Adama
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

RESTRICȚII la EXPORTUL CEREALELOR!

Publicat: 02 aprilie 2020 - 11:48
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6 7   | Print | Trimite unui prieten

DECIZII PE PIAȚA CEREALELOR. Rusia şi Ucraina, principalii exportatori de cereale din regiunea Mării Negre impun cote pentru exportul de cereale. Prin aceste măsuri doresc să limiteze creşterea preţurilor şi să protejeze piaţa internă. Acestă decizie vine în urma pandemiei de coronavirus care perturbă lanțurile de aprovizionare cu produse alimentare din întreaga lume. Ca efect imediat, decizia poate conduce la creșterea prețurilor FOB pentru grâu.

Rusia impune restricţii la exportul de cereale

Ministerul rus al agriculturii a propus restricționarea exporturilor de cereale în perioada aprilie-iunie. Conform estimărilor oficiale, de la începutul sezonului actual şi până la 29 martie, Rusia a exportat 27 milioane tone grâu şi mai sunt diponibile pentru export alte 6-7 milioane tone. Guvernul rus a propus o cotă de 7 milioane pentru exportul de cereale, fără a preciza o cotă specifică individuală pentru grâu, porumb, orz și secară.

Serviciul Federal rus de supraveghere veterinară și fitosanitară arată că, în perioada 1 iulie 2020-20 martie 2020, Rusia a exportat 27,4 milioane tone grâu şi 2,7 milioane tone porumb.

USDA a estimat că în sezonul 2019/2020 ar putea exporta 35 milioane tone grâu şi 5,4 milioane tone porumb.

 bani-grau_b

Ucraina - mai poate exporta cca. 2 milioane tone grâu

La sfârşitul lunii martie (27 martie), Ministerul Dezvoltării Economice din Ucraina a propus limitarea exporturilor de grâu din acest sezon la 20,2 milioane tone. Impunerea acestei limite clar definite ar trebui să crească predictibilitatea la export, să asigure stabilitatea pieței interne a cerealelor și să împiedice creșterea prețului intern pentru făina de grâu. Acest volum al exporturilor a fost fixat până la finalul sezonului actual (30 iunie 2020).

De la începutul sezonului (1 iulie 2019) şi până la 1 aprilie, Ucraina a exportat 17,9 milioane tone grâu, fără a include făina. Limita de export stabilită le va permite traderilor să îndeplinească contractele încheiate anterior, iar noi tranzacții ar trebui încheiate cu prudență.

Conform statisticilor oficiale, Ucraina a recoltat anul trecut 75,1 milioane tone cereale, un nou record față de 70 milioane tone în 2018. În sezonul actual şi până la 1 aprilie, Ucraina a exportat 17,9 milioane tone, în timp ce exporturile de porumb au ajuns la aproximativ 22,8 milioane tone și cca. 4,3 milioane tone orz. În condiţiile actuale, estimările oficiale arată că, după impunerea cotei, Ucraina ar putea exportat până la 45,4 milioane tone cereale în acest sezon, deşi potenţialul real este de cca. 52-55 milioane tone.

În sezonul viitor (2020/2021), Ucraina ar putea recolta 65-70 de milioane tone cereale, iar potenţialul de export va fi de aproximativ 40 milioane tone.

Kazahstan - cotă lunară de export

În 30 martie, Ministerul agriculturii din Kazahstan a informat că vor fi impuse cote de export pentru grâu şi făină de grâu. Potrivit informațiilor preliminare, cotele de export din luna aprilie vor fi de 200 mii tone pentru grâu și 70 mii tone pentru făina de grâu. Interdicţia anterioară privind exportul de făină de grâu a fost anulată.

EEC aprobă restricţii de export

În 31 martie a avut loc o reuniune a Comisiei Economice Eurasiatice în cadrul căreia a fost luată decizia de a interzice exportul de secară, orez, hrișcă, făină și alte subproduse din cereale. Această decizie devine valabilă după 10 zile de la ratificare şi până la 30 iunie. Acest document trebuie ratificat de către țările membre EEC: Rusia, Kazahstan, Kirgazistan, Armenia și Belarus.

Vizualizat: 3570 | Video Video 1 2 3 4 5 6 7 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

URGENŢĂ COVID-19: AVANS PLĂŢI DIRECTE 75%, din SEPTEMBRIE!

URGENŢĂ COVID-19: AVANS PLĂŢI DIRECTE 75%, din SEPTEMBRIE!

SUBVENŢII APIA 2020. Suma acordată fermierilor români ca avans din plăţile directe ar putea fi mai mare în acest an, în contextul dificultăţilor cu care se confruntă agricultorii din cauza pandemiei de COVID-19. Ce se întâmplă cu controlul pe teren!

Piaţa internaţională a lactatelor, sub presiunea Covid-19

Piaţa internaţională a lactatelor, sub presiunea Covid-19

Potrivit Rabobank, traiectoria ascendentă a preţurilor globale pentru produsele lactate, vizibilă în al patrulea trimestru din 2019, s-a oprit la începutul anului, pe fondul apariţiei epidemiei de coronavirus în China.

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

EMIL DUMITRU: CUM VOR FI DEPUSE CERERILE APIA PE 2020! SUTE DE MII DE FERMIERI AFECTAŢI!

EXPLICAŢII OFICIALE PROCEDURĂ DE URGENŢĂ COVID-19. Sute de mii de fermieri români care nu au depus încă la APIA cererea unică pentru subvenţiile pe 2020 vor depune cererile online. Secretarul de stat în MADR Emil Dumitru a explicat pentru AGROINFO cum va funcţiona întregul proces.

TEHNOLOGIA NCode®: NOUA GENERAŢIE DE UREE CU PROTECŢIE ÎMPOTRIVA VOLATILIZĂRII

TEHNOLOGIA NCode®: NOUA GENERAŢIE DE UREE CU PROTECŢIE ÎMPOTRIVA VOLATILIZĂRII

Utilizarea ureei tratată cu inhibitori devine inevitabilă şi este nevoie ca fiecare fermier să înceapă să utilizeze această tehnologie ACUM, pentru a adopta cele mai bune practici, pentru a respecta MEDIUL, Legislaţia şi pentru a fi performant.  

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

Producția SUA de biocombustibil va creşte „încet” până în 2050

EIA (Energy Information Administration), agenţia Departmentului pentru energie care aministrează informațile energetice ale SUA se așteaptă ca producția de biocombustibili să crească în continuare, dar într-un ritm relativ lent, în perioada 2020-2050, în conformitate cu actualele perspective energetice. Producția de etanol, care reprezintă mai mult de 90% din totalul biocombustibilului consumat, este de o importanță vitală pentru agricultura din SUA, deoarece pentru producţia aceastuia se utilizează mai mult de o treime (34,5%) din producția totală de porumb a Statelor Unite.

Exportul de soia din Brazilia accelerează în martie

Exportul de soia din Brazilia accelerează în martie

Brazilia a livrat 7,18 milioane tone soia în primele trei săptămâni ale lunii martie, în creștere cu 102% faţă de luna precedentă, conform raportului Departamentul de comerț exterior brazilian. În ciuda Acordului comercial „Faza 1” dintre SUA și China (semnat în 15 ianuarie), procesatorii chinezi preferă încă soia braziliană care este la un preţ mai competitiv decât cea din Statele Unite şi care le asigură o marje de profit mai bună.

SECURITATE ALIMENTARĂ ÎN CRIZA COVID-19: LIMITAREA EXPORTURILOR de CEREALE!

SECURITATE ALIMENTARĂ ÎN CRIZA COVID-19: LIMITAREA EXPORTURILOR de CEREALE!

STRATEGIE DE PANDEMIE. Cel mai mare exportator de grâu din lume a anunţat că va stabili o cotă pentru exporturile de cereale, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Alte articole in aceasta categorie

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

UE a importat mai puţine îngrășăminte din Rusia

31 ianuarie 2023 - 12:53

Restricțiile UE privind importurile de îngrășăminte din Rusia în cadrul pachetelor de sancțiuni își fac simțit efectul. Conform Oficiului de Statistică al Uniunii Europene (Eurostat), ponderea importurilor de îngrășăminte ale UE-27 din Rusia a scăzut de la 29% în medie pentru întregul an 2021, la 17% în al treilea trimestru al anului 2022.

Larva gândacului de bălegar devine

Larva gândacului de bălegar devine "aliment" oficial

20 ianuarie 2023 - 10:37

Pentru pofiticioşii de insecte, încă o veste bună vine de la Comisia Europeană: larvele de gândac de bălegar (Alphitobius diaperinus) au primit aprobarea pentru comercializare, după ce Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) a inclus acestă insectă pe lista alimentelor pentru comercializare şi consum uman. Astfel, larva gândacului de bălegar este cea de-a patra insectă al cărei consum este permis în Uniunea Europeană din 2018, după viermii de făină, lăcustele migratoare și greierii de casă.

Creșterea producției agricole a UE

Creșterea producției agricole a UE "va încetini" în următorii 10 ani

12 decembrie 2022 - 11:20

Raportul Comisiei Europene privind perspectiva agriculturii europene pe termen mediu prevede o încetinire a creșterii producției pentru principalele sectoare agricole. Perturbările comerciale, creşterea preţului produselor de bază şi mai ales a inputurilor şi a energiei au testat rezilienţa sectorului agricol al UE astfel încât se așteaptă ca producția unor culturi să stagneze sau chiar să scadă ușor, în timp ce producția de lapte și de carne ar urma să scadă.

Nivel record al importurilor UE de semințe de floarea-soarelui

Nivel record al importurilor UE de semințe de floarea-soarelui

08 decembrie 2022 - 12:23

Creşterea preţului uleiului vegetal, precum şi producţia redusă au făcut ca importurile de semințe de floarea-soarelui ale UE-27 în sezonul actual (iulie 2022 - iunie 2023) să depăşească deja toate volumele anuale de import de după 2003/2004. Numai în perioada 1 iulie-4 decembrie, Uniunea Europeană a importat deja 1,32 milioane de tone de floarea-soarelui, faţă de numai 197 mii de tone importate în aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor provizorii ale Comisiei Europene.

Creşte ritmul exporturilor de grâu

Creşte ritmul exporturilor de grâu

24 noiembrie 2022 - 14:52

Ritmul exporturilor franceze de grâu a fost unul neobişnuit de rapid în acest sezon deoarece, pe fondul invaziei rusești în Ucraina, utilizatorii finali au căutat surse alternative de aprovizionare. În perioada 1 iulie - 21 noiembrie 2022, Franţa a exportat 6,3 milioane de tone de grâu, adică cca. 65% din potențialul său de export pentru actualul sezon, potrivit datelor Comisiei Europene și a statisticilor portuare. Acest volum al exporturilor este 75% mai mare față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar și față de media intervalului din ultimi trei ani.

Scade popularitatea

Scade popularitatea "cărnii" vegetale sau s-a atins numărul maxim de consumatori?

22 noiembrie 2022 - 20:16

Înființată în 2009, Beyond Meat s-a bucurat de popularitatea tot mai mare a produselor pe bază de plante şi în 2019 a fost listată la bursa din New York. Dar creșterea sa a încetinit considerabil în ultimii doi ani, iar în prima jumătate a anului, grupul a înregistrat o scădere a cifrei de afaceri și pierderi de aproape 200 de milioane de dolari.

Acordul privind coridorul de cereale din Marea Neagră a fost prelungit

Acordul privind coridorul de cereale din Marea Neagră a fost prelungit

18 noiembrie 2022 - 08:47

Inițiativa pentru transportul în siguranță al produselor agricole pe Marea Neagră a fost prelungită cu încă 120 de zile, s-a anunţat printr-o notă oficială a ONU la Istanbul, iar garanţii acordului rămân doar Organizația Națiunilor Unite și Turcia. 

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

USDA: Cât vor fi producția mondială și stocurile de grâu în acest sezon!

16 noiembrie 2022 - 11:34

Care sunt cele mai recente estimări ale Departamentului american al Agriculturii (USDA) privind producția mondială și stocurile de grâu la finalul acestui sezon. 

Ucraina va recolta mai puţin porumb

Ucraina va recolta mai puţin porumb

14 noiembrie 2022 - 08:52

În plin război, fermierii ucrainieni au recoltat în acest sezon 36,1 milioane de tone de cereale, cu un randament mediu de 4,24 t/ha. Ca urmare a invaziei ruse și a ocupării temporare a unor teritorii care, de obicei, prezentau randamente ridicate, producţia medie de porumb estimată a se obţine în Ucraina în acest sezon este de 5,83 tone/ha, cu cca. 17% mai mică față de sezonul precedent. Prin urmare, cu 66% mai puțin porumb a fost recoltat și se află în silozuri, comparativ cu aceeași dată a anului trecut (9,6 milioane de tone, față de 28 milioane de tone la aceeaşi dată a anului trecut).

Rusia a suspendat acordul privind exportul maritim de cereale din Ucraina

Rusia a suspendat acordul privind exportul maritim de cereale din Ucraina

30 octombrie 2022 - 18:57

Rusia și-a suspendat participarea la "Inițiativa pentru cereale la Marea Neagră", acordul prin care începând din iulie s-au deschis porturile ucrainene pentru exportul de produse agricole. Ministerul rus al Apărării a declarat sâmbătă (29.10.2022) că va opri participarea în cadrul acordului, invocând represalii pentru "actul de terorism" al Kievului împotriva navelor de război rusești. De asemenea, Rusia a transmis că suspendă acordul pentru un "termen nedeterminat", deoarece nu poate "garanta siguranța navelor civile" care călătoresc în cadrul pactului.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

Povestea unei colaborări de succes: ProCredit & Procereal Agrosan

O colaborare de peste 12 ani între ProCredit și ProCereal Agrosan! ProCereal Agrosan este o companie care produce până la 20.000 tone de cereale pe an, dezvoltată de către domnul Micu Cosmin. Vezi în video-ul de mai jos cum a pornit totul și cât de frumos s-a conturat o idee dezvoltată cu pasiune.

Soiul de grâu IRIS, producţie de peste 11 tone la hectar, cu genetica ITC Seeds! Cich: îngrășăminte chimice azotoase și fosforice produse la Năvodari! Cum se pastrează merele peste iarnă!

Bancul zilei

Apel la Poliţie

Apel la Poliţie
- Alo, Poliţia, am călcat un curcan pe DN 70, ce să fac? Detalii