Adama
Agreena
AGRICOVER

Preţul cerealelor scade înainte de recoltare. Turcia interzice importurile de grâu

Publicat: 10 iunie 2024 - 10:46
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Autorităţile turce au anunţat că vor interzice importurile de grâu din 21 iunie până cel puțin pe 15 octombrie. În acest fel, guvernul turc dorește să protejeze fermierii locali de fluctuațiile prețurilor, să asigure achizițiile interne de materii prime și să asigure prețuri avantajoase la pâine pentru procesatori și consumatori.

Contractele futures pe grâu la bursele din Chicago și Paris şi-au extins vineri (7 iunie 2024) pierderile până la minimele ultimelei luni, deoarece vestea interzicerii importurilor de către Turcia a slăbit perspectivele cererii și chiar a eclipsat îngrijorările cu privire la daunele cauzate culturilor din Rusia.

Pe Euronext (MATIF, Paris) grâul de panificaţie (BL2U4) din septembrie a pierdut vineri încă 7,75 euro/tonă, ajungând la 243,75 euro/tonă, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii mai. În acelaşi timp, rapița a scăzut cu 10,25 euro/tonă, până la 464,25 euro/tonă, cădere care a anulat toate creşterile din ultimele două săptămâni.

Cel mai activ contract pe grâu de la Bursa din Chicago (CBOT) Wv1 a scăzut până la cel mai mic nivel din 6 mai, ajungând la 6,25-1/2 USD/bushel, cu aproape 1 dolar sub cotaţia de 7,20 USD/bushel.

Turcia îşi protejează fermierii

Autorităţile turce au anunţat că vor interzice importurile de grâu din 21 iunie până cel puțin pe 15 octombrie. În acest fel, guvernul turc dorește să protejeze fermierii locali de fluctuațiile prețurilor, să asigure achizițiile interne de materii prime și să asigure prețuri avantajoase la pâine pentru procesatori și consumatori. Măsurile ar urma să fie implementate pentru a „preveni ca producătorii noștri să fie afectați de scăderea prețurilor din cauza creşterii ofertei în perioada recoltei, pentru a satisface aprovizionarea cu materii prime necesare exporturilor noastre din producția internă și pentru a asigura stabilitatea pieței în favoarea producătorilor locali” se arată în declaraţia ministerul Agriculturii din Turcia. Oprirea importurilor ar putea fi prelungită dincolo de 15 octombrie, în funcție de „condițiile pieței la acea dată”, a adăugat ministerul.

Autoritatea Turcă pentru Cereale (TMO) a stabilit prețurile de achiziție pentru grâul dur, grâul de panificaţie și orzul din recolta 2024. Aceste măsuri suplimentare vor împiedica fermierii turci să rămână în urmă din cauza scăderii prețurilor atunci când importurile încă intră pe piața internă în timpul sezonului de recoltare.

Acestă decizie va scoate un importator major de pe piața internaţională în prima parte a sezonului de comercializare, deoarece Turcia este o destinație cheie pentru grâul din regiunea Marea Neagră, în special pentru grâul rusesc, iar absența cererii turcești ar putea întări concurența pe alte piețe de export.

Reamintim că Egiptul a anunțat recent că va crește prețul subvenționat al pâinii, deoarece nu mai poate acoperi costurile ridicate cauzate de creșterea prețurilor la grâu pe piața mondială.

Vizualizat: 504 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

Atenție, fermieri! Amenzi de până la 20.000 de lei!

În ședința de Guvern din 6 iunie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia.

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

ASTĂZI! Suma virată în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

2,29 miliarde euro au intrat în conturile fermierilor români de la începutul acestui an și până în prezent, bani europeni rambursați de către Comisia Europeană pentru finanțarea măsurilor de sprijin derulate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Anunț OFICIAL! Ghidul solicitantului submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole!

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat versiunea finală a Ghidului solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020. Ghidul este postat spre informarea publicului larg pe o perioadă de 7 zile calendaristice, urmând ca după această să poată fi lansată sesiunea pentru depunerea proiectelor.

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordin ÎN VIGOARE! Plată bonus subvenții APIA pe cap animal și hectar!

Ordinul prin care se dispune realocarea de sume disponibile și se stabilește cuantumul unitar al plății către beneficiarii intervențiilor aferente sprijinului cuplat în sectorul vegetal/zootehnic și ecoscheme a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 523/2024.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată

Hibrizii Field Shield fac diferenţa în condiţii de secetă accentuată! Un interviu cu Daniel Grosz, director tehnic Bayer Crop Science România pe zona de vest.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

În autobuz

În autobuz
O taxatoare se apropie într-un autobuz de un tip: Detalii