Adama
Agreena
AGRICOVER

Preţul grâului a crescut. Va urma porumbul și soia?

Publicat: 22 decembrie 2020 - 15:18
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Săptămâna trecută, preţul grâului a urcat puternic la bursă în urma anunțului privind introducerea de către Rusia a unei taxe la export de 30 USD/tonă, începând din a doua jumătate a lunii februarie. Luni (21.12.2020), prețurile au cedat o mare parte din câştigul acumulat vineri (18.12.2020) şi tranzacţiile s-au desfăşurat "liniştit". Piaţa internaţională a porumbului şi a oleaginoaselor a înregistrat o mişcare inversă celei a grâului.

Creşterea preţului internaţional al grâului s-a concretizat odată cu ultima achiziție a Egiptului, de 235.000 tone (120 mii tone din România și 115 mii tone din Ucraina). Prețul mediu FOB a fost de 283 USD/tonă, în creștere cu aproape 8,00 USD/tonă faţă de achiziţia anterioară (din 1 decembrie). Chiar dacă această ultimă achiziție va fi livrată la începutul lunii februarie, înainte ca taxa rusă de export să devină valabilă, nu au fost oferte competitive din partea traderilor cu grâu de pe piaţa rusă.

Acum, ofertele FOB pentru grâul din Rusia au dispărut, dar stocurile din Australia mențin prețurile sub control. Majoritatea celorlalți exportatori importanți de grâu au o aprovizionare mai limitată decât Australia, iar prețurile lor interne cresc.

Există zvonuri că oficialităţile ruse au întârziat emiterea certificatelor de export pentru transporturile în curs, ceea ce a produs probleme în porturi. De aceea, exportatorii nu sunt dispuși să riște alte întârzieri în februarie şi care ar putea conduce la plata viitoarei taxei de export şi a penalităţilor pentru livrare. Prin aceste acţiuni se încetinesc exporturile ruse de grâu, în acelaşi timp cu menţinerea aprovizionării interne și oprirea creşterii preţurilor.

export-mare-grau_b 

SUA exportă mai mult grâu

În săptămâna 13-20 decembrie, exporturile SUA au fost de 561 mii tone grâu, din care 65 mii tone către China. De la începutul sezonului actual (1 iulie), SUA a exportat 19,8 milioane de tone de grâu, în creştere cu 10% faţă de aceeaşi perioadă a sezonului trecut şi conform previziunilor USDA. Dolarul american a ajuns la cel mai jos nivel în raport cu euro din ultimii doi ani şi jumătate, iar scăderea constantă a dolarului ajută în mod evident exporturile americane de cereale.

Creşterea preţului internaţional a scos grâul din competiţia cu porumbul de pe piaţa cerealelor furajere. Dar şi cererea masivă a Chinei pentru cereale furajere stă la baza "valorizării" grâului. În acelaşi timp, secetă din ultimele săptămâni din Argentina și Brazilia, precum şi greva lucrătorilor portuari din Argentina au limitat exporturile de porumb și şrot de soia. Ca urmare, a crescut cererea mondială pentru porumbul şi soia din SUA.

Exportatorii de porumb se pregătesc pentru un final frenetic al anului de comercializare

USDA apreciază că Statele Unite vor exporta 67 milioane de tone de porumb până la finalul anului de comercializare 2020/2021, ceea ce echivalează cu un ritm mediu de 1,3 milioane de tone pe săptămână. Un program dificil de export în condiţiile în care soia concurează pentru aceeaşi logistică, spaţiu de stocare şi încărcare în porturi.

Dacă exporturile de soia își urmează tendința sezonieră obișnuită şi America de Sud va prelua "grosul" livrărilor începând din februarie2021, există perspectiva ca SUA să îşi atingă ținta. Până în prezent, exporturi cumulate în actualul sezon ale SUA au fost de 12 milioane de tone de porumb, adică doar 18% din prognozele totale ale USDA.

Datele vamale arată că SUA a exportat în medie cca. 790 mii tone de porumb pe săptămână în primele 15 săptămâni ale anului de comercializare, iar pentru a îndeplini previziunile USDA trebuie îndeplinită o rată de export de aproape 1,5 milioane de tone pe săptămână până la finalul sezonului de comercializare.

În perioada septembrie-noiembrie, exporturile combinate de porumb şi soia au fost de aproximativ 40 de milioane de tone, iar din decembrie până în februarie urmează să se înregistreze un volum similar, dar porumbul va predomina.

Până în prezent, 63% din totalul porumbului exportat de Statele Unite a fost expediat prin porturile din Golful SUA şi au avut ca principală destinaţie China şi Japonia. Doar 21% din volumul porumbului exportat de SUA a fost livrat prin reţeaua feroviară și de containere, în principal către Mexic, iar către statele din nord-vestul Pacificului au plecat doar 16% din exporturile americane de porumbul.

Vizualizat: 2036 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

CEI MAI BOGAȚI CIOBANI DIN ROMÂNIA NU FAC BANI DIN CREȘTEREA OILOR!

CEI MAI BOGAȚI CIOBANI DIN ROMÂNIA NU FAC BANI DIN CREȘTEREA OILOR!

EXCLUSIV AGROINFO. Cei mai bogați ciobani din România nu și-au strâns averile din creșterea oilor, au făcut bani din vânzarea certificatelor de origine pentru berbeci. Nu avem o Țurcană care să dea doi litri de lapte și nu avem o carcasă de Țurcană care să se încadreze la o clasă de calitate. S-au luat bani de ameliorare de la stat, și-au umplut unii buzunarele și Țurcana a rămas tot ca pe vremea lui Decebal, a pus degetul pe rană Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj.

SUBVENȚII APIA ANUL ACESTA DE LA 1.850 EURO LA 46.000 EURO PE FERMA DE BOVINE CARNE!

SUBVENȚII APIA ANUL ACESTA DE LA 1.850 EURO LA 46.000 EURO PE FERMA DE BOVINE CARNE!

SUBVENȚII APIA 2020. În ordinea valorii pe cap de animal a sprijinului cuplat zootehnic (SCZ) pentru bovine, după vacile de lapte, pentru care cuantumul SCZ este cel mai mare în acest an, urmează sprijinul cuplat pentru taurine din rase de carne și metișii acestora. Care este suma minimă și suma maximă încasată pe ferma de taurine de carne anul acesta de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

China a crescut brusc importurile de cereale, posibil din cauza scăderii producţiei interne

China a crescut brusc importurile de cereale, posibil din cauza scăderii producţiei interne

În primele 11 luni ale acestui an, China a importat 99,718 milioane de tone de cereale, în creștere cu 29,6% față de anul anterior. Regimul chinez păstrează un sistem de cotă tarifară pentru importurile de grâu, porumb și orez, ceea ce înseamnă că importul unei cantități specificate vor fi supuse unui tarif mai mic, în timp ce ceea ce depășeşte valoarea de referință va fi supusă unor tarife mai mari. Rata tarifară pentru porumbul importat în cadrul contingentului este de până la 1%, în timp ce tarifele la importurile care depășesc cota ar putea ajunge până la 65%.

Rusia va taxa suplimentar exportul de grâu

Rusia va taxa suplimentar exportul de grâu

Exporturile rusești de grâu au totalizat 23,5 milioane de tone de la începutul anului de comercializare 2020/2021 (1 iulie) şi până în 8 decembrie, potrivit datelor statistice vamale. În încercarea de a stabiliza prețurile interne în creştere şi în timp ce livrările externe au atins valori maxime, guvernul rus intenţionează să introducă o taxă de export pentru grâu.

Rapiță - cererea se mută în 2021, chiar dacă suprafaţa cultivată este în scădere

Rapiță - cererea se mută în 2021, chiar dacă suprafaţa cultivată este în scădere

În luna noiembrie producătorii au vândut cantități mari de rapiță din recolta 2020 la prețuri ridicate. Acum urmează o perioadă de calm, pe de o parte, deoarece stocurile s-au redus foarte mult și, pe de altă parte, deoarece prețurile nu ar mai putea crește în continuare din cauza slăbirii cotaţiilor forward la Bursa din Paris.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Recondiționarea și comercializarea modelelor de generație mai veche este un segment de piață important pentru multe industrii. Am vrut să vedem ce presupune și ce avantaje oferă acest model de business clienților finali de pe piața utilajelor agricole. În acest sens, am vorbit cu fermierul Cherecheș Mihai Alexandru din Lehliu-Gară (jud. Călărași) și cu Vlad Miron, managerul general al diviziei IPSO Utilaje de Ocazie.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Probabilitate...

Probabilitate...
Ce vor avea afişat la pompă, în 2015, benzinăriile: Detalii