În 2019, producţia americană de sorg a înregistrat o scădere netă, ajungând la 8,7 milioane tone faţă de 9,3 milioane tone în 2018. Pentru 2020 previziunile sunt mult mai optimiste, fiind aşteptată o recoltă de 10,7 milioane tone.
Această creştere la care face referire Consiliul Internaţional al Cerealelor în cel mai recent raport al său va putea satisface pe deplin cererea pentru sorg venită din partea Chinei, ţară în care SUA exportă în mod regulat această cereală.
De notat că, de regulă, fermierii americani nu cultivă sorg decât în cazul în care preţul acestuia este mai mare decât cel al porumbului. Potrivit Sorghum ID, organizaţia interprofesională europeană a sorgului, în momentul de faţă preţul sorgului a ajuns să fie pe piaţa americană de 1,5 mai mare decât cel al porumbului!
Cotaţiile porumbului au scăzut pe burse, ca urmare a unei producţii mondiale estimate la un nivel record (suprafeţele înregistrând creşteri semnificative, în 2020, în mari ţări producătoare ca SUA şi Ucraina) şi al unui declin important al producţiei de etanol.
Această evoluţie este rezultatul crizei COVID-19, care a determinat se pare o prăbuşire a consumului de etanol, produs care, în mod obişnuit, reprezintă 40% din pieţele de desfacere ale porumbului american. Totodată, nivelul stocurilor de etanol - ajuns la un punct maxim - a contribuit şi el la această devalorizare a porumbului, chiar dacă în ultima perioadă s-a remarcat o tendinţă de creştere a preţului.