Adama
Vinasa Rompak

Grâu - Bursele slăbesc, exporturile continuă

Publicat: 28 octombrie 2020 - 09:30
Comenteaza   | Video 1 2 3 4   | Print | Trimite unui prieten

După o perioadă cu precipitaţii în câmpiile sudice la Statelor Unite şi în Rusia, atât la Bursa de la Chicago cât şi la cea din Paris, cursul grâului a cedat şi a intrat într-o scădere uşoară.

Rabobank estimează producţia de cereale şi oleaginoase a Australiei la 47,4 de milioane de tone, cu 63% mai mult decât în sezonul precedent și totuși cu 16% sub media ultimilor cinci ani.

Algeria a cumpărat săptămâna trecută (joi, 22 octombrie) 720 mii tone grâu, cu livrare din Franţa şi nord-vestul Europei. De asemenea, în 23 octombrie, Egiptul a cumpărat 165 mii tone grâu din Rusia, cu livrare în perioada 1-10 decembrie şi 11-20 decembrie, la un preţ mediu de 278,54 USD/t MT C&F. La licitația anterioară (22 septembrie) Egiptul a cumpărat 405 mii tone grâu, tot din Rusia, la un preţ mediu de 256,44 USD/t, MT C&F şi livrare în perioada 21-30 noiembrie 2020.

Silozuri cereale_b

Cotaţii în scădere cu 0,7-1,5%

La bursa franceză (MATIF) contractele (Futures) pentru grâu cu livrare în decembrie s-au închis luni (26 octombrie) la 207,25 Euro/t, în scădere cu 2,50 Euro faţă de weekend. Contractele cu livrare în martie 2021 s-au închis la 207,00 Euro/t (-2,50 Euro față de vineri 23 octombrie), iar preţul grâului cu livrare în mai 2021 a început noua săptămână la 205,25 Euro/t, cu 2,75 Euro mai puţin decât în weekend.

Marţi (27 octombrie), preţul grâului a continuat să scadă la MATIF, fiind de 205,25 Euro/t (-2,0 Euro; -0,97% faţă de ziua anterioară) cu livrare în decembrie; 205,75 Euro/t (-1,75 Euro; -0,84%) pentru livrare în martie 2021 şi 203,75 Euro/t (-1,50 Euro; -0,73%) pentru contractele cu livrare în mai 2021.

Aceeaşi evoluţie o are şi preţul grâului la Bursa de la Chicago. În 27 octombrie, preţul contractelor Futures s-a închis la 190,0 Euro/t (-1,87 Euro; -0,97%) pentru livrare în decembrie; 190,0 Euro/t (-1,71 Euro; -0,89%) cu livrare în martie 2021 şi 189,69 Euro/t (-1,56 Euro; -0,81%) pentru grâul ce va fi livrat în luna mai 2021.

Preţul spot pentru grâu A (13,0% proteină) plătit la Hamburg şi Rostock, cu livrare în noiembrie a fost de 210 Euro/t. Preţul pentru grâul B (12,0%), la aceeaşi dată (27 octombrie) şi livrare în noiembrie era de 205,0 Euro/t.

Se menţine un preţ ridicat pentru grâul furajer în Olanda: 208,0 Euro/t pentru livrare din noiembrie până în decembrie, iar pentru livrare din ianuarie până în martie 2021 preţul este de 209,0 Euro/t. Pentru grâul furajer cu livrare în septembrie-decembrie anul viitor preţul nominal este de 190,0 Euro/t.

Pentru orzul furajer, livrare în Olanda din noiembrie până în decembrie, cotaţia este 188,0 Euro/t. În acelaşi timp, pentru orzul furajer livrat din ianuarie până în martie 2021 - cotaţia este 189,0 Euro/t, iar pentru septembrie-decembrie anul viitor preţul nominal este 179,0 Euro/t.

Vizualizat: 1579 | Video Video 1 2 3 4 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

APICULTORI, PREZENTAȚI-VĂ URGENT LA APIA PENTRU PLATA AJUTORULUI!

AJUTOR APICULTURĂ! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că preia până la data limită de 31 octombrie 2020 cererile apicultorilor pentru plata ajutorului de stat la motorina achiziționată și utilizată în trimestrul 3 al anului 2020, 1 iulie - 30 septembrie 2020.

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

DIRECTOR APIA: CÂND AJUNG BANII ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este în plină campanie de plată a avansului la subvențiile agricole aferente acestui an. Un director executiv APIA explică în cât timp ajung banii în conturile fermierilor eligibili pentru avansul APIA, de la momentul autorizării la plată.

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

ȘEF APIA: DAU O VESTE BUNĂ FERMIERILOR!

SUBVENȚII APIA 2020. Veste bună pentru fermierii români legată de plata avansului la subvențiile agricole aferente anului de cerere 2020. Fermierii care sunt în eșantionul de control, atât la controlul clasic în teren, cât și la cel prin teledetecție vor fi incluși pe listele de plată a avansului APIA la începutul lunii noiembrie, 5-8 noiembrie 2020, anunță directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

CIOLOŞ: 'Va fi tot mai greu de justificat subvenţiile la hectar!'

CIOLOŞ: 'Va fi tot mai greu de justificat subvenţiile la hectar!'

La câteva zile după votul din Parlamentul European pe tema viitoarei Politici Agricole Comune (PAC), fostul comisar european Dacian Cioloş a organizat un briefing de presă online în care şi-a exprimat opinia cu privire la impactul pe care îl va avea reforma PAC asupra fermierilor români şi nu numai, dacă aceasta va fi adoptată în forma agreată în plenul de la Strasbourg.

"Foamea" de cereale a Chinei va continua pe seama incertitudinilor

Apetitul Chinei pentru importurile de cereale este în continuă creştere, întrucât țara intenționează să-și satisfacă cererea internă și să îşi asigure rezerve interne stabile în contextul unor factori de piață incerţi şi a tensiunilor comerciale internaţionale. În ultimele luni, China a accelerat achiziția de porumb, grâu, soia, sorg și orz, potrivit agențiile de monitorizare a pieței internaţionale. Dependența tot mai mare de importuri, creșterea prețurilor interne și teama de provocările logistice induse de pandemie sunt doar câţiva dintre factorii care au contribuit la această "foame" a Chinei.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii