Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Perspective bune pentru viitoarea recoltă de rapiţă

Publicat: 09 martie 2021 - 16:30
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5   | Print | Trimite unui prieten

Cotaţiile futures pentru rapița tranzacţionată la Euronext (Paris) au atins un prag record, pe fondul creșterii cererii globale de uleiuri vegetale, a preţului petrolului, a cereri de biodiesel, precum și pe fondul conflictului comercial dintre China şi Australia. Astfel, cotaţia futures pentru luna mai la rapiță pe bursa Matif a atins 528,75 euro/tonă, depăşind maximul istoric (526,25 euro/tonă) stabilit în 2012. De asemenea, slăbirea euro în raport cu dolarul american şi marjele mai bune pentru biodiesel sunt alte motive pentru care preţul viitoarei recolte de rapiţă a crescut.

Cu excepția unor cantităţi reziduale, rapița europeană din recolta 2020 a fost comercializată. Unii cultivatori regretă faptul că au vândut înainte de noiembrie 2020, deoarece în ultimele 2-3 luni preţurile au crescut substanţial. În majoritatea regiunilor din Germania, unul dintre marii producători europeni, contractele forward pentru recolta de rapiță din 2021 s-au încheiat la 407,50 euro/tonă, în a 9-a săptămână calendaristică, cu 2,1% peste valoare din săptămâna precedentă.

În prezent, nivelul de comercializare al viitoarei recolte este mai mare decât de obicei, iar cultivatorii sunt acum mai preocupați de potenţiala secetă din primăvară și înghețurile târzii care trebuie luate în considerare așa cum se arată din anii trecuți. Pe de altă parte, fermierii se folosesc de această perioadă cu vreme bună pentru activităţile curente din câmp. Prin urmare, ofertele dealerilor mai pot să aştepte.

Preţul şrotului de rapiţă şi al şrotului de soia evoluează diferit

Blocajele apărute în aprovizionarea Chinei cu rapiță din Australia au determinat unele companii chineze să se concentreze asupra pieţei europene, ceea ce a adăugat o presiune suplimentară asupra contractelor futures pentru semințele oleaginoase şi uleiului de rapiţă. Aceste mişcări ale pieţei s-au transferat şi asupra uleiului de palmier pe bursa Malaezia şi care a atins un nivel maxim pentru ultimii 10 ani (963,22 dolari/tonă).

Rapiţă_b

Stocurile globale restrânse de uleiuri vegetale și îngrijorările cu privire la viitoarea recoltă de soia din Brazilia şi Argentina au stimulat piaţa internaţională în ultimele două săptămâni.

Prețul şrotului de rapiță este susținut de oferta limitată iar preţul şrotului de soia la bursa de la Chicago a scăzut uşor. În aceste condiţii, cererea pentru şroturile proteice rămâne stabilă, chiar dacă mulți producători de furaje încearcă să profite de reduceri suplimentare pentru a se aproviziona.

Prețurile uleiului de rapiță, în a 9-a săptămână calendaristică a anului au ajuns la 1.065 euro/tonă FOB Hamburg, puţin peste media multianuală din această perioadă, dar în scădere cu aproape 4% comparativ cu săptămâna precedentă. Lipsa de materie primă și posibilitățile limitate de aprovizionare din afara UE sunt principalii factori care vor menţine ridicat preţul uleiului de rapiţă.

Comparativ cu ultima săptămână a lunii februarie, în săptămâna a 9-a, prețurile uleiului de soia au crescut cu 2,5%, până la 958 euro/tonă FOB Hamburg, cel mai scăzut nivel, atins ultima dată în septembrie 2012. Prețurile spot reflectă astfel cerințele mai slabe de pe piața futures atât pentru soia cât şi pentru uleiul de soia.

Vizualizat: 3314 | Video Video 1 2 3 4 5 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI PENTRU FERMIERI!

COMUNICAT APIA! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că, în perioada 01 – 08 martie 2021, în cadrul Campaniei de primire a Cererilor Unice de Plată au fost înregistrate un număr de 42.244 cereri, pentru o suprafață de 131.059 ha, precizează APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

SUTE DE CĂRȚI FUNCIARE PENTRU MII DE HECTARE DE TEREN AGRICOL, ANULATE!

SUTE DE CĂRȚI FUNCIARE PENTRU MII DE HECTARE DE TEREN AGRICOL, ANULATE!

DOSAR INSTANȚĂ. Sute de cărți funciare emise pentru mii de hectare de teren agricol au fost anulate după condamnarea unei judecătoare din județul Arad.

Exporturile de PORUMB din Ucraina ar putea fi restricționate

Exporturile de PORUMB din Ucraina ar putea fi restricționate

Ministerul Agriculturii din Ucraina și reprezentanții industriei au convenit asupra unui plafon privind volumul exportului de porumb, în încercarea de a reglementa exporturile de cereale şi a proteja crescătorii de animale. Această limitate este valabilă până la 30 iunie şi a fost stabiltă la 24 de milioane de tone de porumb, conform unui comunicatului oficial al guvernului, publicat luni (25.01.2021).

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

Exporturile de CARNE de PORC din UE au atins un nivel RECORD în 2020

În primele zece luni ale anului 2020, Uniunea Europeană (+UK) a exportat mai multă carne de porc decât în tot anul 2019, stabilind astfel un nou record. Această creştere a exporturilor de carne de porc din UE+UK a fost determinată de cererea puternică venită din partea Chinei şi în ciuda restricțiilor de transport, sacrificare și export datorate crizei coronavirusului, dar și apariția unor noi focare de pestă porcină africană (PPA) în unele state UE.

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Rusia va CREŞTE TAXA de EXPORT inclusiv pentru cerealele furajere

Ministrul rus al agriculturii a propus o creștere de 20 EUR/tonă a taxei de export pentru grâu şi noi taxe pentru cerealele furajere începând din luna martie, deoarece guvernul caută modalități de a tempera creșterea costurilor cu produsele alimentare.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere