scădea cu 31%, până la cca. 17 milioane de tone, foarte aproape de media ultimilor cinci ani.

În sezon următor (2023/2024) producția mondială de porumb mai mare în comparație cu sezonul precedent, în principal datorită refacerii recoltelor de porumb din Argentina și UE.

Cât porumb va produce Ucraina?

Până la 1 iunie, în Ucraina, porumbul a fost semănat pe doar 3,893 milioane de hectare, cu 660 mii de hectare mai puțin decât la aceeaşi dată a anului trecut, dar totuşi peste așteptările pieței, aşa cum apreciază analiştii UkrAgroConsult. Anul trecut, producţia de porumb a Ucrainei a fost de doar 26,5 milioane de tone, cea mai mică din ultimii 5 ani. Scăderea exporturilor de porumb ale Ucraina către statele UE pare a fi uşor de prezis, în condiţiile în care UE a stabilit deja un mecanism de implementare a restricțiilor parțiale de import, în vigoare numai pentru țările UE vecine cu Ucraina.

stiuleti porumb_b

China are de unde alege

China a decis să-și diversifice importurile de cereale şi a început deja importurile de porumb din Brazilia și Africa de Sud. De asemenea, au fost permise și importurile de porumb din Rusia, în special din regiunile din apropierea graniței comune. Potrivit TASS, exporturile de porumb din Primorsky Krai către China au crescut cu 50% în 2022. USDA estimează că importurile chineze de porumb în 2023/2024 vor ajunge la 23 milioane de tone, comparativ cu 18 milioane de tone în 2022/2023, deoarece consumul intern pentru furaje a crescut de la 218 la 223 milioane de tone.

Vizualizat: 6474 | Video Video 1 2 3 4 5 6 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Au venit de la Bruxelles să vadă cum trăiesc fermierii români!

Au venit de la Bruxelles să vadă cum trăiesc fermierii români!

Timp de 3 zile, o delegație a Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, Parlament European, se va afla la Cluj, Sibiu și Jidvei,Alba, unde vor fi vizitate mai multe ferme și vor avea loc întâlniri cu reprezentanții autorităților locale și naționale, grupurile de acțiune locală, precum și cu fermierii și producătorii de lactate și vin, anunță europarlamentarul român Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei AGRI. 

Top 16 rase de vaci de carne!

Top 16 rase de vaci de carne!

Rasele de bovine reprezintă o parte importantă a industriei agricole, având o influență semnificativă asupra producției de carne și lapte la nivel mondial. Fiecare rasă este caracterizată de anumite trăsături unice, care pot include dimensiuni și greutăți variate, temperamente diferite, rezistență la boli și capacitatea de adaptare la pășunatul pe terenuri accidentate sau aride. Asociația Aberdeen Angus România a făcut un top al raselor de carne. 

Crescătoare animale: Asociațiile sunt niște șmecheri care au făcut bani pe spatele fermierilor!

Crescătoare animale: Asociațiile sunt niște șmecheri care au făcut bani pe spatele fermierilor!

"Asociațiile sunt niște caracatițe. Sunt niște șmecheri care au făcut bani pe spatele fermierilor. Banii ăia îi iei pentru ce?" Acuză crescătoarea de animale Hortensia Mununar, citată de wall-street.ro

Ce vrea să facă pentru fermieri ministrul agriculturii Florin Barbu!

Ce vrea să facă pentru fermieri ministrul agriculturii Florin Barbu!

România trebuie să redevină o forţă în agricultura europeană şi obiectivul meu este asigurarea consumului intern de alimente din resurse proprii şi eliminarea deficitului comercial pe produsele alimentare, a declarat ministrul agriculturii, Florin Barbu.

Coceral reduce prognoza privind producţia UE de grâu

Coceral reduce prognoza privind producţia UE de grâu

Asociaţia europeană Coceral a redus perspectivele pentru producția de grâu a statelor UE până la 127,3 milioane de tone, de la 129,5 milioane de tone cât a estimat în martie, dar totuşi cu 0,3% mai mult faţă de estimările de la aceeaşi dată a 2022. Principalul motiv al revizuirii în scădere a fost seceta din jumătatea de nord a Europei, în special în Suedia, Danemarca și țările baltice. Totuşi, estimările privind viitoarea producţie de porumb arată că recolta UE va fi cu aproape 9 milioane de tone peste producția din 2022, iar România ar putea obţine cca. 10,3 milioane de tone de porumb, faţă de 7,2 milioane de tone în 2022.

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Bunge finalizează un acord de fuziune cu Viterra, susținut de Glencore

Compania americană de agrobusiness Bunge a finalizat o fuziune cu compania canadiană Viterra pentru a crea o companie globală diversificată de soluții de agrobusiness, aşa cum s-a anunțat marți (13.06.2023) într-o declarație oficială. Primele încercări ale celor două companii de a fuziona au fost raportate încă din 2017. Această fuziune va crea o afacere globală care rivalizează cu cea a giganţilor: Cargill Inc., Archer-Daniels-Midland Co (ADM) şi Louis Dreyfus.

USDA - prognoză record pentru viitoarea recoltă de grâu

USDA - prognoză record pentru viitoarea recoltă de grâu

În raportul din iunie, USDA a crescut brusc previziunile privind producția, consumul și stocurile de grâu din sezonul 2023/2024. Un astfel de raport „bearish” ar fi putut prăbuși cotațiile bursiere pentru grâu cu 3-5%, cu toate acestea, din cauza unei discrepanțe mari între estimările analiștilor şi situaţia din piaţă, prețurile aproape nu s-au schimbat. În două luni, cotațiile grâului au scăzut cu 6-8% până la cele mai reduse niveluri din 2021, iar prognozele privind recoltele din SUA rămân la nivelul anilor 2021 și 2022.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii