Adama
Agreena
AGRICOVER

Rusia va taxa suplimentar exportul de grâu

Publicat: 14 decembrie 2020 - 13:04
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Exporturile rusești de grâu au totalizat 23,5 milioane de tone de la începutul anului de comercializare 2020/2021 (1 iulie) şi până în 8 decembrie, potrivit datelor statistice vamale. În încercarea de a stabiliza prețurile interne în creştere şi în timp ce livrările externe au atins valori maxime, guvernul rus intenţionează să introducă o taxă de export pentru grâu.

Exporturile rusești de grâu au cunoscut un ritm accelerat în acest sezon de comercializare, pe fondul unei producţii record de cereale şi oleaginoase şi în timp ce oferta principalilor concurenți - statele UE și Ucraina - a scăzut brusc. Volumul exportului rus de grâu în perioada menţionată este cu 800 mii tone mai mare comparativ cu recordul de 22,7 milioane de tone înregistrat în perioada corespunzătoare a anului de comercializare 2018/2019.

În acest sezon, Rusia a obţinut a doua cea mai mare recoltă de cereale din istorie, de peste 131 de milioane de tone. Creșterea cererii de export pentru grâu rusesc a susținut şi prețurile pieței interne. La solicitarea consumatorilor interni de a calma piața şi pentru a frâna inflaţia preţului alimentelor, ministerul rus al agriculturii s-a angajat să introducă o cotă de export de 17,5 milioane de tone pentru principalele cereale (grâu, porumb și orz) în perioada 15 februarie-30 iunie 2021. Cu toate acestea, prețurile interne ale alimentelor au continuat să crească, iar guvernul intenţionează să aplice o taxă pentru exportul de grâu, aşa cum a fost ultima dată în anul de comercializare 2015/2016. Acestă măsură vine după ce şi președintele rus Vladimir Putin a criticat inflația preţului alimentelor în timpul unei reuniuni guvernamentale.

Cât va fi taxa de export pentru grâu?

Eduard Zernin, șeful Uniunii Exportatorilor de Cereale din Rusia, a confirmat că guvernul a discutat cu jucătorii de pe piața cerealelor despre posibila introducere a unei taxe la export pentru grâu, dar detaliile finale privind nivelul și mecanismul de impozitare nu sunt încă cunoscute. Cu toate acestea, traderii se aşteaptă ca guvernul să impună o taxă de 2000 RUB/tonă (27,32 dolari/tonă) pentru transporturile de grâu în perioada 15 februarie-30 iunie 2021.

Ca răspuns la aceste zvonuri, prețurile de export FOB pentru grâul rusesc au crescut pentru lunile următoare, în timp ce pozițiile de încărcare din decembrie și ianuarie sunt neschimbate. În aşteptarea confirmării zvonurilor despre introducerea unei taxe de export preţurile pentru transport către porturi (CPT) au scăzut vineri (11.12.2020) cu 200-700 RUB/tonă (3-10 USD/tonă), într-o încercare de a stimula vânzările.

bani-grau_b Preţul alimentelor a crescut în Rusia

Potrivit datelor furnizate de biroul de statistică, indicele prețurilor la alimente a crescut cu 3,8% în perioada ianuarie-noiembrie 2020, față de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Prețurile cerealelor și leguminoaselor a crescut cel mai mult, cu 20,6% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce prețul pâinii a crescut cu 5,2%, pastele cu 8% și prețurile la uleiul de floarea-soarelui cu 7,4%.

Tot săptămâna trecută (10.12.2020), guvernul rus a majorat taxa de export pentru semințele de floarea-soarelui și rapiță la 30% și nu mai puțin de 165 euro /tonă, de la nivelul anterior de 6,5% și nu mai puțin de 9,75 euro/tonă. Noile taxe vor fi aplicate în perioada 9 ianuarie 9 - 30 iunie 2021.

Vizualizat: 2151 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

ADIO SUBVENȚII APIA PENTRU TERENURILE CARE NU RESPECTĂ ACEASTĂ REGULĂ!

ADIO SUBVENȚII APIA PENTRU TERENURILE CARE NU RESPECTĂ ACEASTĂ REGULĂ!

SUBVENȚII APIA. Ultimul termen acordat de UE, anul 2020, pentru cadastrarea integrală a terenurilor a expirat, iar subvențiile agricole nu se vor mai acorda din 2021, dacă Uniunea Europeană nu prelungește acest termen. Problema și mai gravă este motivul pentru care lucrările au tărăgănat în ultimii 5 ani, acela legat de acordarea greșită a titlurilor de proprietate, care a creat un adevărat haos la cadastrare.

MESAJ PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS pentru FERMIERI!

MESAJ PREȘEDINTELE KLAUS IOHANNIS pentru FERMIERI!

OFICIAL. Şeful statului atenţionează, într-un mesaj transmis sâmbătă, 12 decembrie 2020, că în ţara noastră se fac resimţite "din ce în ce mai accentuat" efectele schimbărilor climatice: temperaturi tot mai ridicate în timpul verii, deşertificare în mai multe regiuni, secetă care afectează culturile agricole, îi lasă pe fermieri fără venituri, şi ne îngrădește accesul la hrană.

Rapiță - cererea se mută în 2021, chiar dacă suprafaţa cultivată este în scădere

Rapiță - cererea se mută în 2021, chiar dacă suprafaţa cultivată este în scădere

În luna noiembrie producătorii au vândut cantități mari de rapiță din recolta 2020 la prețuri ridicate. Acum urmează o perioadă de calm, pe de o parte, deoarece stocurile s-au redus foarte mult și, pe de altă parte, deoarece prețurile nu ar mai putea crește în continuare din cauza slăbirii cotaţiilor forward la Bursa din Paris.

Argentina - export record de porumb

Argentina - export record de porumb

În perioada ianuarie-octombrie, Argentina a exportat 34,5 milioane de tone de porumb, în creștere cu 10% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2019 şi un nou record, conform unui studiu al Bursei de cereale din Cordoba. Valoarea exporturilor de porumb în această perioadă a ajuns la 5,56 miliarde USD, în creștere cu 8% față de anul precedent.

Importurile chineze de soia ar putea ajunge la 100 de milioane de tone

Importurile chineze de soia ar putea ajunge la 100 de milioane de tone

După recordul de 95,54 de milioane de tone de soia importate, stabilit în 2017, China va ajunge anul acesta la aproape 100 de milioane de tone soia importate, potrivit datelor vamale oficiale. Astfel, în ciuda îngrijorărilor legate de reducerea cererii globale, pe fondul pandemiei Covid-19 și a tensiunii dintre SUA şi China, cel mai mare importator global de soia va atinge un nou record.

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Ultimul cuvânt în casă

Ultimul cuvânt în casă
Doi prieteni stăteau de vorbă, la o bere: Detalii